Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szigorodó dohányzási tilalom Németországban

Január 1-től újabb 8 németországi régióban, köztük a tartományi jogú Berlinben lesz tilos a dohányzás a közintézményekben és éttermekben. A Német Hotel és Vendéglátó Szövetség pénteken a karlsruhei alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük a szigorítás nem összeegyeztethető a törvényben garantált szabadságjogokkal.
A német alsóház, a Bundestag még 2005 tavaszán elfogadta az egészségügyi prevenciós törvényt. Ennek értelmében fokozatosan szigorodnak Németországban a dohányzásra vonatkozó szabályozások. Februárban további tartományok is csatlakoznak a tilalomhoz, amely komoly pénzbírsággal bünteti a füstölést. Az aktív és passzív dohányzásnak az Európai Unió legnépesebb államában havonta átlag 10 ezer halálos áldozata van. Az éves nemzetgazdasági kárt 20 milliárd euróra becsülik: ez az összeg jóval meghaladja az adóbevételeket. Az egészségügyi szakemberek már régen kongatják a vészharangot, mert míg az összlakosság körében mérséklődött a dohányosok aránya, a fiatalkorúak egyre többet gyújtanak rá.

Pénteken a karlsruhei alkotmánybírósághoz fordult panaszával a Német Hotel és Vendéglátó Szövetség. Szerintük a dohányzásra vonatkozó szigorítások nem összeegyeztethetők az alkotmányban garantál "foglalkozási- és magántulajdonra vonatkozó" törvényekkel. Magyarán a vendéglátók érdekvédelmi tömörülése megkérdőjelezi, hogy - egészségügyi megelőzés okán - az állam belszólhat-e abba, hogy ki, mit csinál a tulajdon négy fala között, mégha az étterem is. Sok kritika éri a németországi szigorítást azért is, mert a "sarki kocsmára", a bárokra nem vonatkozik és egyelőre nem terked ki Németország valamennyi régiójára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország megvétózza Koszovó függetlenségét

Ororszország megvétóz minden olyan kezdeményezést az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely Koszovó… Tovább olvasom