Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Szíria: a CIA megkezdte a felkelőknek szánt fegyverek szállítását

A CIA titkos raktárakból megkezdte Jordániába szállítani azokat a kézifegyvereket, amelyekkel fel fogja szerelni az általa kiválasztott szíriai felkelőket.
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos raktárakból megkezdte Jordániába szállítani azokat a kézifegyvereket, amelyekkel egy hónapon belül fel fogja szerelni az általa kiválasztott szíriai felkelőket - írta csütörtökön hivatalos forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

Az amerikai, az európai és arab fegyverszállítások, valamint az azokkal párhuzamos kiképzés nyomán a felkelők augusztus elejéig megkezdhetik a koncentrált előrenyomulást Szíriában.

A CIA a tervek szerint három héten át szállítja majd Jordániába a szíriai kormányellenes erőknek szánt kézifegyvereket, amelyeket esetleg páncéltörő eszközökkel is kiegészít majd. A hírszerző szervezet mintegy két hetet szán az általa felfegyverzendő első felkelőcsoport kiválasztására és kiképzésére. A lap szerint ezek lesznek az első olyan lázadók, akik amerikaiak szállította fegyverekkel felszerelve vesznek részt a harcokban.

A CIA-program keretében augusztustól havonta több száz fegyveres kapcsolódik be a szíriai harcokba. Ilyen ütemben amerikai és szaúdi források szerint öt hónapra lesz szükség ahhoz, hogy "az újrafegyverzett és kiképzett mérsékelt harcosok" jelentős változást érjenek el a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői és a őket támogató síita Hezbollah milícia elleni küzdelemben.

Barack Obama elnök arra hivatkozva rendelte el a szíriai felkelők felfegyverzését, hogy britek és franciák után amerikai kutatók is arra a megállapításra jutottak, miszerint a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be a harcokban. Az elnök döntésében "az attól való amerikai félelmek tükröződnek, hogy Aszad felülkerekedhet a konfliktusban".

Az amerikaiak célja, hogy megerősítsék a Nyugat által támogatott Szalim Idrisz lázadó tábornokhoz hű erőket az ország több régióját ellenőrzésük alá vont szélsőséges iszlamista felkelőkkel szemben. Végeredményben az a szándék, hogy megfordítsák a rezsimhez hű erők térnyerését, és hogy a háború alakulását a felkelők javára billentsék.

A lap szerint az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat más országokkal, köztük Franciaországgal, hogy az európaiak által beszerzett fegyvereket Jordániába szállítsák. Szaúd-Arábia vállról indítható, Manpad típusú légelhárító eszközöket szállít majd, és első lépésben 20 kiválasztott harcossal járul hozzá a beavatkozáshoz. Az amerikaiak figyelemmel kísérik majd a szaúdiak szerepvállalását, mert nem szeretnék, ha a Manpadek iszlamisták kezébe kerülnének.

A CIA "alaposnak" nevezte a kiképzésre szánt felkelők kiválasztásának gyakorlatát, ugyanakkor elismerte, hogy nehéz megbízható információt beszerezni a harcosok hátteréről. Az amerikai hírszerzők igyekeznek minimalizálni annak lehetőségét, hogy az amerikai fegyverek keményvonalas iszlamisták és főleg az an-Nuszra Front birtokába kerüljenek.

Amerikai illetékesek szerint a siker érdekében több mérsékelt felkelőt kell kiképezni, mint amennyit az an-Nuszra csatarendbe tud állítani. Az iszlamista fegyveres szervezethez tavaly több ezren csatlakoztak.

Olvasóink írták

 • 2. koppenhágó 2013. június 28. 10:15
  „mindezt szabadon és ujjongva teszik... a világ meg csendben marad,
  kivéve az oroszokat..... egyedüli tökös nemzet... lesz ott még kalamajka...
  beleavatkozni egy állam belügyeibe, nekik tetsző kormányt hatalomra
  juttatni... kirabolni az országot, eladósítani.... ez a demokrácia hazája :D :D”
 • 1. háté 2013. június 27. 22:52
  „-amelyekkel fel fogja szerelni az általa kiválasztott szíriai felkelőket. - persze a demokrácia nevében! -
  sok a fegyver meg kel szabadulni tőle, - felfegyverző gyilkosok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostoni robbantás: 16 lőtt és szúrt seb a gyanúsítotton

Dzsohar Carnajeven, az áprilisi bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottján… Tovább olvasom