Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szlovák felhívás: szlovákok, ne féljetek a magyaroktól!

Szlovákia déli részein lakó szlovákok egy csoportja csütörtökön felhívást intézett az északon lakó szlovákokhoz, hogy ne hagyják becsapni magukat politikusok kampánya által. A felhívás szerzői szerint bizonyos politikusok azt próbálják elhinteni az országban, hogy félni kell a magyaroktól.

"Mi, szlovákok, akik Dél-Szlovákia városaiban és falvaiban együtt élünk a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű állampolgáraival nagy nyugtalansággal szemléljük, ahogy a felelőtlen politikusok, különösen a Szlovák Nemzeti Párt soraiból, igyekeznek ellenségnek beállítani a magyarokat. Hozzátok, a többi szlovákhoz fordulunk, akiknek nincsenek közvetlen tapasztalatai a szlovákok és a magyarok együttéléséről: ne higgyetek azoknak a esztelenségeknek, amelyeket az úgynevezett hazafiak terjesztenek azért, hogy aggodalmat váltsanak ki bennetek a magyarokkal szemben, és megszerezzék támogatásotokat" - olvasható a felhívásban.

Az aláírók felhívják a Szlovákia északi és középső részein élő szlovákok figyelmét arra, hogy a "felelőtlen" politikusoknak egyáltalán nem a szlovák nemzet, hanem kizárólag önző érdekeik miatt van szükségük támogatásukra.

"A szlovákok ellenségei nem a magyarok. Sem a mieink, a velünk élők (a szlovákiaiak), sem a Magyar Köztársaságban élő magyarok. A mi igazi ellenségünk a gyűlölet és a közéleti durvaság. És ez nem a Duna másik oldaláról érkezik" - áll a felhívásban, amelyhez több mint egy tucat dél-szlovákiai szlovák személyiség, köztisztviselő és polgárjogi aktivista adta nevét.

Az aláírók között van például Jozef Meciar, Vágsellye polgármester-helyettese vagy Ondrej Dostál, ismert polgárjogi aktivista, aki egyebek között a módosított államnyelvtörvény elleni küzdelmével szerzett elismerést országszerte.

A dokumentum teljes szövege, illetve az első aláírók névsora, a www.changenet.sk internetes "polgári napilap" oldalain található. Ugyanott van lehetőség csatlakozni a felhíváshoz.

Olvasóink írták

 • 8. fejőmadár 2010. május 01. 20:32
  „A Rajka környéki településekre is sok szlovák ember költözött be és itt sincs semmi bajunk egymással.
  Ezellen tiltakozni is csak néhány magamutogató pesti jött el. Üdvözlöm a felhívást!”
 • 7. Sagittarius 2010. május 01. 17:52
  „5. meir 2010.04.30. 15:54

  Ezzel neked nem kell foglalkoznod, majd megoldjuk mi magunk! Te inkább a Ti szomszédaitokkal a Palesztínokkal foglalkozz.”
 • 6. Baradlay 2010. május 01. 01:17
  „Tapmancs!! Latom beteg vagy!!!!!!”
 • 5. meir 2010. április 30. 15:54
  „az a "szlovak"(??!) felhivas,erosen santit!!!!!”
 • 4. Tapmancs 2010. április 30. 13:35
  „"Imagine there´s no countries
  It isn´t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people
  Living life in peace"

  Ne is legyenek országok, éljenek a hippik! :)”
 • 3. michaela76 2010. április 30. 11:30
  „Sziasztok.Tényleg jó lenne ha nyugalom lenne két ország között.De hogyha így folytatja szlovák parlamentben néhány politikus ,akkor nem lehet tudni mi lesz tovább.Én szlovák állampolgár vagyok,de itt élek már 10 éve.Ahonnan én jövök ott soha nem volt olyan hogy magyarok így meg magyarok úgy.Ez inkább csak Pozsonyra vonatkozik.Azért is remélem minden rendben lesz.”
 • 2. ZéZé 2010. április 29. 21:57
  „Hát igen. Remélem minél előbb rájön mindenki, hogy nekünk össze kell fogni itt "kelet-közép" európában. Akkor van esélyünk az únióban ha tudjuk érvényesíteni az érdekeinket. Ahhoz pedig egy irányba kell evezni.”
 • 1. quaestor 2010. április 29. 20:01
  „Ezt csak üdvözölni tudom! Tényleg jó lenne, ha a két nemzet békében élne egymás mellett. Persze ez vonatkozhatna az egész világra, minden nációra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 250 kátyút adott el egy német falu

Március eleje óta 257 kátyúját adta el az interneten egy német falu; a befolyt közel 13 ezer… Tovább olvasom