Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szíria - A zavargások átterjedhetnek Libanonra

A szíriai zavargások bármikor átterjedhetnek a szomszédos Libanonra is - vélik elemzők, miután Damaszkusz azzal vádolta meg a nyugatbarát libanoniakat, hogy támogatják a szíriai tüntetőket.

 "A puszta tény, hogy a szíriai belügyekbe való beavatkozással vádolják a libanoni feleket, a libanoni helyzet destabilizálásának veszélyével jár, legyenek megalapozottak vagy sem a tüntetők pénzelésére és felfegyverzésére vonatkozó vádak" - jelentette ki Gaszan Azzi, a libanoni egyetem politikatudományok professzora. "Ez kísérlet lehet arra, hogy a válságot egy másik országra is kiterjesszék" - tette hozzá. Damaszkusz és Bejrút viszonya eléggé viharos. A polgárháború (1975-1990) kellős közepén Szíria csapatokat küldött Libanonba, ahol a Rafík Haríri volt kormányfő ellen 2005-ben elkövetett merényletet követő kivonulásukig maradtak.

A két ország közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatokat csak 2008-ban újították fel, és Iránhoz hasonlóan Szíria is támogatja a Hezbollah síita mozgalmat. Szíria azzal vádolta az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia támogatását élvező Szaad Haríri miniszterelnök táborát, hogy támogatja a Baasz párt 48 éves uralmának véget vetni kívánó tüntetőket. Szakértők szerint a vádaskodások a zavargások Líbiára való átterjedésének előjelei. "Könnyű megingatni a stabilitást Libanonban: itt minden vita szektariánus konfliktusba torkollik, amelyben érintettek az arab országok, Irán, Törökország, valamint több nyugati ország, így Franciaország és az Egyesült Államok is" - vélte Azzi. A szíriai televízió közvetítette egy "terrorista csoport" három tagjának "vallomását", aki azt állította, hogy pénzt és fegyvereket kapott Dzsamal Dzsarrától, Haríri Jövő Mozgalma tagjától a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszer ellene harchoz.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar szerint a szíriai hatóságok kábítószert, pénzt és fegyvereket koboztak el hét, Észak-Libanonból Latakiába tartó hajó fedélzetén, a hét vízi jármű a Damaszkusz gyanúja szerint kapcsolatban állt a Jövő Mozgalmával. Szíria libanoni nagykövete vizsgálatot követelt az ügyben. "Még ha nincs is rá bizonyíték, nem állíthatom, hogy hajánál fogva előráncigált lenne az a feltételezés, hogy a fegyvereket és a kézpénzt szaúdi segítséggel csempészik Libanonból Szíriába" - ismerte el Karim Makdiszi, a bejrúti Amerikai Egyetem politikatudományok professzora.

A professzor szerint azonban a határon átjutó segítség nem lehet elég jelentős ahhoz, hogy kulcsszerepet játsszon a szíriai eseményekben. "Ezek túlzó elképzelések, amelyek főleg a Hezbollah és Haríri közötti játszmában játszanak szerepet". Észak-Libanonba több száz szíriai menekült a Tell-Kakahban dúló erőszak elől. Libanonban is tartottak tüntetéseket Aszad mellett és ellen, időnként a rendvédelmi erőknek kellett szétválasztani a két tábort. "Szíriának előbb a határain belüli vérfürdőt kellene leállítania, mielőtt kitalált hazugságokat terjeszt, amelyekkel csak árnyékot vet a kormányára" - vélte Okab Szakr parlamenti képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. május 01. 16:29
    „A demokrácia és az igazság jegyében! - a " kümüves páholyok" gyűlölet szemlélete!

    Életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája a NATO egyik légicsapásában Tripoliban, de a líbiai vezető túlélte a támadást - közölte vasárnapra virradóra a líbiai kormány szóvivője.

    Musza Ibrahimot az al-Dzsazíra arab hírtelevízió és több hírügynökség idézte. A szóvivő szerint a NATO csapást mért Kadhafi legkisebb fiának, Szeif al-Arabnak a házára. A támadáskor az épületben tartózkodott maga Moammer Kadhafi és a felesége is, illetve más rokonok és barátok is ott voltak. Kadhafinak nem esett baja. A szóvivő szerint a felesége is jól van, de mások megsebesültek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 39 bank ment csődbe Amerikában az idén

Újabb bankok mentek csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma így már 39-ra… Tovább olvasom