Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Szmogra por: Pekinget beterítette a sivatagi homok

Beterítette az északról érkezett finom szemcséjű, apró, sárgás sivatagi homok a kínai fővárost csütörtökön.
Beterítette az északról érkezett finom szemcséjű, apró, sárgás sivatagi homok a kínai fővárost csütörtökön. A levegő minősége ismét a veszélyes tartományba került - közölte a pekingi környezet-megfigyelő központ.

A PM2,5 nagyságkategóriájú, vagyis az egészségre különösen káros finom porszemcsék egy köbméter levegőben mért koncentrációja a déli órákra Peking kerületeinek többségében elérte az 500 mikrogrammot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normája szerint 25 az egészségügyi határérték napi átlagban, míg Kínában az országos szabvány 75.

Szmogra por: Pekinget beterítette a sivatagi homok. Fotó: MTI/AP/Alexander F. Yuan (galéria)

A pekingiek az utóbbi idők egyik legrosszabb napját élik: a kavargó homok gondokat okoz a közlekedésben, több a baleset, és nemcsak a szabadban, de a lakásokban is - a zárt ablakok ellenére - fojtó a levegő.

A helyzet nem sokkal jobb az észak-kínai Tiencsinben sem, ahol 27 megfigyelő állomás adatai alapján 300 felett van a PM2,5 értéke, s a szmog miatt a négyes fokozatú skálán a második legalacsonyabb szintű figyelmeztetés van érvényben.

A Tiencsinen áthaladó autópálya különböző szakaszait a látótávolság kritikussá válása miatt lezárták.

Szmogra por: Pekinget beterítette a sivatagi homok. Fotó: MTI/AP/Alexander F. Yuan (galéria)

A homok- és szélviharok végigsöpörtek a sivatagos Belső-Mongólia középső és nyugati részein, ahol ugyancsak homályba merültek régiók, sokat romlott a levegő minősége. A homokból jutott az északi Hopej tartományba, de a kelet-kínai Pohaj-öbölbe is.

Az északkelet-kínai Liaoning tartományból ezzel egy időben heves havazást jelentettek, ami miatt a tartományi székhely, Senjang nemzetközi repülőterét, valamint hat autópálya több szakaszát a déli órákban le kellett zárni.

A havazás az előrejelzések szerint három napon át fog tartani, a hőmérséklet várhatóan 8-10 Celsius-fokot süllyed, s a hóviharok elérik Csilin tartományt, Hejlungcsiangot és Belső-Mongóliát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzik a fegyverkereskedelem az Egyesült Államokban

Virágzik a fegyverkereskedelem az Egyesült Államokban, a fegyvereladás az egyik legjövedelmezőbb… Tovább olvasom