Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Szíriában a gyászoló tömegbe lőttek

Orvlövészek legkevesebb három embert megöltek, és egyet megsebesítettek szombaton a szíriai Dúmában, Damaszkusz közelében, amikor az előző napi tüntetések áldozatainak temetésén részt vevő tömegbe lőttek.
 
Más szemtanúk szerint a szíriai biztonsági erők legkevesebb három embert megsebesítettek, amikor éles lőszerrel tüzeltek a gyászoló emberekre.

Deraában, Damaszkusztól délre legkevesebb két embert öltek meg a biztonsági erők, amikor belelőttek az előző napi áldozatok temetésére igyekvő tömegbe. A dél-szíriai Aszraa közelében a karhatalom szintén rálőtt egy gyászmenetre, amely a közeli Deraából érkezett, igyekezvén megakadályozni, hogy az emberek részt vegyenek a pénteki áldozatok temetésén. Öt gyászoló megsebesült.

Aszraában pénteken a biztonsági erők 31 embert öltek meg. Voltak köztük Deraából érkezett tüntetők is.

Szombaton több tízezer ember vett részt a pénteki áldozatok temetésén a szíriai városokban, és vonult az utcákra, tiltakozásul a leszámolások ellen. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió úgy tudja, hogy pénteken, a több mint egy hónapja tartó tüntetéssorozat legvéresebb napján a szíriai karhatalom 103 tüntetőt ölt meg. Ellenzéki közlések szerint pénteken egész Szíriában 112 tüntetőt öltek meg. Az ellenzék "nagypénteki mészárlásról" beszél.

A szombati temetéseken a résztvevők a korábbiakhoz hasonlóan kormányellenes jelszavakat skandáltak, és követelték a rendszer megbuktatását. Az ország déli részén fekvő Izrában Bassár el-Aszad elnököt árulónak nevezték, és távozását követelték. A biztonsági erők itt is a tömegbe lőttek, hogy visszatartsák az embereket az előző napi tucatnyi áldozat temetésén való részvételtől.

A szemtanúk közléseit független forrásokból nem lehet megerősíteni, mert Szíria nem engedi be a külföldi újságírókat, és gátolja az eljutást a tüntetések helyszíneire.

Az ország több városában rendkívül feszült a helyzet. A Sana hivatalos szíriai hírügynökség azt jelentette, hogy fegyveresek rendőrségi és katonai őrhelyekre támadtak. Az összecsapásokban a közlés szerint tízen veszítették életüket, köztük két rendőr, több katona és fegyveres támadók.

Helyi megfigyelők szerint a szíriai válság az egyiptomi forgatókönyv szerint alakul. A békés tüntetők elleni véres hatósági fellépést elítélte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Barack Obama amerikai elnök is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák lap az Orbán-kormányról

Az Orbán-kormány első évéről vont mérleget a Kurier című osztrák napilap szombati számában. Tovább olvasom