Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Szerbia választ: az ultranacionalisták a legesélyesebbek

Vasárnap kinyitottak a szavazóhelyiségek Szerbiában és a Vajdaságban. A legutolsó közvéleménykutatások szerint az ultranacionalista, Európa-ellenes Radikális Párt szerezheti meg a voksok legnagyobb százalékát.
Vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Szerbiában és a Vajdaságban, ahol parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak. Több mint 6,8 millió szavazópolgár voksolhat egészen este nyolc óráig, az első eredmények két órával később várhatóak.

A délelőtt közzétett adatok szerint igen nagy a részvétel, a legnagyobb az érdeklődés a Vajdaságban, ahol tíz óráig a választóknak csaknem 11 százaléka szavazott. Ha ez így marad, akkor a részvételi arány országos szinten is meghaladja az elnökválasztásokét is, amikor 9,56 százalékos volt a szavazás második menetében.

A vajdasági polgárok a szerbiaiaktól eltérően nem két, hanem négy cédulán szavaznak. A szerbiai parlament és a helyi hatóságok tagjai mellett megválasztják a tartományi képviselőház tagjait is, a vajdasági választásokat azonban kombinált rendszer alapján tartják. Az újvidéki parlament 120 tagja közül hatvanat részarányos, listás rendszer szerint választanak meg, ugyanúgy mint a köztársasági parlamentet is, a másik hatvanat viszont többségi rendszer szerint, mégpedig két fordulóban. Koszovó északi, szerbek lakta részeiben rendben zajlanak a szerbiai parlamenti és a helyhatósági választások, incidensek eddig nem történtek. A koszovói rendőri szolgálat és a nemzetközi rendőri alakulatok ellenőrzik a helyzetet - jelentik a helyszínről. A KFOR alakulatai is járőrözést tartottak.

A legutolsó közvéleménykutatások szerint az ultranacionalista, Európa-ellenes Radikális Párt szerezheti meg a voksok legnagyobb százalékát, nem sokkal megelőzve Borisz Tadics államfő Demokrata Pártját, amely az uniós közeledés és a reformok híve. Köztársasági szinten 22 párt, illetve pártszövetség verseng a képviselői helyekért a 250 tagú Szkupstinában, tartományi szinten pedig kilenc listára lehet szavazni azzal, hogy a Vajdaságban kombinált választási rendszer van: a 120 tagú képviselőház felét részarányos (listás), a másik felét többségi rendszer alapján választják meg. A Magyar Koalíció minden szinten kedvező eredményekben bízhat.

Megakadályozták a Vajdaság zászlajának kitűzését a szavazóhelyeken

A Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt aktivistái több vajdasági szavazóhelyen megakadályozták, hogy kitűzzék a tartomány zászlaját. Az incidensekről a Vajdasági Szociáldemokrata Párt közleményben számolt be, és megnyilatkozásra szólította fel az üggyel kapcsolatban az illetékes állami szerveket.

A Nenad Csanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) szerint voltak olyan szavazóhelyek is, ahol a tartomány törvényes jelképét a szemétbe dobták. Ezzel pedig durván megsértették Szerbia alkotmányát és az állami jelképek használatáról szóló törvényt.

A szerb nacionalista pártok ilyen reagálása nem okoz meglepetést. Mind a radikálisok, mind Vojiszlav Kostunica kormányfő pártja ellenzi a tartomány lényegi autonómiájának helyreállítását, a zászló használatában pedig állami felhatalmazásokra való törekvést, szeparatizmust látnak.

Ezektől az incidensektől eltekintve a Vajdaságban rendben, zavartalanul és demokratikus légkörben zajlanak a választások. A Tartományi Választási Bizottságban csak kisebb szabálytalanságoktól számolhatott be a testület alelnöke, Milorad Basics, aki azonban nem hagyta szó nélkül a zászlóügyet sem, ismertetve a LSV közleményét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb államfő az Európa párti erők győzelmét jósolja

Az Európa-párti erők győzelmére számít a szerb államfő. Borisz Tadics azután beszélt erről, hogy… Tovább olvasom