Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szlovák sertéspestis - export tilalom

Sertéspestis miatt hétezer állatot kell elpusztítani Szlovákiában. Az agresszív vírust az egyik dél-szlovákiai településen észlelték, és mostanra laboratóriumi vizsgálatok is igazolták az aggodalmakat. Emiatt visszavonásig tilos a sertésexport az országból.A kórt az egyik dél-szlovákiai település, a Lévai járáshoz tartozó, Ipolyság határvároshoz közeli, zömmel magyarok lakta Alsószemeréd község dán tulajdonban lévő hizlaldájában észlelték.
A szlovák állategészségügyi szakhatóság azonnal vizsgálatot rendelt el, melynek eredményeiről értesítették az európai uniós szerveket is. Rendőri felügyelet mellett csütörtökig a nyitrai dögégetőben a telep több mint hétezer állatát kell elpusztítani.

A szakhatóságok visszavonásig teljes sertésszállítási tilalmat rendeltek el Szlovákiában, kivéve, ha megsemmisítésre vagy azonnali levágásra viszik az állatokat. Ilyen esetben is csak fő- és vasúton szállítható a disznó, úgy, hogy ne kerülhessen más állományok közelébe. Az alsószemerédi gócpont körül három kilométeres védelmi zónát alakítottak ki a sertéspestis miatt. További tíz kilométeres körben pedig megfigyeléseket végeznek mindaddig, amíg az egész ottani állományt meg nem semmisítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrádaépítéses pénzekkel csaltak Szlovákiában

Sztrádaépítéssel kapcsolatos visszaélésre derült fény Szlovákiában. A leleplezés a… Tovább olvasom