Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Szlovákia az atomban gondolkodik

Politikai és biztonsági szempontból is hazárdjáték lenne újraindítani a Jaslovské Bojhunice-i V1-es atomerőmű második blokkját - véli a Greenpeace szlovákiai képviselete. Az előkészületek azonban már elkezdődtek. A magyar határ pedig nincs is messze.

A szervezet figyelmeztet, Szlovákia az európai uniós előcsatlakozási tárgyalások során a V1-es mindkét blokkjának leállítására kötelezte magát, ha tehát ismét üzembe helyezné akár csak az egyiket is, megsértené az EU-val kötött előcsatlakozási szerződést. E dokumentum szerint ugyan volt lehetőség kivételt is kérni, ám csak az uniós tagság elnyerése utáni három évben, az az időszak pedig már eltelt - a környezetvédő szervezet erről szombaton közleményben tájékoztatta az Új Szót.

Szlovákia azért gondolkodik az erőmű megnyitásán, mert még 15 napon keresztül képes földgázzal ellátni a fogyasztókat - jelentette be a gázügyekkel foglalkozó válságstáb szombati ülését követően az ország gazdasági minisztere. A stáb rendkívüli kormányülés összehívását is kezdeményezte, amelyen azt mérlegelnék, hogy újraindítsák-e a Jaslovské Bohunice-i V1-es atomerőmű 2008. december 31-én leállított második blokkját.Ľubomír Jahnátek szakminiszter közölte: a más országoktól szerzett gázmennyiségnek és a nagyfogyasztók esetében elrendelt korlátozásnak köszönhetően hét nappal tovább biztosítható a gáz, mintha csak saját készleteket lehetne felhasználni. A francia GdF Suez, a német E.ON Rurhgas és a cseh RWE Transgas összesen 7,2 millió köbméter gázt hajlandó biztosítani Szlovákiának. A Szlovák Gázművek szerda óta érvényben tartja azt a korlátozást, mely szerint a napi 633 megawattóránál - 60 ezer köbméternél - nagyobb fogyasztású ügyfelei csak a biztonsági minimumhoz szükséges szinten tarthatják a gázfelhasználást. Éppen ezért több más gyár, üzem mellett a gazdaság fő motorjának számító autógyárakban is szünetel vagy korlátozódott a termelés. Az atomerőművek üzembe helyezésével és kiiktatásával foglalkozó szlovákiai cég, a JAVYS máris megkezdte az előkészületeket arra az esetre, ha újraindítanák a V1-es atomerőmű második blokkját. Mivel a blokk működése az utóbbi egy évben műszaki szempontból megbízható volt, a JAVYS szerint az újraindítás előtt nem kell átfogó karbantartást végrehajtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták a megfigyelésről szóló orosz-uniós egyezményt

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az aláírás után azt mondta: Oroszország azonnal megnyitja a… Tovább olvasom