Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Szlovák választás - Az ellenzék nem kíván tárgyalni Ficóékkal

Négy szlovákiai jobbközép párt vasárnap megerősítette, hogy egyikük sem kíván a szombati parlamenti választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal tárgyalni a közös kormányalakításról.

Robert Fico eddigi kormányfő, a Smer elnöke a Markíza kereskedelmi televízió vitaműsorában leszögezte: pártja 35 százalékkal megnyerte a választásokat, ezért kötelessége megpróbálkozni a kormányalakítással. Megjegyezte: személyesen nagy realista, s nem célja az időhúzás. "Nincs szükség az időhúzásra, ha nem fog menni, teret adunk a négy pártnak a kormányalakításra" - jelentette ki Fico.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd vezetői a vita során megerősítették: közös jobbközép kormányban gondolkodnak. Iveta Radicovának, az SDKU listavezetőjének véleménye szerint a mostani választásokkal Szlovákiában véglegesen a múlté a Vladimír Meciar nevével fémjelzett időszak, mert a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nem került be a parlamentbe.

"A polgárok azt is megmutatták, hogy nem kívánják a folyamatos feszültség politikáját. Ezért került be a parlamentbe a Híd, s nem a Magyar Koalíció Pártja (MKP)" - vélekedett Radicová. Hozzátette: pártja nevében ő lesz az, aki a kormányalakításról tárgyalni fog. "A négy párt közül az SDKU szerezte meg a legtöbb szavazatot, ezért őt illeti meg a kormányfői tisztség betöltésének joga" - mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

"Nincs gondunk azzal, hogy Radicová legyen a miniszterelnök. Kutyakötelességünk megegyezni" - húzta alá Bugár Béla, a Híd elnöke.

Ján Figel, a KDH elnöke szerint mind a négy párt meg akar egyezni a közös kormányzásban, s ezért haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket. A négy pártnak a 150 tagú szlovák törvényhozásban 79 mandátuma van.

Olvasóink írták

  • 1. Eva- 2010. június 13. 14:41
    „http://www.hirado.hu/Hirek/2010/06/13/14/A_szlovak_allamfo_Ficot_bizza_meg_kormanyalakitassal.aspx
    a nyilatkozat szimpatikus
    bár akit felkérhetne az nélküle is pozícióba bír kerülni

    bár kb ugyanabban a pozícióban lenne mindenképpen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák választás - lemond az MKP elnöksége

Tekintettel a választási eredményre lemond a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egész elnöksége -… Tovább olvasom