Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szíria: orvlövészek támadták meg az ENSZ vegyifegyver-szakértőit

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői hétfőn elindultak a szíriai főváros keleti peremére, a feltételezett múlt heti gáztámadás helyszínére.
Az ENSZ vegyifegyver-szakértői hétfőn elindultak a szíriai főváros keleti peremére, a feltételezett múlt heti gáztámadás helyszínére - közölték szemtanúk. Hírek szerint az ellenőrök konvoját orvlövésztámadás érte.

A kék golyóálló mellényt viselő ENSZ-ellenőrök hat járműből álló konvoját a szíriai biztonságiak kísérték. Értesülések szerint a gépkocsioszlop a főváros keleti peremén fekvő Gúta térségébe tart. A terület a felkelők ellenőrzése alatt áll.

Az Ake Sellström svéd tudós vezette, egy tucatnyi szakértőből álló csoport augusztus 18-án érkezett Damaszkuszba, hogy több korábbi feltételezett vegyifegyver-támadás ügyében vizsgálódjon. Három nappal később a szíriai hadsereg támadást hajtott végre Damaszkusz mellett. Az ellenzék azt állította, hogy a kormányerők mérges gázt vetettek be, ami több mint 300 ember halálát okozta, és több ezren megsebesültek. A damaszkuszi kormány tagadta ezt, és a felkelőket vádolta vegyi fegyverek bevetésével.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a múlt szerdai támadás után 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban és környékén, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak.

A brit kormány álláspontja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyöntetű támogatása nélkül is lehetséges választ adni a szíriai vegyifegyver-támadásra. A német kormány jelezte: támogatna egy esetleges nemzetközi katonai beavatkozást Szíriában, ha megerősítést nyerne, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

A francia külügyminiszter úgy nyilatkozott az Europe 1 nevű rádiónak, hogy "arányos válasz" várható a szíriai vegyifegyver-támadásra, s ezt a témát a következő napokban vitatják meg a partnerországokkal. Laurent Fabius szerint egyértelmű, hogy az ideggáztámadást a szíriai kormányerők hajtották végre. "Vegyifegyver-támadást történt, s ezért az Aszad-rezsim felelős, így válasznak kell következnie" - mondta Fabius. Hozzátette: még nincs döntés a szíriai katonai beavatkozásról, és a BT egyetértése nélkül ez problematikus lenne.

Törökország közölte: kész csatlakozni egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz, még akkor is, ha az ügyben az ENSZ BT nem jut konszenzusra. "Az ENSZ-nek az ellenőrök vizsgálata után határoznia kell a szankciókról. Általánosságban a nemzetközi közösség olyan katonai műveleteit támogatjuk, amelyek rendelkeznek az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával, azonban ha nem születik ilyen döntés, akkor meg kell fontolni más lehetőségeket is" - mondta a török külügyminiszter. Ahmet Davutoglu hozzátette: jelenleg 36-37 ország gondolkodik ilyen "egyéb lehetőségeken".

Moszkvában mélységes aggodalommal fogadták washingtoni hivatalos személyek elmúlt napokban tett kijelentéseit arról, hogy az amerikai hadsereg kész "beavatkozni" a szíriai konfliktusba - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetése során. Lavrov szerint bizonyos washingtoni körök - beleértve azokat, amelyek egyre aktívabban sürgetik, hogy legyen katonai beavatkozás "az ENSZ megkerülésével" - nyíltan kísérletet tesznek arra, hogy semmibe vegyék azokat a közös orosz-amerikai erőfeszítéseket, amelyek célja a válság békés rendezésének szentelt nemzetközi konferencia összehívása. Szergej Lavrov felszólította Washingtont: "tartózkodjon attól, hogy erőszakkal nyomást gyakorol a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak, és törekedjen arra, hogy normális feltételek jöjjenek létre az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez".

Kína jelezte: támogatja az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos és szakszerű vizsgálatát Szíriában.

Az Egyesült Államok kudarcot vallana, ha úgy döntene, hogy katonai műveletet indít Szíria ellen - jelentette ki a szíriai elnök az Izvesztyija című orosz lapnak adott, hétfőn megjelent interjúban. "Kudarc vár az Egyesült Államokra, ahogy minden korábbi, általa indított háborúban, Vietnamtól kezdve mostanáig" - mondta Bassár el-Aszad arra a kérdésre, mi történik, ha Washington a szíriai katonai beavatkozás mellett dönt.

A szíriai elnök szerint a józan észnek ellentmondanak és politikai indíttatásúak a vegyifegyver-támadásról szóló amerikai és nyugati vádak. "Talán bevethet vegyi- vagy bármilyen más tömegpusztító fegyvert egy állam olyan helyen, ahol a hadseregét összpontosította?" - érvelt Aszad, mondván, hogy abban a körzetben, ahol a kormányerők állítólag vegyi fegyvert vetettek be, valójában nem létezik jól meghatározható frontvonal a hadsereg és a lázadók között. A szíriai elnök hozzátette, a kormányerőknek a lázadók felett aratott sorozatos győzelme áll a nyugati vádak mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kislány elszenesedett holttestét találták meg egy autóban

A két- és ötéves svájci lányokat feltehetően az apjuk ölte meg. A 44 éves férfi szintén meghalt. Tovább olvasom