Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szexuális visszaélések voltak Joseph Ratzinger müncheni érseksége alatt

Súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek pápa) állt a főegyházmegye élén - értesült a Süddeutsche Zeitung.

A liberális német újság szombati számában megjelenő információ már előző este ismertté vált. Eszerint egyházközségen belül a hívekkel kapcsolatos munkára alkalmaztak egy olyan papot, aki korábban gyermekeket rontott meg. Felső-bajorországi munkája során újabb hasonló bűncselekményeken érték tetten, amiért egy helyi bíróság elítélte. Mindezt a müncheni érsekség pénteken hivatalosan is megerősítette, egyben elismerve, hogy a szóban forgó pappal szemben a 80-as években hibásan jártak el.

Az akkori helynök, a ma 81 éves Gerhard Gruber vállalta a teljes felelősséget azért, hogy a szexuális visszaélésekkel vádolt papot ismételten lelkipásztori szolgálatra alkalmazták. A Süddeutsche Zeitung tudósításában emlékeztetett arra, hogy abban az időben a főegyházmegye vezetője Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt. München-Freising érsekeként Ratzinger állt a püspöki hivatal tanácsának élén; ez a testület hagyta jóvá az Essenből elküldött pap áthelyezését a felső-bajorországi érsekségbe.

Joseph Ratzinger azonban nem tudott arról, hogy a papot ismét lelkipásztori munkakörben alkalmazták egy müncheni plébánián. 1982-ben azután Ratzinger a Vatikánba került, a hittani kongregáció élére. A szóban forgó pap, akit csak H. papként említ az újság, 1982 szeptemberétől 1985 elejéig állt alkalmazásban a délnémet érsekségben. A szexuális visszaélések elkövetésének ismertté válása, illetve a rendőrségi vizsgálat megindítása után 1985 januárjában elbocsátották állásából.

1986 júniusában kiskorúak megrontásának vádjával 18 hónapi, próbaidőre felfüggesztett börtönre és 4000 márka pénzbüntetésre ítélték. Ennek dacára - írja a Süddeutsche Zeitung - az érsekség ismét alkalmazta: az illető a mai napig egyházi szolgálatban áll Felső-Bajorországban.

Olvasóink írták

 • 8. meir 2010. március 14. 15:22
  „S.C. Oriasi tevedes!!!!”
 • 7. 13.István 2010. március 13. 19:45
  „Csak azt nem értem miért 28 év után veszik a bátorságot megszólalni esetleg ismét!
  És megint a liberalizmus akik ,istenítik az egyneműek szerelmi életét még gyereknevelést is engedélyezik,vagy engedélyeznék nekik !Csodálatos világ ez ,de vitatkozzatok ne felejtsétek az állatok sokkal okosabbak !!Azok tudják mit és hogyan ?”
 • 6. SC 2010. március 13. 17:37
  „meir!
  Biztos felétek is vannak "ferde" rabbik. :-)))”
 • 5. meir 2010. március 13. 16:14
  „Na ugye!! hanyszor megmondtam mar hogy van jocskan "vaj" Kamerad Ratzinger fule mogott!!!”
 • 4. Fürgeszarvas 2010. március 13. 13:39
  „csiga-biga ! Na ne már ! Ha valami kényes téma,és hátrányosan érinti a papokat,akkor arról ne beszéljünk ? Miért nem ? Talán szembe kellene már egyszer nézni ezekkel a problémákkal , nem pedig takargatni a szennyest ! Ha jól emlékszem , ezeken az oldalakon mennyire nekitámadt néhány hívő ember Gyurcsánynak,hogy "hazudott",hogy mekkora bűnt követett el ! A pedofil papok nem nagyobb bűnt követnek el,amikor megrontják a gyermekeinket ? Szerintem igen !!! Álszent egy népség !!!! Vizet prédikálnak és bort isznak ! .... és akik melléjük állnak,és védelmezik őket ezek után,nos , azok milyen emberek ? Erről is van magvas véle,ényem,de nem írom le !”
 • 3. Reddie 2010. március 13. 12:56
  „Ha a gyerekedet rakná meg hátulról egy pap arról sem szeretnél tudni? Vagy mi van?”
 • 2. Reddie 2010. március 13. 12:55
  „Ha vallásos vagy akkor ez már nem is érdekel? Nem akarsz tudni róla és akkor már nem is zavar?”
 • 1. csiga_biga 2010. március 13. 10:21
  „Ismét megy lefelé a színvonal a Kisalföld -ön... Lehetséges, hogy ezeket a cikkeket nem kellene ennyire kihangsúlyozni, mivel Gy-M-S megye lakosságának jelentős része vallásos és nem feltétlen érdeklik ezek a cikkek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholmérgezés okozta három orosz tengerész halálát

Alkoholmérgezés okozta három orosz tengerész halálát egy tartályhajón, amely Ciprusról jövet a La… Tovább olvasom