Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szlovákia nem hátrál meg a nyelvtörvény ügyében

- A politikai szándék megvan a magyar és a szlovák kormányfő találkozójának megrendezésére, zajlik az előkészítés - mondta hétfőn Balázs Péter külügyminiszter, miközben Szlovákia jelezte: nem hátrál meg a vitatott államnyelvtörvény ügyében.
Balázs Péter a külügyi és határon túli magyarok bizottságának rendkívüli, zárt ülése után kijelentette: a kormányfői találkozónak nem lenne értelme, ha a miniszterelnökök nem beszélnének Sólyom László államfő Szlovákiából való kitiltásáról és a szlovák államnyelvtörvényről. Ha fennállnak a szükséges feltételek, a találkozót meg fogják tartani, Magyarországon.

Németh Zsolt, az országgyűlési bizottság fideszes elnöke hozzátette: Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozója nem lehet sikeres, ha úgy tesznek, mintha a szlovák államnyelvtörvény nem a két állam közötti együttműködés legkomolyabb problémáját képezné. A Fidesz szerint akkor is sikeres lehet Bajnai és Fico találkozója, ha a magyar fél rögzíti a nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontját, de közben nem tud hozzájárulni a két ország közötti feszültség enyhüléséhez.

Németh Zsolt hozzátette: minden szélsőséges magyarországi megnyilvánulás a szlovák nacionalizmus malmára hajtja a vizet. Ha magyar állampolgárok Molotov-koktélt helyeznek el Szlovákia külképviselete előtt, azzal a felvidéki magyaroknak ártanak, és a pozsonyi nacionalisták malmára hajtják a vizet. Elítélte, hogy ismeretlenek hétfőn egy "bomba" feliratú csomagot helyeztek el a budapesti Szlovák Kulturális Intézet elé. (A BRFK közölte, hogy sem robbanóanyag, sem robbantásra alkalmas eszköz nem volt a csomagban.)

Németh elmondta azt is, hogy az ülésen egyetértettek: elkerülhetetlen a probléma "nemzetköziesítése", az Európai Unióban eljárásnak kell indulnia Sólyom László kitiltásával és a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Balázs Péter és Németh Zsolt kijelentette, sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem vesz részt a nyelvtörvény ellen keddre Dunaszerdahelyre tervezett tüntetésen. Balázs Péter szerint Magyarország egyet tehet: féken tartja a szélsőségeseket, és elejét veszi annak, hogy Dunaszerdahelyen provokáljanak, eltérítsék a demonstrációt eredeti célkitűzésétől. Németh hozzáfűzte: fel kell szólítani a magyar rendvédelmi szerveket is, hogy akadályozzák meg az esetleges magyarországi provokációkat.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter pozsonyi sajtóértekezletén hétfőn kijelentette: Szlovákia nem hátrál meg az államnyelvtörvény ügyében. "Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Részünkről ez az ügy be van fejezve" - mondta, hozzátéve, hogy Fico is ezt az álláspontot fogja képviselni, ha találkozik magyar partnerével. Madaric leszögezte, ilyen (magyar) nyomás mellett semmiféle lényeges változást nem tud elképzelni az államnyelvtörvényben, s újfent azzal vádolta Budapestet, hogy a nyelvtörvény ügyében hazudik és félrevezeti a közvéleményt.

A miniszter szerint a kulturális tárca az év végéig kidolgozza a törvény végrehajtásához szükséges módszertani utasításokat, s addig a jogszabály megsértését nem fogják büntetni, csak figyelmeztetik az érintetteket. A törvény megsértésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. A büntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie.

Peter Weiss szlovák nagykövet budapesti sajtóértekezletén védelmébe vette a nyelvtörvényt, egyebek között azt hangoztatva, hogy a jogszabály kedden életbe lépő módosítása az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek szerint összhangban van a nemzetközi normákkal.

A szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelően felkészültek az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amelyre a Kiállunk a jogainkért jelszó jegyében kedd délután kerül sor a helyi labdarúgócsapat stadionjában - közölte a Nyitra megyei rendőrség.

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a rendezvénye, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából és Magyarországról is várnak résztvevőket. A szlovákiai magyarok szállítását autóbuszokkal az MKP szervezte meg. A rendezők 4-6 ezer emberre számítanak. "Bízunk abban, hogy a nagygyűlés méltóságteljesen és incidensek nélkül zajlik le" - mondta újságíróknak Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke.

A dél-szlovákiai Csicsón gyászszobrot "kapott" a szlovák államnyelvtörvény. A monumentális faszobrot, amely a kisebbségi anyanyelvhasználatot korlátozó jogszabály elleni tiltakozás jelképe, vasárnap délután avatták fel - írta a Felvidék.ma című szlovákiai magyar hírportál. A szobrot kedden a dunaszerdahelyi nagygyűlésén is bemutatják.

Olvasóink írták

 • 7. nyusz 2009. szeptember 01. 16:32
  „Hátha nem hadják abba a felső vezetők a szurkálodást,akkor hamarosan az lesz a vége,amit "elemér"irt.És akkor nemcsak a szlovákok,hanem a románok,meg a kárpátalja is,ad a magyarnak.El kéne olvasni "Szira Zoltán könyvét"”
 • 6. elemér 2009. szeptember 01. 14:08
  „Micsoda marhaság, magyaroknak bekell huzni a farkukat mert szélsöségessek és jogaikat követelik. Majd Mo.-n csinálnak csöndben egy olyan egyezményt mint Ovi csinált Miloval. Nem engedte át a NATO csapatokat és erre összebombáztak az amcsik mindent. Utána meg csodálkoztak hogy miért történt.”
 • 5. Eva- 2009. szeptember 01. 09:58
  „a köztársasági elnök hibázott
  a külügy igyekszik ahogy tudja helyrehozni!
  Nem hívnak meg a rendezők szlovák prominenseket, akit meghívnak elhárítja--akkor mégis oda kell menni??!
  Ilyenkor az elnök lehet-e magánember?
  Ha az volt, akkor hol a sérelem?
  Ha nem az volt--mert nem lehet az, akkor pedig miért nem figyelt a diplomáciára?!
  Vagy összesen csak meg akarta mutatni, hogy egy magyarnak semmire sem kell figyelnie--!

  No mindegy!
  de
  a nyelvtörvényt be is lehet betonozni----mielőtt vissza lehetne vonni, vagy mérsékelni lehetne szigorát.

  ez se kicsi felelőssség!

  Jellemző, hogy az újságírók pedig a szlovák nagykövet tájékoztatóján kinevetik őt!

  Pedig olyan hiba javításán munkálkodnak, ami csak a két ország szélsőségeseinek hoznak a konyhára!”
 • 4. elemér 2009. szeptember 01. 09:47
  „Természetes hogy mindenkinek joga van anyanyelvét használlni, függetlenül a helyesirástol. Aztán hogy az uj elszakadt szomszéd államok nem tartották be azt amit aláirtak az eredeti békeszerzödésben egy kész tény. Nem akarták azt aláirni, de muszáj volt mert anélkül nem is kaptak volna elismerést. Kissebségi jogokat bekell tartani és ide tartozott az anyanyelv korlátlan használata. Mo.-n ilyesmiröl még nem is tudnak, szó sincs róla pedig ez perdöntö. Sziklay Andor az USA 56-os Yugo nagykövete ilyesmin csodálkozott.”
 • 3. Meir 2009. augusztus 31. 23:47
  „Balazs Peter Magyarorszag kulugyi stb.miniszter ugy gondolja joga volna beleszolni egy szuveren orszag mint
  Szlovakia belugyeibe es abba hogy az milyen Allamtorvenyt hozhat meg vagy milyet nem!!???
  ezen az alapon a Szlovakok is beleszolhatnak abba hogy a Magyar parlament milyen belso torvenyeket hozhat!!?
  vagy azt csak a Magyaroknak szabad???”
 • 2. t-a-ibi 2009. augusztus 31. 23:21
  „Semmi értelme a találkozónak.
  Nekünk csak kinevezett, minisztereink vannak, magyar érdekek képviselete nélkül.

  Ficó,...- B.nak ezek a szélsőségesek már megint keverik a sz...! -tegyetek már valamit

  Válasz: igen ficókám, igazad van, hiszen minden héten igazoltatjuk előállítjuk őket!
  Ez kevés, több kell!”
 • 1. igazságot 2009. augusztus 31. 22:45
  „nem egészen ide tartozó hír, de a dac szurkolókat megint bántották... http://www.pepsifoci.hu/node/41944 tom nem szabad linkelgetni, de hát ha a kisalföld is ír egy cikket az esetről... következő dac meccs a slovan ellen lesz, arra is kiváncsi leszek h abból mi sül ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Dunaszerdahelyen: a rendőrség felkészült

A szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelő módon felkészültek az államnyelvtörvény elleni… Tovább olvasom