Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Szerbiai szervkereskedelem: nemzetközi segítséget kérnek

Szerbia - Belgrád nem enged az állítólagos szervkereskedelem kérdésében, nem fogadja el az albániai közlést, hogy a hágai törvényszékkel együtt végzett vizsgálat nem támasztotta alá Carla del Ponte könyvében is megfogalmazott gyanút.
Szerbia emellett további vizsgálatot szorgalmaz, e célból pedig a nemzetközi intézményekhez fordul. Eddig bizonyítás nem nyert vádak és utalások szerint az 1999-es koszovói háború idején a koszovói fegyveresek Albániába szállították szerb foglyaikat, akiket aztán szervkereskedelemre használták fel. Mind Pristina, mind Tirana elveti a vádakat.

A háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb ügyészség a megfelelő nemzetközi intézményekhez fordul a Koszovóban és Albániában 1999-ben elkövetett illegális szervkereskedelem kérdésében, mert a vizsgálat nem állhat meg csak azért, mert Tirana ezt elutasítja, jelentette ki Vladimir Vukcsevics. A különleges ügyész elmondta, hogy még nem került a kezébe a hivatalos papír, amellyel Albánia elutasítaná Szerbia követelését, hogy nyissanak vizsgálatot a szervkereskedelemről.

Emlékeztetett, hogy a kérés szerint a vizsgálatot az albán kollégák végeznék, de jelen lenne a szerb ügyész egyik helyettese, tekintettel arra, hogy az áldozatok szerbek voltak. Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte az albán politikusok részt vettek-e az ügy eltussolásában, Vukcsevics csak annyit mondott, hogy információi szerint a tiranai "politikai elit beavatkozott ezekbe a dolgokba."

Bruno Vekarics, a szerb különleges ügyészség szóvivője a Blic belgrádi napilapnak elmondta, hogy mindenről értesítik az Európa Tanács illetékes jelentéstevőjét, aki nyomozást kezdeményezhet, és ily módon semlegesítik az albán elutasítást. Mint ismeretes az albán igazságügy-minisztérium nem mutatott készséget az együttműködésre. Belgrád szerint az albán főügyész ilyen döntése "feltehetőleg politikai nyomás eredménye", mivel át sem nézte a szerb dokumentációt mielőtt határozott volna, hogy nem folytatják a vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a horvát robbantókat?

Horvátország - A horvát médiumok jelentése szerint elképzelhető, hogy a rendőrség elfogta a múlt… Tovább olvasom