Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Szervkereskedelem működött a háború idején Koszovóban?

A belgrádi kerületi bíróság vizsgálati eljárást indított az állítólagos koszovói illegális szervkereskedelem ügyében. Felmerült a gyanú - Carla del Ponte volt hágai főügyész is említést tesz róla könyvében -, hogy az 1999. évi háború idején eltűnt koszovói szerbeket az albánok meggyilkolták és szerveikkel kereskedtek. Pristinában felháborodással utasítják vissza a vádat.
A szerbiai vizsgálóbírák hamarosan kihallgatnak néhány személyt, okmányokat próbálnak beszerezni az üggyel kapcsolatban, és csak azt követően döntenek, hogy van-e alapja a bűnvádi vizsgálatnak.

Megpróbálják ellenőrizni azokat a nem hivatalos értesüléseket, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) a háború napjaiban a tartományból két kamionnal a szomszédos Albániába szállította a szerb foglyokat. Sorsukról azóta sincs hír. Két évvel később, 2001-ben a szerb hatóságok megküldték a hágai törvényszéknek az állítólagos albániai tömegsírok lehetséges elhelyezkedésének leírását. A volt főügyész "A vadászat - Én és a háborús bűnösök" című könyvében arról is ír, hogy az UCK bűntetteinek vizsgálata során értesítést kapott a szervkereskedelemről. A hágai törvényszékhez érkezett, ám bizonyítást sohasem nyert információk szerint mintegy 300 szerbet szállítottak Albániába, majd miután kioperálták a belső szerveiket, megölték őket.

Egyelőre semmilyen bizonyíték sincs, a vádaskodás pedig folytatódik. A KFOR-t és az UNMIK-ot is olyan vádak érték annak idején, hogy nem hajlandó együttműködni a kábítószer-kereskedelem és az állítólagos szervkereskedelem felderítésében. A hágai törvényszéket is elmarasztalják, mert a szerb titkosszolgálatok állítólag sohasem kaptak választ Del Ponte asszonytól az általuk átküldött vonatkozó információkra. Mindezeket a vitákat most újra felemlegetik.

Szerbiában választási kampány van: május 11-én az ország parlamentet választ.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl drága a mágnesvasút a németeknek

Elállt a mágnesvasút megépítésének tervétől Németország - jelentette az AFP csütörtökön. A német… Tovább olvasom