Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Szlovák panasz: semmibe veszik a civilek véleményét

Szlovákiában veszélyes, vitatott beruházások engedélyeztetésekor is teljesen figyelmen kívül hagyható a polgári társulások véleménye. Szlovák emberjogi és környezetvédő szervezetek emiatt panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz.
A tavalyi elnöki vétó ellenére is jóváhagyott két vonatkozó törvény például olyan tervezett lépéseknél lehetetleníti el a civil szembeszegülést, mint amilyen a tőketerebesi hőerőmű építése, a körmöcbányai aranybányászat újraindítása, vagy a Kassához közeli uránkitermelés - figyelmeztetnek a brüsszeli beadvány aláírói a Független Hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatukban.

A polgári társulások egy-egy hatósági döntés ellen a bíróságon sem fellebbezhetnek. Ha rövid időn belül nem áll vissza a korábbi állapot, a húsz aláíró szervezet - köztük a Greenpeace szlovákiai képviselete - az európai emberjogi bíróságon pert indít a szlovák állam ellen. "A törvény értelmében ugyan a civil társulások is hozzászólhatnak majd a tervezett tevékenységhez, ám - szemben a korábbi gyakorlattal - a hivataloknak lényegében már nem kell foglalkozniuk e javaslatokkal, észrevételekkel. Mondhatni, a szemétkosárba hajíthatják azokat" - nyilatkozta Peter Wifling, a pozsonyi Polgár és Demokrácia Polgári Társulás jogásza.

Tomáš Blaškovič, a Szlovák Madártani Társaság - BirdLife Slovakia képviselője hozzáteszi: elharapózhat a hivatali korrupció, nagyobb lehetőség lesz a hatóságok törvénytelen befolyásolására. Az aláírók hangsúlyozzák: az említett korlátozások összeegyeztethetetlenek az uniós rendelkezésekkel és a civil részvételt ilyen ügyekben is szavatoló nemzetközi Aarhusi egyezménnyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegbaleset Egyiptomban két tucat halálos áldozattal

Legkevesebb huszonnégyen meghaltak - köztük sok gyerek - , tizenhatan pedig megsérültek, amikor… Tovább olvasom