Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szlovákia - kérjék, vagy sem a magyar állampolgárságot?

Alakul a belpolitikai botrány Szlovákiában. Simon Zsolt, a Híd alelnöke közölte: bár megtehetné, de nem kéri a magyar állampolgárságot. Fico szerint összehangolt akcióról van szó.


17.40.: Módosították a szlovák állampolgársági törvényt

Válaszul az magyar Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét.

A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.

A 150 tagú testületben a 115 jelen lévő képviselő közül 90 támogatta a módosítást, heten ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak, míg egy képviselő nem szavazott.

12.45.: Fico elvenné a szlovák állampolgárságot azoktól, akik kérik a magyart

Ha a Magyar Koalíció Pártja képviselői kérni fogják a magyar állampolgárságot, el kell, hogy veszítsék képviselői mandátumukat - mondta Robert Fico kormányfő, miközben a szlovák állampolgársági törvény módosítását ismertette.

"Csáky szavaitól hideglelésem volt. Ez azt jelzi, hogy az MKP és  a Fidesz összehangolt akciójáról van szó, mivel a törvény elfogadása előtt nem lehet ilyen kijelentéseket tenni" - mondta.

Ő maga nem tudja elképzelni, hogy a törvényhozásban olyan emberek ülnének, akik hűséget esküdtek Magyarországnak. Fico szerint nem igaz, hogy Szlovákia provokál, hiszen ők mindent elkövettek, hogy tárgyalásos úton rendezzék a helyzetet.

Ficó: Csáky szavaitól hideglelésem volt.
Ficó: Csáky szavaitól hideglelésem volt. Fotó: Somogyi Tibor/ ujszo.com


"Én itt vagyok otthon"


Elhagyják választóikat a Magyar Koalíció Pártja képviselői, ha kérik a magyar állampolgárságot - véli Simon Zsolt, az MKP-ból kivált Híd alelnöke.

Ha ugyanis hatályba lép az a törvény, melynek elfogadására ma készül a parlament, akkor az MKP-sok elvesztik a szlovák állampolgárságukat. Ha a képviselők emiatt a bíróságon keresnének jogorvoslatot, és esetlegesen még meg is nyernék a pert, a jogerős ítéletig nem tudnák képviselni választóikat - mondta.

Simon jelezte, nem fog magyar állampolgárságért folyamodni, noha megtehetné. "Én itt vagyok otthon. A nagyapám sem élt soha máshol. Az államnak kutya kötelessége olyan körülményeket teremteni minden állampolgár számára, hogy jól érezze magát az országban" - mondta Simon - tudósít az ujszo.com


12.15: Fico - Orbán átugorja Szlovákiát

A szlovák kormányfő szerint "rosszul" kezdett az új magyar kormány.

A kormány szerdai ülése után Fico újságíróknak azt mondta: "Orbán bejelentett lengyelországi látogatása úgy fest, mintha jelképesen átugraná saját területét és egy Magyarországgal szomszédos országba menne." Hozzátette: "Ilyet nem szokás tenni."

Egyúttal megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország nem önmagával határos, ahogy azt a magyar politikusok hangoztatják, hanem "egy öntudatos és szuverén Szlovákiával".

Gyors válasz
A szlovákikai Új Szó bezsámolója szerint A szlovák kormány elfogadta a szlovák állampolgársági törvény szigorítását.

A törvényjavaslatot a parlament ma gyorsított eljárásban fogja tárgyalni.

Eddig csak úgy lehetett elveszíteni a szlovák állampolgárságot, ha az állampolgár önként lemondott róla. A szigorítás nem fog vonatkozni azokra, akik házasság vagy születés útján jutnak egy másik állam állampolgárságához.

Aki elvesztette az állampolgárságát, köteles lesz ezt közölni a területileg illetékes körzeti hivatallal. Ha ezt elmulasztja, 3319 eurós bírságra számíthat. A kettős állampolgárt elbocsátják azokról a munkahelyekről, melyeken a munkavégzés szlovák állampolgársághoz kötött.

Korábban:

Várhatóan még szerdán saját állampolgársági törvényének módosításával válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára.

A magyar Országgyűlés reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, amely megvitatja a szlovák állampolgársági törvény módosítását. A nyilvánosságra került javaslat szerint arról van szó, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrség vagy a biztonsági szolgálatok.

A kormány döntése után a javaslatot a parlament elé terjesztik, amely a délelőtti órákban folytatja rendkívüli ülését. Ezen az ülésen a honatyák gyorsított eljárásban megvitatják a szlovák állampolgársági törvény módosításának tervezetét, amelyet a kormány terjeszt a testület elé. Amennyiben a parlament igent mond a javaslatokra, azok már június elsején életbe lépnek.

Míg kedden a magyar lépést elítélő politikai határozat szövegében egységesek voltak a szlovák pártok, addig a konkrét szlovák válaszlépésekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) üdvözli az Országgyűlés döntését a magyar állampolgársági törvény módosításáról - közölte az MTI tudósítójával Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

A szlovák kormány által ezzel kapcsolatban kiváltott "hisztériát" az MKP "feleslegesnek és eltúlzottnak" tartja. A párt felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar törvényt csak 2011. január 1-jétől fogják alkalmazni, s addig van elég idő a nézeteltérések tisztázására.

"Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Szlovák Köztársaság bármely polgárának hátránya származzon abból, hogy kettős állampolgár" - mutatott rá a szóvivő. Leszögezte: a párt készen áll arra, hogy azoknak a szlovák állampolgároknak, akiket kettős állampolgárságuk miatt sérelem érne, a nemzetközi fórumokon is védelmet nyújtson.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió ellenzi, hogy megbüntessék a szlovákiai magyarokat. A párt bejelentette: saját javaslatot terjeszt elő ebben az ügyben. Korábbi közlés szerint az SDKU javaslatának lényege: elfogadni egy olyan törvényt, amely kimondja, hogy a magyarországi módosított állampolgársági törvény szlovák állampolgárokra nem alkalmazható.

Olvasóink írták

229 hozzászólás
 • 229. meir 2010. július 29. 10:27
  „228!!
  Tevedsz es egyben HAZUDSZ is!!!
  Ausztria NEM ismeri el a "kettosallampolgarsag" intezmenyet!!
  aki keri a Magyart,automatice elvesziti az Osztrakot!!-(sok annyira hulye ott nem igen lehet!!)-”
 • 228. GYMS 2010. július 29. 00:41
  „A 7 szomszédunk közül 6-nak nincs kifogása az elfogadott törvénnyel szemben. A hetedik is szépen lassan visszatáncol majd a tarthatatlan Fico-féle állásponttól, türelem...”
 • 227. BigFaceCaptian 2010. július 28. 21:08
  „<moderálva> nagy nemzeti önérzet történelem nélkül minek hova? Szégyen amit művelnek, saját magukra nézve is”
 • 226. buggyant 2010. július 28. 21:04
  „mi a szarnak tesztek ide májusi cikket?????? ez provokáció, hogymegint előszedegetitek ezt a hülye állampolgárságos cikket.”
 • 225. muskátli 2010. július 28. 13:46
  „minek a szlovákoknak magyar állampolgárság? ezt máig sem értem! én sem kapom meg az osztrákot ha a gyökereim burgenlandban vannak! ezt is csak a hülye magyar kormány engedheti meg magának! azért nem megy ez az ország semmire sem!”
 • 224. Dwatson 2010. június 01. 18:32
  „A Fidesz első húzása,az első hülye húzása!Szokjunk hozzá,lesz még több is!Én már annak is örülök ha háború nélkül megússzuk a II.Orbán kormányt,mert senki sem fog mellénk állni!”
 • 223. meir 2010. május 30. 05:48
  „Magyarorszag is az!!!!!
  Arpad lopta az ott elo vishigotoktol es szlavoktol !!!
  ugyhogy ti is csak vissza az oshazatokba,az etil es a volga felso fojasahoz;"magna hungaria"-ba!!!
  ha mar itt tartunk hogy ki lopott kitol!!!!”
 • 222. GMC 2010. május 29. 23:17
  „Hok voltatok "NAGY MAGYAROK " DEZEMBER 5-en ? Akoor le voltunk pipálva ! Most hála istennek mehetünk ahová akkarunk EU polgárként Európán belül de nemcsak Eu polgárok hanem hála a fennvalónak szerbiai magyar tesvéreinknek sem kell már vizum és remélhetöleg másoknak sem kell hamarosan !”
 • 221. buggyant 2010. május 29. 17:57
  „meir. Nem szeretnék. Téged vagy a vérnyomás fog elvinni vagy az epe. Vagy az agyvérzés. Én meg itt kuncogok a fotelomban jókat a hülyeségeiden.”
 • 220. erdeklödö 2010. május 29. 00:09
  „Re 63!

  Tenyleg csak a" pontossäg kedveert"!
  1939.märc.14.en kiältja ki TISO a "független Szloväkiät Zsolnän. A független erössen megkerdöjelezhetö,

  hiszen mindjärt nemet protektorätus alä helyezi orszägät.ettöl kezdve Szloväkia a II.viläghäboru folyamän

  vegig Hitler szatellitällamakent funkcionäl es hateves törtenelme felettebb dicstelen!

  Tiso keszsegesen megtämadja Lengyelorszägot,Tisoek keszsegesen megszavazzäk a pozsonyi parlamentben a zsidotörvenyeket.(nyisd ki a füled meyr!)”
 • 219. pancser 2010. május 28. 21:35
  „Bravo "kolombela"! Mi folyik az erekben, tök mindegy a vércsoportok, a vér tulajdonságai nem ismernek nemzeteket, vallásokat szerencsére. Az Árpádháziak vére ugyanolyan volt mint a többié.
  Szóval a kettős állampolgársági törvénnyel ártottunk a magyarságnak, ezt minden felelőesen gondolkodó érzi. Azok persze nem akik ebből akarnak tőkét kovácsolni!”
 • 218. Jerry 2010. május 28. 16:03
  „elihu.1. Semmilyen ellenségképre nincs senkinek szüksége.
  Ez igaz, sajnos ov-nak sikerült mégis összehozni egyet.Fidesznek hívják, és krémje 2/3-l ott ül a parlamentben. Alig pár hetes uralkodás alatt sikerült külső ellenséget szereznie, aztán megszavazni egy olyan törvényt,amire egyszer a NÉP m ár nemet mondott.Elhintette, hogy a magyar gazdaság a mélyponton van, de mégis a négy év múlva esedékes választási törvényt tárgyaltatja.Takarékosság nevében saját embereinek megemelt fizetést szavaztat meg, pozíciókat osztogat saját berkeiben,és négy évvel korábbi sérelmekért indít bosszúhadjáratot. Valóban,amely országnak ilyen kormánya van,annak már külső ellenség nem igazán hiányzik Csak a fidesz az,mely ezzel nem elégszik meg.Hát itt az idő, magyarok ...szenvedjetek, csak a fidesztől.”
 • 217. elihu 2010. május 28. 12:46
  „Premo! "a többi csak hablaty!" Mint ahogy az is amit írtál.
  1. Semmilyen ellenségképre nincs senkinek szüksége.
  2. Az adórendszer megváltoztatása, a jegybanki politika kidolgozása folyamatban van, kicsit nagyobb volumenű dolgok ezek ahhoz hogy egy gyors parlamenti szavazással végbe lehessen vinni őket.
  3. Kinek a szavazóbázisa? Mert hogy az mszp is totálisan egyet értett vele. De: A kettősállapolgárság időzítése elég jól megosztja a népet és nem a pártok szerint.
  4. A hisztériát a Ficoék keltik (más szomszéd miért nem picsog?) és miért lenne a nemzetközi konflkitus előnyére Orbánéknak? Azért mert ronthatja a gazdasági stabilitást?, Mert rontja az idegenforgalmat? Mert Ficoék lejáratják Magyarországot is az EU -ban?
  Ha így látod mire a kettősállampolgárságod? Vagy ez Izraeli-Szlovák kettősállampolgárságot takar?”
 • 216. 983 2010. május 28. 09:51
  „Akkor viszont kedves hozzászólók, ha tényleg erre megy ki a játék, csesszünk ki velük és ne foglalkozzon senki ezzel a témával, hanem kezdjen mindenki adó, gazdaság, meló stb témában hozzászólni meg figyelmet követelni, akkor kénytelenek lesznek azzal foglalkozni, amit rájuk testáltunk.”
 • 215. buggyant 2010. május 28. 09:28
  „...és mi a helyzet itthon? mi lesz velünk úgy egyébként, a gazdasággal, a munkahelyekkel, az oktatással az egészségüggyel, az adókkal... a szlovákoktól teljesen függetlenül!!!!
  Azt hiszem a fidesznek ez a húzás nagyon bejött, most mindenki ezzel foglalkozik amíg ők nem tudják mit csináljanak. Időt nyernek. De előbbutóbb megunja az ember ezt a témát amikor megkapja a fizetését és feladja a csekkeket meg átszalad a boltba egy kiló kenyérért. Bizony.”
 • 214. premo 2010. május 28. 09:16
  „a kettős állampolgárság arra kell, hogy:
  1. legyen egy külső ellenségkép, hogy elterelje a nép figyelmét a valós problémákról
  2. mi lesz a gazdasággal? kényelmetlen kérdés elnapolva (volt valami söralátétes csúsztatás)
  3. nem elhanyagolható sorban növelhető a szavazóbázis
  4. szlovákiában a nacionalisták nyernek, így nem kell együttműködni egy stabil, erős szlovákiával

  én kettős állampolgárként így látlak bennetek, bennünket

  a többi csak hablaty!”
 • 213. 983 2010. május 28. 09:05
  „Amint írtam tehát a 3. VILÁGHÁBORÚ már zajlik: INTERNETEN!”
 • 212. 983 2010. május 28. 09:04
  „Ez az egész nem más, mint politikai hangulatkeltés.

  Egy szlovák simán elveszi a munkádat szlovákiában csücsülve is, ha az országában jobban a vállalkozókat segítő körülmények. A magyar infós meg az amerikaiaktól akarja elhappolni a munkát és közép Európán túl Indiával verseng érte meg Kínával.

  A határok ma már csak elméletiek, globalizáció van! Vagyis ez csak egy lelket megnyugtató gesztus, ennyi. Mégsem tagadtuk meg a magyarjainkat. Ezt jelenti, nem többet.”
 • 211. 983 2010. május 28. 08:57
  „akinemfél

  az olcsó munkaerőre épülő cégek eddig is nagyon jól tudták, merre van a keleti határ, ha olyanjuk volt, felszedték az ideiglenes acélszerkezetet, aztán arrébb nyomták egy országgal. Ennyi. Az a cég amely nem know-how igényes termelést folytat az most is lazán ezt teszi. A legfontosabb teendő ez ellen az lenne, hogy magasabb technológiai színvonalon álló cégeket telepítsenek be ide, ennek pedig megint semmi köze az állampolgársághoz.

  EU-ban vagyunk, a határok nyitva, a román sem olyan hülye, hogy ide jöjjön húszezer Ft-tal többért, mikor Angliába, Spanyolországba is mehet, ahol ezer EUR-val is többet kap!

  Mellesleg volt román kollégám egy multinál, meg is kapta a területén a magyar vezetői tisztséget, előtte évekig Németországban dolgozott, teljesen akcentus nélkül beszélte a nyelvet és nagyon patent volt a munkája. Napok alatt rendet vágott a területén. Mikor közvetlen kapcsolatba kerültünk, választhattunk, németül vagy angolul beszélünk egymással, soha semmiféle problémánk a nemzetiségünk miatt nem volt.

  Magyarul: multinál, ha valakinek nem tűnt volna fel, kutyát nem érdekel honnan jöttél, ha teljesíted amit elvárnak tőled. A német üzem tele volt az arabon kívül három nyelven beszélő informatikusokkal, de van olyan cég ahol lazán talán kínait, svájci mászkál a folyosón indiaival karöltve, KUTYÁT nem érdekli.

  Nézzetek körül pesti nagy cégeknél. Könyörgöm, van magyar aki Észak-Amerika adóbevallásait csinálja és van magyar aki hollandoknál készletez, az informatikát meg Indiában hívja fel, mindezt az irodájában csücsülve, modern infokommunikációs technológiák segítségével! Közben meg tök nem érdekel senkit se, milyen állampolgár, amíg mindent elintéz amit kértek tőle.”
 • 210. akinemfél 2010. május 28. 07:19
  „A kettos állampolgárság arra kell,hogy otthon legyen olcso munkaero a gazdaság fellendítéséhez. Egészen más úgy jonni Romániábol vagy Ukrajnábol Magyarországra dolgozni,hogy itt rogton állampolgárságot is kapnak,ráadásul bármikor hazamehet,mert megtarthatja az elozo állampolgárságát is.
  Jojjonek csak,jojjenek ! Van boven munkahely Magyarországon. Legyen olcsobb a munkahely !
  Hajrá Magyarok !
  A Fidesz nem foglalkozik a gazdasággal ? Ugyan már !”
229 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy 152 embert szállító gép - vannak túlélők

Legkevesebb öt holttestre bukkantak a mentőalakulatok a pakisztáni utasszállító repülőgép… Tovább olvasom