Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szigorítanák Kínában az ''egyke-politikát''

Kína azzal fenyegette meg pénteken az "egy család - egy gyerek" politika megszegőit, hogy szigorítani fogja a büntetést - írja a pénteki China Daily című kínai napilap.
Újabban ugyanis a virágzó Csecsiang tartományban a gazdagok fittyet hánynak a három évtizede érvényben lévő népességkorlátozási szabályokra.

Az "egykepolitika" értelmében a városokban csak egy gyermekük lehet a házaspároknak, a második megszületéséért pénzbüntetés, illetve a szociális kedvezmények megvonása jár. Csakhogy azokban a városokban, ahol a gazdasági reform eredményeként virágzik a magángazdaság, a tehetôsök könnyedén kifizetik a pénzbírságot.

"A befolyásos hírességeknek és a tehetős embereknek jó példával, nem pedig törvényszegéssel kellene elöl járniuk" – jelentette ki a China Dailynek Csecsiang tartomány családtervezési vezetője, Csang Veng-piao. Kilátásba helyezte, hogy a második gyerek utáni büntetést a csecsiangi gazdagok számára 1 millió jüanra (130 ezer dollárra) fogják felemelni. "Akik pedig fittyet hánynak a pénzbírságra, azoknak megszégyenítésül nyilvánosságra fogják hozni a nevét" – fenyegetôzött a politikus.

Kérdéses, hogy a megnevezésnek elrettentő hatása lesz-e. A gyakorlatilag kapitalista Csecsiang tartományban ugyanis a jómódúak között a második gyerek már státusszimbólummá vált.

Kína 1,3 milliárd lakosával a világ legnépesebb állama, és a kommunista kormányzatok régóta a túlnépesedést tekintik a gazdasági fejlôdés egyik fô akadályának. Januárban Peking úgy döntött, hogy a harmincéves népességkorlátozási politikát a következő 25 évben is folytatja. A prognózis szerint 2033-ban Kína lakóinak száma 1,5 milliárd lesz.

FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a szélsőjobboldali bűncselekmény Németországban

Erőteljesen növekszik a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma Németországban. A német… Tovább olvasom