Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szlovák értelmiségiek megemlékezése a pozsonyi Petőfi szobornál

Szlovák értelmiségiek egy csoportja virágokat helyezett el március 15-e alkalmával Petőfi Sándornak a pozsonyi Medikus-kertben álló szobránál.

A magyar nemzeti ünnep iránti gesztusértékű megemlékezésen majdnem kéttucatnyi szlovák értelmiségi - író, publicista, képzőművész, színész - vett részt.

"Ha az 1848/49-es forradalmi időszaknak van valamilyen üzenete számunkra, a szlovák-magyar kapcsolatok számára, Közép-Európa számára, akkor az talán az, hogy semmi jóra nem vezet az etnikai elv abszolutizálása. A magyarok és a szlovákok az 1848/49-es forradalmat együtt veszítették el" - jelentette ki Rudolf Chmel irodalomtudós, aki a rendszerváltás után Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete volt.

A megemlékezést - amelyen olyan ismert személyiségek vettek részt, mint Ladislav Ballek író, Zuzana Krónerová színésznő, Daniel Hevier költő, Martin M. Simecka publicista, Martin Porubjak rendező - Rudolf Chmel kezdeményezte, aki jelenleg a Híd párt egyik alelnöke. Chmel volt az, aki 2003-ban kulturális miniszterként a Ligetfaluból a városközpontba áthelyezett magyar költő szobrát leleplezte.

"Azért jöttünk ide, hogy tompítsuk a nacionalista indulatok élét. Akciónk felhívás, hogy nyugalomban és békében éljünk, s mindennapjainkat a nacionalizmus helyett az Európáért való küzdelem jellemezze" - mondta újságíróknak Zuzana Krónerová.

"Petőfi Sándor európai mértékű költő, s az ilyen személyiségeket tisztelni kell, függetlenül attól, milyen nyelven fejezték ki magukat" - vélekedett Ladislav Ballek, aki műveiben a szlovákok és a magyarok együttélésével is foglalkozik.

Olvasóink írták

 • 8. elihu 2010. március 22. 13:36
  „Igen, meg volt aki Kohnról Kunra változtatta. Bár Petőfinek sem volt semmi köze a tótokhoz de attól ő még magyar volt (mindenki az aminek vallja magát), de azért köszönjük Ing.Böck hogy ezt a marha fontos dolgot közölted.”
 • 7. Ing.Böck 2010. március 19. 17:51
  „Az az volt, aki a szerb származását annyira szégyellte, hogy Petrovicsról <Petöfire vältoztatta a nevét ?”
 • 6. elihu 2010. március 18. 12:01
  „Tótok voltak elszórva, csak nem volt nemzeti identitás tudatuk és ők is magyarnak vallották magukat. De Szlovákia mint ország tényleg csak 20 éve van. Vicces nem?”
 • 5. Álmodozó 2010. március 17. 15:30
  „Amikor osztrák elnyomás volt, Szlovákia és Szlovák nép sem létezett!”
 • 4. elihu 2010. március 17. 12:59
  „Szerintem ez nagyon dicséretes. Elvégre az osztrák elnyomás nekik sem kedvezett, még ha annyi veszteni valójuk nem is volt mint a magyaroknak. Bárcsak precedens értékű lenne és máshol is tudnának így ünnepelni/megemlékezni.”
 • 3. elemér 2010. március 16. 11:13
  „Ezek Szlovák értelmiségiek. Nincsenek többen, mit vártok ?”
 • 2. CsabaKiraly 2010. március 16. 07:28
  „Na es ha 2 tucat? Egy angol kozmondas szerint:
  "Jobb egy-szal ego gyertya mint a sotetseget atkozni".”
 • 1. akinemfél 2010. március 15. 22:00
  „Két tucat = 24 ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. - Megemlékezések Kárpátalján

Kárpátalja magyarsága rendezvények sorozatával emlékezett meg hétfőn az 1848-49-es forradalom és… Tovább olvasom