Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szerbiának tisztázni kell a gyaníthatóan illegálisan örökbe adott csecsemők sorsát

Szerniának tisztáznia kell azoknak a csecsemőknek a sorsát, akik évtizedekkel ezelőtt állítólag születésük után meghaltak, de gyaníthatóan illegálisan örökbe adták őket.
Szerniának tisztáznia kell azoknak a csecsemőknek a sorsát, akik évtizedekkel ezelőtt állítólag születésük után meghaltak, de gyaníthatóan illegálisan örökbe adták őket.

A strasbourgi székhelyű testület döntésével helyt adott egy asszony panaszának, akinek a kisfia 1983-ban állítólag röviddel a születése után meghalt egy állami kórházban. Az anyát nem tájékoztatták az újszülött halálának okáról, és a holttestet sem láthatta. Ezenkívül a halálozás tényét sem regisztrálták hivatalosan. Az asszony azzal a gyanúval fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy a csecsemőt valójában illegálisan örökbe adták.

A bíróság azt állapította meg, hogy vétséget követtek el a családi élet tiszteletben tartása ellen, és 10 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a szerb államot.

Szerb bíróságok adatai szerint több száz szülő lehet hasonló helyzetben az országban. Az 1970-es és 1990-es évek között számos panaszt tettek kórházakban eltűnt újszülöttek ügyében, de ezek nem hoztak eredményt, a csecsemők sorsa mindmáig tisztázatlan. A szerb hatóságok időközben ugyan módosították a vonatkozó jogszabályokat, de az érintett szülők ügyében nem történt előrelépés.

A strasbourgi testület ítéletében felszólította Szerbiát, hogy egy éven belül tisztázza az összes érintett újszülött sorsát és kártalanítsa a szülőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia 350 ezer euró kártérítést fizet a kommunizmus temesvári áldozatainak

Románia csaknem 350 ezer euró kártérítést köteles fizetni a kommunizmus több mint 70 temesvári… Tovább olvasom