Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Szlovák-magyar viszony: a nacionalisták jönnek?

Még nincs mélyponton a szlovák-magyar viszony, a tehetetlen kormányok helyett ugyanis az ügyeket könnyen a nacionalisták vehetik kezükbe - írja a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap hétfői elemzésében.
Míg a két ország demokratikus politikusai képtelenek az együttműködésre - mutat rá az újság -, addig "a szlovák és a magyar neonácik között élénk az együttműködés". Bár leegyszerűsítés, mégis tény, hogy a szlovák, de a cseh szélsőségesek romaellenes akcióin is jól kivehető a magyarországi Jobbik mozgalom kézjegye - jegyzi meg Lubos Palata, az elemzés szerzője.

Úgy véli, hogy a szlovák-magyar viszony kulcsproblémája a félmilliós szlovákiai magyar kisebbség. A probléma megoldásának nyitja két olyan mondatban található, amely a múlt héten hangzott el. Az első Robert Fico szlovák kormányfő kijelentése, hogy Révkomárom az önálló Szlovákia része, s nem Magyarország valamelyik járása. A másik mondat pedig az, amikor Sólyom kijelentette, hogy Szlovákia nem nemzetállam, hanem többnemzetiségű ország.

"Ennek a valóságnak az elismerése, tehát hogy Szlovákia déli része nem és már sohasem lesz Magyarország része, illetve hogy Szlovákia nem +nemzetállam+, mindkét fél számára nehéz. Ha azonban azt akarjuk, hogy Budapest és Pozsony között megnyugodjon a helyzet, szükség van rá. Máskülönben az ügyeket átveszik a nacionalisták" - szögezi le a Lidové Noviny.

Kitört a Duna menti hidegháború - vélekedik a baloldali Právo szemleírója, Petr Uhl. Azt állítja, Szlovákia azzal, hogy nem engedte be területére a magyar államfőt, megsértette a schengeni megállapodásokat. A dokumentum ilyen lépésre csak egy okot ismer: ha az illető a határátlépést bűncselekményre akarná kihasználni. Sólyom esetében ez nyilván nem áll fenn.

Nem lehet ok erre a szlovák lépésre a Jobbik és a félkatonai Magyar Gárda sem, mert Budapest igyekszik fellépni ellenük. Pozsonyban ugyanakkor kormánytényező a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amelynek elnöke, Ján Slota közismerten gyaláz mindent, ami nem szlovák - magyarokat, cseheket, romákat egyaránt.

Nehéz megmondani, ki dönthetné el a szlovák-magyar vitát. Az Európai Parlament és az Európa Tanács csak ajánlásokat fogalmazhat meg. Amennyiben azonban Budapest a luxembourgi Európai Bírósághoz fordul, Ficónak nincs sok esélye a sikerre.

Révkomárom lakosságának 65 százaléka magyar, akiknek a többsége nemcsak az Európai Unióhoz, hanem Szlovákiához is lojális. Pozsony nehezen tudná bizonyítani, miszerint Sólyom révkomáromi látogatása olyan hatalmas veszélyt jelentett volna a közrendre, hogy azt be kellett tiltani - jegyzi meg a szerző.

Nem az a lényeg, ki fogja a vitát megnyerni. Európában, de a szlovák, illetve a magyar állami szervekben sincs azonban helye az etnika ellenségeskedésnek, amelyet Slota pártja és az eddig ellenzékben lévő nacionalista Fidesz szít. A választók sajnos másképp döntenek. Az Európai Unió ennek ellenére is túl fogja élni Pozsony és Budapest hidegháborúját - zárja jegyzetét a Právo.

Olvasóink írták

 • 14. miro132 2009. augusztus 26. 14:15
  „szavazzatok a penztarnal : ne vegyetek szlovak termekeket :) se tescos olcso tejet, sem spotszeletet vagy aranyfacan sort. Ne vegeytek mini karavan sajtot vagy Maggi husleves kockat es levesporokat.. ennyi nem kell odajarni kirandulni de meg sielni sem... Szoval nezzetek meg azt hogy hol gyartottak a termekeket mielott megveszitek oket es a szlovak termeket hagyjatok a boltok polcain

  /mm”
 • 13. info2009* 2009. augusztus 26. 12:19
  „Azt kellene kinyomozni, hogy pontosan Anglia/Usa vagy Oroszorszag penzeli oket. Akkor, meg lehet tudni az igazi okot.”
 • 12. vitriol2 2009. augusztus 26. 09:57
  „És matyarjaink, mit is szolnátok ha hazánk valamelyik szlovák nemzetiségü településen a helyi önkormányzat nem engedné pld- Szt.István v. Kossuth v. Petöfi- szoborok valamelyikének felállitását mivel azok "nem jártak" korábban a településükön? Tudjátok a révkomáromi önkormányzat ilyen "aljas" indokkal tiltotta meg Ciril és Metod szobrának felállitást korában. (megj: hazánkban van Ciril-Metod szobor)
  Ja és Ti nem tarjátok furcsának, hogy a mi- magyar- Köztársasági elnökünk a nemzeti ünnepeinket "külföldön" tölti, ja és már három esetben is "probléma" volt megjelenésével az adott országban?”
 • 11. a.h.a. 2009. augusztus 25. 10:58
  „info2009! Pont úgy beszélsz mint egy megrögzött kormánypárti.A magyarok ügye a mi ügyünk is.
  Főleg,hogy nem szándékosan csapódtak az elcsatolt területre.”
 • 10. Deir_Yassin 2009. augusztus 24. 21:43
  „A JObbik mitől neonáci?”
 • 9. kolombela 2009. augusztus 24. 20:25
  „5. info2009* 2009.08.24. 13:10
  "...hogy Kozep-Europa megerosodjon (amit a nyugat nem akar),...
  Nem a nyugat nem akarja, hanem a nyugatot is kezükben tartó cionista gazdasági guruk. Azért ez nagy különbség.”
 • 8. nyusz 2009. augusztus 24. 17:53
  „info2009* Ebbe igazat adok.Az lesz a vége,hogy magyarország elfog tűni a térképről,meg minden honnan.Lerombolnak.”
 • 7. Deir_Yassin 2009. augusztus 24. 17:50
  „Cionföld”
 • 6. 13.István 2009. augusztus 24. 17:25
  „Ha nem a tulajdonos szája ize szerint kellene írni, akkor már nem lenne lap! Na ezért kimoderálnak !
  Az SNS az a Gólyás párt? A Józan emberek mást akarnak!”
 • 5. info2009* 2009. augusztus 24. 13:10
  „Jaj de unalmas ez az egesz. A magyar politika foglalkozzon a magyarorszagi dolgokkal es ne rohangaljon allandoan szlovakiaba es erdelybe. Az ottani magyarsag vedje meg sajat erdekeit, nem a mi ugyunk.
  Az ellensegeskedes helyett, kooperani kellene, hogy Kozep-Europa megerosodjon (amit a nyugat nem akar), gazdasagi, turisztikai stb teren. A nyugat meg akar osztani, meg olyan aron is, hogy ok finanszirozzak a "szelsojobbot" es persze a baloldalt is. A lenyeg a megosztas. Semmibe kell venni az uszito media cikkeket, es elkerulni a "veszelyes"zonakat. Nem a mi ugyunk.”
 • 4. igazságot 2009. augusztus 24. 12:23
  „az esetek 70%-ban sajnos a mi újságunkon is úgy veszem észre h inkább baloldali...:( de gondolom jövőre már jobb oldali lesz, mert onnan kap majd pénzt... számomra ez is szomorú h a sajtóban magyarországon nem létezik saját vélemény nyílvánítás, ha nem az aktuális hatalmon lévő párthoz kell megfelelni...
  sztem a jobbiktól nem a cigányoknak kell félnie (legalább is nem a becsületesnek, aki meg bűnöző az ezentúl börötnbe lesz) ha nem inkább a politikusok félnek tőlük, mert az elveszett sok-sok milliárdot kifogják deríteni h kinek mennyi jutott, de ezzel az mszp meg az zsdsz-sem kampányolhat, mert akkor még többen szavaznának a jobbikra... ezért támadják őket h mekkora rasszisták, ahoz képest még egy cigányt sem bántottak...”
 • 3. igazságot 2009. augusztus 24. 12:18
  „mit vártok??? komcsi újság... a komcsik szemébe mindenki nacionalista aki nem komcsi vagy liberális... számukra csak az jó aki lop,csal hazudik, ezért védik a cigányokat is!!!”
 • 2. Cerwin 2009. augusztus 24. 11:43
  „Sőt, most már jobboldalinak sem mondanám a Fideszt, nemhogy nacionalistának.”
 • 1. kinizsi88 2009. augusztus 24. 11:24
  „Ennek a csehnek elment az esze. A FIDESZ nacionalista? Ha az lett volna és az lenne, talán előrébb tartana az ország. Nem a Fideszt védem, de nacionalista jelzőtől nagyon messze állnak. Ha mégis akkor nem Magyarország érdekében nacionalisták, hanem a gyarmatosítókat szolgálják. A nacionalizmus egy ilyen elnyomott ország esetén mint a miénk nem bűn, hanem kötelesség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidel Castro él és virul: videófelvételen mutatkozott

Tizennégy hónap után először mutatott be videofelvételt Fidel Castróról a kubai televízió vasárnap. Tovább olvasom