Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

Szerbiában Európa-barát kormányt szeretnének

Szerbiában erősödik az Európa-barát hangulat, állapította meg egy közvélemény-kutatás, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra. Ha a polgárok arról dönthetnének, hogy milyen kormány alakuljon, akkor a radikális-nacionalista-szocialista koalíciós kormánynak nem lenne esélye.
A többség ugyanis a Demokrata Párt által vezetett többpárti kabinetnek adna esélyt, mégpedig éppen azért hogy Szerbiát bevezesse az Európai Unióba. Ha most tartanák meg a szerbiai parlamenti választásokat, a Demokrata Párt, illetve az általa vezetett Európai Szerbiáért választási szövetség még fölényesebb győzelmet aratna. Kilenc mandátummal szerezne többet, s most könnyebben tárgyalhatna a kormányalakításról.

Három mandátumot a radikálisoktól, kettőt a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párttól és a vele tartó Új Szerbiától, négyet pedig a szocialistáktól venne el. Ez utóbbi párt képezi egyébként a mérleg nyelvét. A Liberális Demokrata Párt ugyanúgy szerepelne most is, mint május 11-én. Ezekkel az eredményekkel tehát a Demokrata Pártnak már nem kellenének Milosevics szocialistái, hanem az Európai Szerbiáért szövetségbe tömörült partnereivel, valamint a Liberális Demokrata Párttal és a kisebbségi pártokkal meglenne a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség, szám szerint 131 mandátum a 250 tagú szkupstinában.

A megkérdezett polgárok 51 százaléka Európa-párti kormányt szeretne, 45 százaléka az uniós közeledést ellenző radikális-néppárti kabinetet, 4 százaléka pedig tanácstalan. Annak ellenére, hogy az európai politikai erők 6 százalékkal jobban állnak, az arányszámok továbbra is jelzik Szerbia nagy megosztottságát. Külön elemzést érdemelne, hogy ilyen rövid idő alatt hogyan tudott ennyire megváltozni a szerb választók hangulata.

Valószínűleg friss élmény volt még Koszovó függetlenségének kikiáltása, amit mostanában már nemigen emlegetnek. Előtérbe kerültek a polgárok mindennapi életét érintő kérdések. Ha kudarcba fulladnának a kormányalakítási tárgyalások, s újabb választásokat írnának ki, a radikálisok és "természetes szövetségeseik", Kostunica nacionalistái, valamint a szocialisták tovább veszítetnének pozícióikból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás az USA-ban: Clinton nyert Puerto Rico-ban

Hillary Clinton nyerte meg a demokraták előválasztását az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico… Tovább olvasom