Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szlovák lapok Magyarországról

Nem sok jót ígér, hogy a magyar kormány a gazdasági növekedést a hitelekből finanszírozott nagyobb kormányzati kiadásokra kívánja alapozni - vélekedik a Sme című szlovák liberális napilap szerdán.

Az újság rámutat, hogy Budapestnek már nincs nagy mozgástere, "mert azt a fideszes és a szocialista populizmus közti harc" már régen nagyon beszűkítette. Szerinte a kormány populistákra jellemző módon jár el, amikor az adósság fájdalmas csökkentése helyett a látszólagos növekedést részesíti előnyben.

"Ha ehhez a feszült helyzethez hozzáadjuk a kettős állampolgárságot lehetővé tevő, valamint a történelmi Magyarország szétesését meggyászoló törvényeket, elénk tárul az igazi, mai Magyarország. Frusztrált, gazdaságilag meggyengült, tragikomikus" - vélekedik a lap. Hozzáteszi: egy közép-európai demokrata csak sajnálkozni tud mindezen.
"Bár (Magyarország) nem kellemes szomszéd, délről minket (Szlovákiát) semmi komoly veszély nem fenyeget. Szlovákiát az igazi veszély Szlovákiából fenyegeti. Ficótól, Meciartól és Slotától, akik vulgarizmusukkal és faragatlanságukkal az intelligens külpolitika helyett a magyar szélsőségességnek adnak értelmet. Mintha Orbán fizetné őket" - záródik a lap jegyzete.

A Pravda című független napilap arról elmélkedik, mi lenne ha szlovákok lennének a magyarok helyében, s őket érte volna Trianon. "El tudnák alázattal feledni az ilyen történelmi megrázkódtatást? Aligha" - jegyzi meg Peter Macsovszky szlovák író.

Úgy véli, hogy egyetlen nemzet sem kíván örökre kicsi és gyenge maradni, mert könnyen a szomszédok prédájává válik. Európa szívében csak idő kérdése, hogy bármelyik más ország is megpróbálja megvalósítani hatalmi ambícióit.

A szerző felidézi, hogy az első világháború idején, tehát a trianoni szerződés előtt érdekes tárgyalások folytak a csehek és a szlovákok között egy új államról. Míg eredetileg két nemzet, a csehek és a szlovákok közös államáról folyt a szó, az utolsó megállapodás már "csehszlovák nemzetről" beszél. Szerinte az is azt mutatja, hogy a szlovákoknak, mint kisebb nemzetnek, nem volt sok mozgási lehetőségük, és ez ma sincs meg.

"Paradox módon érvényes: minél hevesebben és minél inkább verik a nemzethű szlovákok a mellüket az önálló Szlovákia (a globális világban valóján látszólagos) léte és (az Európai Unióban nem létező) határai sérthetetlensége mellett, az ország annál könnyebben lesz mindezzel sérthető" - húzza alá a szerző.

Szerinte ez a furcsa helyzet talán jó alkalom lehetne arra, hogy a szlovákok végre másutt lássák a nemzetüket, országukat fenyegető veszélyeket mint eddig látták. "És talán nagyobb megértést tanúsíthatnának mások traumái iránt: hiszen az, ami a szomszéddal tegnap történt, az holnap - rövidlátásunk következtében - könnyen velünk történhet meg" - zárja eszmefuttatását a szlovák író.

Olvasóink írták

  • 2. Joel 2010. június 03. 19:18
    „szlovákia sohanemvolt ország, igazi neve magyar felvidék.”
  • 1. 983 2010. június 02. 19:48
    „Milyen érdekes szemlélet! Egy rendkívül önkritikus és empatikus szlovák. Köszönet a cikkért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: százakat lakoltattak ki Szlovákiában

Tovább olvasom