Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Szlovák kormányalakítás - Az MKP a koalíciós programtézisekről

Sajnálattal tapasztalja a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hogy az alakuló jobbközép kormánykoalíció nem talált kellő erőt ahhoz, hogy végrehajtsa az elmúlt két évben megfogalmazott ajánlásokat az ország nemzetiségi politikájának javítására - olvasható az MKP állásfoglalásában, amelyet a párt sajtóosztálya bocsátott szerdán az MTI rendelkezésére.

A négypárti alakuló kormánykoalíció szerdára virradóra állapodott meg a programtézisekben, amelyek a jövőbeni kormányprogram alapját fogják képezni. A Híd által szorgalmazott átfogó kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadása nem került be az új kormánykoalíció prioritásai közé.

Bugár Béla pártelnök szerint viszont sikerült keresztülvinniük, hogy a jövőben módosítsák a szlovák állampolgársági törvényt, eltávolítsák az államnyelvtörvény egyes vitatott elemeit, és megkezdjék a munkát a nemzeti kisebbségi kultúrák finanszírozását szabályozó törvényjavaslaton.

"A rendelkezésre álló értesülések alapján a leendő kormánypártok közti megállapodást rögzítő programtézisek nemcsak a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt nem módosítják, hanem teljes egészében elvetették a kisebbségi törvény előkészítésének gondolatát is.

Az MKP véleménye szerint erre azért kerülhetett sor, mivel a parlamenti választások után a magyar képviselők száma radikálisan - 20-ról 7-re - csökkent a szlovák törvényhozásban" - áll az MKP állásfoglalásában. A magyar párt 4,3 százalékos választási eredményével megbukott, s nem került be a törvényhozásba.

Az MKP ugyanakkor üdvözli azt a tényt, hogy a kisebbségek finanszírozásáról szóló törvény előkészítése megkezdődik.

"Ezt a munkát figyelemmel fogjuk kísérni, egyben rámutatunk arra, hogy egy ilyen törvény elfogadásának akkor van értelme, ha az leválasztja az államról, a mindenkori politikai hatalomtól függetlenné teszi a nemzeti kisebbségek számára elkülönített pénzösszeg nagyságának megszabását és szétosztásának módját. Hasonlóképpen figyelemmel kísérjük az államnyelvtörvény módosítását a leendő kormánykoalíció részéről, azon a véleményen vagyunk, hogy a szankciók eltörlése önmagában nem eredményez jelentős javulást a kisebbségi nyelvek használatát illetően" - záródik az állásfoglalás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázvita - Harminc százalékkal kevesebb gáz érkezik Litvániába

Szerdán 30 százalékkal csökkent a Fehéroroszországon keresztül Litvániába és Oroszország -… Tovább olvasom