Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szlovákiában a választók alig egyötöde voksolt

Szlovákiában az előzetes, nem hivatalos adatok szerint a szavazók 19,8 százaléka járult az urnákhoz a szombati európai parlamenti (EP) választáson. Északi szomszédunknál - akárcsak Magyarországon - a mostani volt a második ilyen megméretés: a 13 mandátumért 16 párt és mozgalom versengett.

Öt évvel ezelőtt, 17 százalék volt a részvételi arány, a legalacsonyabb az egész EU-ban.

A Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint a legtöbb gondot a személyazonosság igazolása okozta, az EP-választás során ugyanis a törvény szigorúbban kötelezi a választókat személyazonossági igazolványuk felmutatására. A bizottság végül úgy határozott, az útlevél felmutatása is elégséges, a fő, hogy nevük szerepeljen a választó jegyzékben.

A voksolás mindenhol rendben folyt, egyedül néhány nyugat-szlovákiai, a cseh határhoz közeli faluban okozott gondot a hirtelen lezúduló csapadék okozta áradás: Miava városban például száznál is több házat, utcákat öntött el a víz. A térségben egy halálos áldozatot is követelt a szélsőséges időjárás - egy idős férfit magával ragadott az egyik megáradt patak. Mint kiderült, "józan" is volt a voksolás: az egyik közép-szlovákiai falu választási bizottságáról egy telefonáló azt állította a Központi Választási Bizottságnak, hogy a testület minden tagja részeg és minősíthetetlen módon viselkedik. Kiderült, a bejelentés teljesen alaptalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződik az európai választási maraton

Az Európai Unió 19 tagországában választják meg vasárnap az Európai Parlament új képviselőit, véget… Tovább olvasom