Kisalföld logö

2016. 12. 06. kedd - Miklós -6°C | 2°C

Szerbiában összefogtak a nyugatbarát erők

Szerbiában összefogtak a nyugatbarát erők a május 11-i választások előtt - jelentették helyi médiumok szerdán. A megállapodást kedd éjszaka hozta meg az öt résztvevő párt. Céljuk az, hogy ha megnyerik a voksolást, akkor a négyéves ciklus végére Szerbia már az Európai Unió tagja lehessen. A választási szövetség csak a parlamenti voksolás idejére áll össze; a helyhatósági választáson már minden erő külön indul.
A szövetségben az államfő vezette Demokrata Párt (DSZ), a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZPO), a G17Plusz, a Szandzsáki Demokrata Párt (SZDP), és Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSZV) vesz részt. A tömörülés az "Európai Szerbiáért- Borisz Tadics" nevet viseli. Azt, hogy a mandátumokat hogyan osztják majd el a pártok, arról hamarosan döntenek majd. A G17 Plusz elnöke, Mladjan Dinkics azt mondta, hogy a májusi voksoláskor a szerbek két út között választanak: az európai jövő vagy az elszigetelődés mellett tehetik le voksukat a polgárok. A pártvezető kiemelte: ellenzi Koszovó függetlenségét, de ellentétben a Radikális Párttal, szerinte diplomáciai és gazdasági eszközökkel kell megoldani a helyzetet. Az államfő, Borisz Tadics Pártja azt ígérte, hogy nem fog negatív kampányt folytatni.

Szerbiában azért kell előrehozott választásokat tartani, mert március elején Vojiszlav Kostunica miniszterelnök lemondott posztjáról, amiért Koszovó kikiáltotta függetlenségét, és amiért a lépésről más nézeteket vallott, mint koalíciós partnere. Elemzők szerint jó lépés volt a nyugatbarát pártoknak egyesíteniük erejüket, mert így nem vesznek el a szavazatok az öt százalékos határérték miatt. A parlamentbe jutáshoz ugyanis ennyi kell, ám nem biztos, hogy a tömörülés tagja, összefogás nélkül megszereznék-e a szükséges szavazatmennyiséget. A vajdasági magyarok pártjait tömörítő Magyar Koalíció nem része a választási szövetségnek, de mint azt Pásztor István elnök korábban már kijelentette: támogatni fogják a nyugatbarát politikát folytató szerb pártokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush az iraki győzelemről

Az iraki invázió kezdetének ötödik évfordulóján George Bush kiállt amellett, hogy a háború szükségszerű volt. Tovább olvasom