Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szétlopják a turisták az auschwitzi haláltábort

Sokan a volt náci haláltábor falaira és priccseire vésik a nevüket, illetve szuveníreket lopnak el onnan.
A Krakkótól 60 kilométerre, nyugatra található dél-lengyelországi koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt a II. világháború idején.

A tragikus múlt ellenére azonban a tábor helyén működő múzeumot is elérte a tömegturizmus átka - írja a Daily Mail. Az ott dolgozók szerint egyre többen vésik be például a nevüket a barakkok falaira, vagy a volt foglyok faágyaira.

Forrás: Daily Mail/Rudy Sulgan/Corbis
Forrás: Daily Mail/Rudy Sulgan/Corbis

A legtöbben megelégszenek a szokásos „Itt jártam" felirattal, de olyan kegyeletsértő üzenet is akadt már, hogy „I had a smoke here", azaz rágyújtottam, vagy füstöltem itt egyet.

Mások semmiképpen nem akarnak üres kézzel hazatérni a táborból, de a szuvenírokat nem a boltból szerzik be, hanem azt viszik el, ami a kezük ügyébe esik. Például egy kis szögesdrótot, vagy a táborba vezető vasúti sínből egy kis darabot.

2009-ben egyébként még a tábor bejáratánál lévő „Arbeit Macht Frei" (A munka szabaddá tesz) feliratot is ellopták, de azt későbbbb megtalálták, és helyreállították.

Forrás: Daily Mail/Alex Masi/Corbis
Forrás: Daily Mail/Alex Masi/Corbis

A múzeum dolgozóit sokkolja a turisták viselkedése. Az igazgató a lapnak elmondta, hogy a vandálok között nemcsak fiatalok vannak, hanem tanárok is.

Tervben volt, hogy kamerákkal figyelnék a helyiségeket, erről azonban letettek, mivel a kamerák rombolnák a hely hitelességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglőtték az egyik leggazdagabb monacói dinasztia tagját Nizzában

Hélene Pastort és a sofőrjét egy kórháza előtt ismeretlen támadók súlyosan megsebesítették. Tovább olvasom