Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Szlovéniát leminősítenék

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Szlovénia elsőrendű befektetői, A/A-1 szintű hosszú és rövid távú államadós-besorolásait kedden a Standard & Poor's, mert véleménye szerint a reálgazdaságban és a pénzügyi szektorban tervezett, régóta esedékes reformok végrehajtását megkérdőjelezi a parlamenti ellenzék által kezdeményezett népszavazás.
A negatív kihatású megfigyelés bejelentése a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban annak lehetőségére utal, hogy az érintett szuverén vagy kereskedelmi adós kockázati besorolásait az intézkedést bejelentő hitelminősítő rövid időn belül ronthatja.

A Standard & Poor's kedden Londonban közölte: Szlovénia szuverén adósosztályzatát egyszerre akár több fokozattal a már csak alacsony szintű befektetői kategóriának számító BBB sávba is visszaminősítheti, ha arra a következtetésre jut, hogy gyengült a szlovén kormány képessége a rugalmas gazdasági és pénzügyi környezet megteremtését célzó kulcsfontosságú reformok végrehajtására.

A hitelminősítő felidézi keddi elemzésében, hogy október végén a szlovén parlament egyik ellenzéki csoportja népszavazási kezdeményezést terjesztett be két reformtörvény ügyében. Az egyik törvény alapján külön intézményt hoznának létre az állami kézben lévő vagyon kezelésére, a másik pedig olyan intézmény életre hívásáról intézkedik, amely átvenné és kezelné az állami ellenőrzésű bankok portfolióit terhelő rossz minőségű eszközöket. Ez utóbbi ügyben a parlamenti elnök a múlt héten - eljárási okokra hivatkozva - érvénytelenítette a népszavazási kezdeményezést, az első kérdésben azonban a szlovén alkotmánybíróság dönti majd el, hogy lehetséges-e a referendum.

A Standard & Poor's szerint ez azt jelenti, hogy az állami vagyonkezelő létrehozása legalább egy évet késik.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték: véleményük szerint a szlovén parlamenti ellenzék a népszavazási eljárást használja akadályozó eszközként. A Standard & Poor's szerint ez jelentős bizonytalanságokat eredményez, amelyek veszélybe sodorják a kormány képességét a hosszú távú szlovén makrogazdasági stabilitás szempontjából igen fontos szerkezeti reformok kidolgozására és végrehajtására. Az ügy hatással lehet a költségvetési konszolidációra, a nyugdíjrendszerre, az egészségügyi ellátásra, a munkapiacra és az állami adminisztrációra.

A Standard & Poor's szerint jóllehet több megoldás is kínálkozik az állami ellenőrzésű pénzügyi intézmények fizetőképességével kapcsolatos kérdések kezelésére, az ügy rendezésének késedelme azonban valószínűleg rontja a befektetői bizalmat és emelheti Szlovénia finanszírozási költségeit.

Szlovénia komoly gazdasági problémáira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

Az Európai Újjáépítési és Fejélesztési Bank (EBRD) október végén Londonban ismertetett új regionális helyzetértékelésében mély és jövőre is folytatódó recessziót jósolt a szlovén gazdaságban. Prognózisa szerint a szlovén GDP-érték 2012-ben 2,5 százalékkal, 2013-ban 2,0 százalékkal csökken.

Mindkét becslés erősen rontott: előző térségi jelentésében az EBRD még 2,0 százalékos, illetve 1,4 százalékos szlovén GDP-mínuszt valószínűsített erre a két évre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eddig mért legnagyobb árhullám vonul le a Dráván Horvátországban

Az eddig mért legnagyobb árhullám érkezett hétfőn a Dráván Szlovénia irányából Horvátországba, de… Tovább olvasom