Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Szigorítják a Tienanmen tér őrzését az évforduló miatt

Kína - Tovább szigorították a biztonsági intézkedéseket Peking főterén, a Tienanmen-en. A magyarul Mennyei Béke terének nevezett, hatalmas területen az eddiginél is több egyenruhás és civilbe öltözött rendőr látható. 19 éve, hogy a kínai hatalom eltiporta a demokráciát követelő diákok tüntetését. VIDEÓVAL

A Tienanmen téren 1989 májusában gyülekeztek és valósággal letáboroztak a diákok, akik demokráciát, nagyobb szabadságot akartak kivívni békés tüntetésükkel. Június 3-ról 4-re virradóan azonban a kínai biztonsági erők valósággal legázolták a tömeget. Ma sem tudni, hány halottja volt az akciónak: óvatos becslések szerint is több száz, de akár több ezer is lehetett. Peking hivatalosan ma is tabuként kezeli az ügyet.

A szigorú rendőri jelenlét most arra volt elég, hogy csoportosan senki ne tudjon megemlékezni az áldozatokról. A családtagok így csak a kínai főváros más részein gyújthattak gyertyákat, és azt sem nagyobb csoportokban. A Tienanmen téri fokozott ellenőrzéseket a kínai hatóságok hivatalosan azzal indokolják, hogy közeledik az olimpia és annak biztosítása a legfőbb céljuk.

Az 1989-es Tienanmen-téri diáktüntetések kapcsán bebörtönzöttek szabadon bocsátását követelte hétfőn a pekingi hatóságoktól a Human Rights Watch.

Egy férfi, aki megállította atankokat 1989-ben.
Egy férfi, aki megállította atankokat 1989-ben.

A New York-i központú emberi jogvédő szervezet az események 19. évfordulójának előestéjén tette közzé felhívását. Ebben egyúttal azt is követelte, hogy Kína tegye közzé az összecsapásokban megöltek, megsebesültek az utána bebörtönzöttek teljes listáját. Ilyen listákat ugyanis Peking mindeddig nem hozott nyilvánosságra. 

A Human Rights Watch egy 2004-es adatra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy 130 egykori tüntető még mindig börtönben van. A szervezet sürgette a kínai vezetést, hogy teljesítse az emberi jogi helyzet javítására tett ígéretét a közelgő nyári olimpiai játékok előtt a Tienanmen-tér elítéltjeinek szabadon bocsátásával, továbbá szüntesse meg a túlélőknek, családtagoknak és a hivatalos értékeléstől eltérő kutatóknak a zaklatását, letartóztatását és bebörtönzését. 

19 éve a kínai hatalom eltiporta a diáktüntetését.

Egy másik emberi jogi szervezet, a hongkongi Információs központ az emberi jogokért és a demokráciáért (Information Centre for Human Rights and Democracy) egy meg nem nevezett forrás alapján azt közölte, hogy mintegy 20 ezer embert tartóztattak le a Tienanmen-téri tüntetések nyomán országszerte.

Közülük 15 ezer ellen indult eljárás "ellenforradalmi tevékenység" és más bűntettek címén, 70 halálos ítélet született, amiket azonnal végre is hajtottak. Az idézett forrás a néhai kínai elnökre, Jang Sang-kunra (Yang Shangkun) hivatkozott. Az 1998-ban elhunyt volt államfő állítólag elmondta neki, hogy a tüntetések leverése során több mint 600-an vesztették életüket.

Olvasóink írták

  • 1. kertesz 2008. június 04. 12:40
    „És ők szervezik az olimpiát? HMMM...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt bányász halt meg egy bányaomláskor Szibériában

Oroszország - Öt bányász vesztette életét egy - még pénteken történt - nyugat-szibériai… Tovább olvasom