Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Szlovákia csatlakozott az euróövezethez

Szlovákia január elsejével csatlakozott az euróövezethez, éjféltől az ország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az eddigi fizetőeszközzel, a koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró összeget euróban kapják az emberek.

Az első "szlovák eurós" fizetésekre már az új év első perceiben sor került. A vendégek éjfél után számos mulatóhelyen, kultúrházban, de a köztéri rendezvényeken is az új szlovák euróérmékkel fizettek a fogyasztásért. Ezt az úgynevezett euróstart csomagok tették lehetővé, amelyeket december folyamán vásárolhattak az állampolgárok. Az összesen 1,2 milliárd szlovák korona értékű csomagok gyorsan elfogytak.
Az egyenként 500 korona értékű csomagok minden érméből tartalmaztak néhány darabot.

Az első szlovák eurós papírpénzeket a pénzkiadó automatákból szerezték be az emberek. Az automatákat éjfél előtt két-három órával kivonták a forgalomból, átprogramozták, majd az új év első óráiban fokozatosan üzembe helyezték.

A szlovák kormányfő, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök - Robert Fico, Ján Pociatek és Ivan Sramko - éjfél után egy órakor a parlament épületének bejárata mellett elhelyezett pénzkiadó automatából vettek ki új eurós bankókat. Az első napokban az automaták csak 10 és 20 eurós papírpénzeket fognak tartalmazni.

Robert Fico ünnepi beszédében Szlovákia és kormánya nagy sikerének minősítette az euró bevezetését.

Pozsony központjában röviddel éjfél előtt négy hatalmas léggömböt engedtek fel - kettőn az euró, kettőn pedig a szlovák korona jelképe volt.

A mai Szlovákia - az egykori Felső-Magyarország - területén különböző rendszerekben több mint 100 évig korona volt a fizetőeszköz neve. A legutóbbit, a szlovák koronát 1993-ban, Szlovákia önálló országgá válása után vezették be, 15 éven át volt érvényes fizetőeszköz.

Olvasóink írták

 • 3. Virgács1 2009. január 02. 08:38
  „Azért nem kell mindent elhinni a politikusoknak. Szlovákia igaz bevezette az eurót, de nincsenek annyira előre. Tessék kimenni Szlovákiába és beszélgetni az emberekkel, mindenki körül nézhet, ne a híradókból meg a politikusoktól tájékozódjanak.
  Szlovákia megmerte lépni, hogy eltörölte a segélyeket, meg a szociális pénz osztogatást, családi pótlékot. Gondoljatok bele, ha ezt a kormány eltörölné micsoda felfordulás lenne.Az ellenzék nem segíti "csak" bírálja a kormányt.Sehol nincs a világon ilyen, hogy választásokon kívül is a választásokra készülnek.
  Senki se várjon viszont attól csodát, hogy új kormánynál Kánaán lesz.”
 • 2. bogote 2009. január 01. 17:09
  „Hát igen. De arról hogy mi lent vagyunk nem a szlovákok tehetnek. Más mindenért de ezért nem okolhatjuk sajnos.”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. január 01. 15:32
  „Ez itt a baj: hogy "egykori" az a Felső-Magyarország. Az egész mai Szlovákia a magyar infrastruktúrára épült. Az út- és vasúthálózat, a mezőgazdaság, az ipar kiépítése mind-mind magyar kezek munkájának gyümölcse. Aztán lejöttek a retkes tót hegyi pásztorok a Kárpátokból, a világtörténelem legundorítóbb "béke"szerződésével elvették a földünket, learatták a "termést". És most még az eurót is bevezetik. Szlovákia sikere, persze. Eközben Magyarországon meg már a bányászbéka hátsó fele is fényévnyi távolságban van felettünk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb izraeli légicsapások a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. A halálos… Tovább olvasom