Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Szlovák felmérés: ki nem állhatják a magyarokat!

Szlovákia, Pozsony - Szlovákiában a magyarokat szeretik e legkevésbé a 15 éves gyerekek. Ez derül ki a Nyílt Társadalomért Alapítvány és az Etnikum- és Kultúrakutató Központ közös felméréséből.
Csaknem 64 százalékuk szerint a magyaroknak nyilvános helyeken szlovákul kellene beszélniük, az anyanyelvüket csak otthon használhatnák. A felmérés idén tavasszal készült, a 955 megkérdezett kilencedikes tanuló által adott válaszokból kitűnik, a magyarokra – mint eltérő kultúrájú csoportra – tekintenek a legtöbben negatívan – a megkérdezettek 36,7%-a – s csak 25 százaléknyian vélekednek pozitívan erről a kisebbségről - olvasható az Új Szó oldalán.

Valamivel kedvezőbb véleményt alkottak a gyerekek a romákról – őket 34%-nyian ítélik meg negatívan és 28,2 százaléknyian pozitívan. Ennél jobb értékelést kaptak a felmérés alapján az idegenek („csak" 22,7 százaléknyian ítélik meg őket negatívan) a menekültek (14,9), a muzulmánok (26,0) a románok (16,9,) a vietnamiak (21,8).

A felmérés alapján elmondható, hogy az övéktől eltérő kultúrára a 15 éves gyerekek kétharmada pozitívan tekint, ám épp a két legnagyobb kisebbségről – a magyarról és a romáról – inkább negatívan vélekednek. 57,7%-uk úgy véli, Szlovákia a szlovákok állama, s ennek így is kell maradnia. 63,3%-uk szerint a magyaroknak nyilvános helyen kizárólag szlovákul kellene beszélniük, magyarul csak otthon. A felmérésből az is kiderül, minél gyakrabban találkozik a többségi lakos a kisebbség képviselőjével, a megítélés annál pozitívabb – a romák kivételével.
A gyerekek kétharmada válaszolt úgy, hogy napi kapcsolatban van más etnikum, más kultúra képviselőivel. Magukat a felmérést végzőket is meglepte az eredmény. Vladimír Rafael, a Nyíltt Társadalomért Alapítvány munkatársa szerint a magyarokkal szembeni elutasító álláspont egyik fő oka feltehetően a jelenlegi politikai légkör.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. dödi 2008. november 07. 20:37
  „mocskos szemét népség van is egy régi magyar közmondas adj a totnak szálást kiver a házadbol”
 • 36. molotov koktél 2008. november 07. 14:41
  „26: te alsóbbrendű tót szar ki lesztek írtva!”
 • 35. molotov oktél 2008. november 07. 14:37
  „ideje megfingatni kicsit az itthoni tótocskákat”
 • 34. molotov koktél 2008. november 07. 14:35
  „<moderálva>”
 • 33. fuvesjoc 2008. november 07. 13:48
  „Az en Öseim a Felvidekröl szarmaznak.Ismertem ükapamat,sohanem mondta hogy szlovakok vagyunk.Csak halkan merte kiejteni hogy ilyen nep soha nemvolt.Meg apam is Rozsnyon született,nem Roznyavan.Mig Magyarorszagon eltem,utalattal jartunk at!!Pedig csak temetesare, születesnapra mentünk.Nemetorszagba elek,közellene szlovakian keresztül de inkabb körbe jarok.UTALATOS EGY NEP!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 32. Brigate Rossonere 2008. november 06. 21:50
  „Slota kutya !

  Ne itt ugasd a holdat !!! Egyébként a szlovák az mi ??? szerintem betegség,mert nép nem lehet.. nem találok sehol nyomot a történelemben ahol írnának rólatok...esetleg max akkor ha ti a cigányokkal együtt jöttetek vhonnan az űrből...se népetek,se hazátok..identitásotok pedig annyi mint az ürlakóknak.... senkik vagytok és már ékével díszelegtek..Addig örüljetek ameddig ott lehettek ahol vagytok,mert egyszer megunjuk és visszavesszük az ősi magyar területeket tőletek - amit linkre kaptatok meg hogy lelakjátok...

  Merda Tótok !!!!”
 • 31. Zaraki Kenpachi 2008. augusztus 28. 08:53
  „Mi imádjuk a szlovákokat: roston, nyárson kétszer jól átsütve.

  Pattog a kis mitugrász banda ott fenn északon, holott a területének nem is részét a magyaroktól vették el. Csak ugye a kis mocskok többet akartak volna, ahogy az osztrákok is, a szerbek is és a románok is. Egy utolsó senkiházi nemzet a szlovák, igaz mi sem vagyunk tökéletesek, de szívesen megmutatjuk, hogy milyen érzés szeretni a szlovákokat. Ők már megmutatták.”
 • 30. johndoe 2008. augusztus 27. 21:22
  „Biztos sokat tud a sok 15 éves taknyos, gyökér népség.Tábort kellene szervezni Magyarországon és meghívni szlovák iskolásokat, akik meglátnák hogy mi nem gyűlöljük őket.Szerintem nagyon sokan még Trianonnal sincsenek tisztában, aztán lehet hogy sokan kérdeznék maguktól:Miért is utálom a magyart?Azért mert az iskolában ezt tanították és a gyökér anyám meg apám ezt szajkózza egész nap?”
 • 29. Nazire 2008. augusztus 23. 13:17
  „Csatlakozok Hanyatthoz!
  Szerencsétlen Slota híve:) Megmosolyogtató írásod, de komolyan.

  Már eleve micsoda ellentmondás, hogy a magyar állam megalapítójának, I. István királynak fiát Szlovák hercegnek nevezed:)) Valójában István volt a nyitrai dukátus ura, majd apja, Géza nagyfejedelem halála után követte őt a fejedelmi székben. A többinek meg nézz utána, mert tudatlanságod határtalan:)))”
 • 28. Hanyatt 2008. augusztus 22. 23:11
  „Slota Híve

  Te szerencsétlen:

  Csák Máté (kiskirály): "Az interregnum idején hatalmaskodó kiskirály volt, birodalma a vági területekre, és a Tátrára terjedt ki. Bár - akárcsak más oligarchák - soha nem lett király, nagyon gazdag és befolyásos magyar főnemesként gyakorlatilag a mai Szlovákia jelentős területein uralkodott a 14. század elején. "
  Valódi neve Csák Mátyus volt. A kiskirálynak, garázdának, lázadónak, oligarchának nevezett magyar főúrtól a hivatalos történetírás nem csak becsületét, hanem tisztes nevét is elvette és a bibliai Mátéval helyettesítette.

  Szvapotluk: "I. (Szépszemű) Szvatopluk (nevének jelentése: szent eke=szvato pluh) (830? - 894) a Mojmír-házból származó nyitrai részfejedelem. Szvatopluk nyitrai központjából kiindulva 870-ben megtámadta rokonát, Rotiszlávot, akit kiadott Német Lajosnak, uradalmait pedig magához ragadta."

  Google a barátod”
 • 27. Kik azok a szlovákok??? 2008. augusztus 22. 20:54
  „Lesz még tavasz, lesz még kikelet
  Lesz még a Felvidékből magyar terület
  Lesz még a házainkon magyar lobogó
  Futni fog a tót, mint a ló”
 • 26. Slota híve 2008. augusztus 22. 20:02
  „Jövünk magyarok,áttelepülünk bratislavából az ősi SZLÁV-SZLOVAK földre!Rajovce (rajka),Staré Zámky (mosonmagyarovár),Kletusovo (dunakiliti) lakosságának már egy resze SLOVAK!Nem volt SLOVAK király?Hát akkor mi volt Matej Cak ( Csák Máté) aki először egyesítette SLOVAKIAT uralma alatt az 1300-as évek elején Svatopluk Nagy-Morva ( SLOVAK) fejedelem ota!Külömben is István király fia Szent Imre herceg Nitrai herceg volt,vagyis SLOVAKIA hercege volt!Pan.cser!Te még lehetnél az irredenták közül SLOVAK!De lehet hogy te érted legjobban a lényeget:a SLOVAKOKAL már számolni kell!”
 • 25. Tűzimádó 2008. augusztus 22. 19:56
  „pancsrov!

  Takarodj vissza a tótókhoz!!!
  Mi az, hogy szlovák nemzet?????
  Szlávok voltak, de szlovákok nem!!!!!!

  Anyám családját elüldözték, én meg szeressem ezeket <moderálva>???”
 • 24. Prestige 2008. augusztus 22. 19:40
  „Ez a magyar jobboldal áldásos munkájának - is - köszönhető.
  Persze, még sokminden egyébnek is, pl 1968.
  Kár, mert az EU nem erről szól...”
 • 23. hpisti 2008. augusztus 22. 18:48
  „Ki ez a grent!?Ki kellene innen tiltani!!”
 • 22. Hajka 2008. augusztus 22. 16:15
  „A szlovák gyerekek csak azt fújják, amit a szüleiktől tanultak. Ha felnőnek, az ő gyerekeik is negatív véleménnyel lesznek rólunk, és a helyzet nem javul, hanem egyre jobban eldurvul. Tudják ők nagyon jól, hogy ahol élnek, az valaha nem az övéké volt. Nincs múltjuk, de a jövőjüket féltik. Ezért utálnak minket annyira. Nehogy valaki kitalálja még hazánkban, hogy visszaköveteljük, amit igazságtalanul elvettek tőlünk. A románok is ezért nem szeretik a magyart. De a Vajdaságot is említhetném. Összefoglalva: az utálat felénk nem azért van, mert mi utálatos nép vagyunk, hanem azért, mert még mindig félnek tőlünk!
  A kint élő magyarokat meg ne keverjük össze az adott ország népével! Ők is magyarok, mint mi!”
 • 21. grent 2008. augusztus 22. 16:01
  „PrettyWoman!

  Ennyi ésszel mosolyogj a napsugárba kicsikém, de a véleményedet inkább tartsd meg a szobád sarkában, jó?”
 • 20. PrettyWoman 2008. augusztus 22. 15:47
  „Aztán a másik. A jó múltkor hallom a híradóban, vagy hírekben, hogy a külföldiek szerint a magyarok nem túl mosolygósak, nem túl barátságosak a külföldiekkel. Erre beírt egy SMS-ező, hogy minek kéne kedvesnek lennie, mások sem azok velünk, egyébként is húzzanak el innen. Én ezt nem így látom.
  Ha megszólít egy külföldi és tanácsot, útbaigazítást kér, én kedves vagyok hozz, segítek neki (igaz, a magyarnak is). Szerencsére annyit beszélek is angolul, hogy megértsük egymást. Nem azért teszem, mert én olyan jó ember vagyok. Azt szeretném, hogy jól érezz itt magát, vigye el (jó) hírünket a világba, jöjjön el máskor is, ajánlja másoknak is az országot. Költse el itt a pénzét nálunk! Mert az nekünk jó. Jó az államkasszának, jó a vállalkozásoknak. Igaz, nem is kéne jól "levenni" őket, mint ahogy azt néha a Naplóban látjuk kandikamerával. Engem viszonylag gyakran megszólítanak külföldiek (fogalmam sincs, miért), és engem jóleső érzéssel tölt el, ha segíthettem, nem pedig bunkó módon elhajtom a fenébe. Mert arra gondolok, hogy külföldön járva nekem is jól esik a segítség. Az más tészta, hogy szerintem külföldön még annyian sem beszélik az angolt, mint itt mi magyarok. Pl. Spanyolországban abszolút turistaövezetben szinte senki sem beszél angolul, fiatalok sem. Kivéve a recepcióst meg az autókölcsönzőket.
  Mindenkinek szép napot! Nekem már van, mert megvan az első aranyunk.”
 • 19. hunenkonig 2008. augusztus 22. 15:38
  „1968 - ra emlékezve nem csodálom !!!”
 • 18. PrettyWoman 2008. augusztus 22. 15:37
  „Azért az elgondolkodtató, hogy minket magyarokat gyakorlatilag az összes környező országban utálnak. A feliratok - hogy "magyar ne lopj" - is erről árulkodnak. Az foci EB rendezését is - szerintem - ezért buktuk el, hiszen a lengyel-ukrán nemzet sem futball-nagyhatalom. Talán nekünk is tenni kéne valamit azért, hogy jobb legyen a megítélésünk a világban. A probléma talán ott gyökerezik - és akinek nem inge, kérem ne vegye magára - , hogy mi magyarok egymást is nagyon utáljuk. Nyissuk ki csak a Kisalföldet (hogy messzebb ne is menjünk) a fórum, SMS-oldalon. Mindenki mindenkit utál. A kismama a nyugdíjast, a gazdag a szegényt, a jobboldal a baloldalit, az öreg a fiatalt, az értelmiségi a szakmunkást, és fordítva. Engem nagyon érdekel az emberek véleménye, az érdekes, kultúrált hozzászólásokon el is szoktam gondolkodni, de néha már a kedvem is elmegy az egésztől. Miért utáljuk egymást ennyire? Akinek van gyereke, utálja a gyermektelent, akinek 4 gyereke van az a kétgyerekest utálja. Aki korán nyugdíjba megy, azt is utáljuk, aki meg nyugdíj mellett dolgozik, szintén. Vagy csak én vagyok túl érzékeny?”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyponton a brit munkapiacra érkező kelet-európaiak száma

EU - Az Európai Unió 2004-es keleti bővítése óta most dolgozik a legkevesebb kelet-európai… Tovább olvasom