Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Szerbia és Koszovó együtt állítaná meg a migránsokat

A koszovói és a szerb miniszterelnök megállapodott abban, hogy együtt fognak működni a koszovóiak tömeges, illegális migrációjának megfékezése érdekében.
Isa Mustafa koszovói és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök megállapodott abban, hogy együtt fognak működni a koszovóiak tömeges, illegális migrációjának megfékezése érdekében - közölte kedden Brüsszelben a hajnali órákba nyúlt egyeztetés után Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az uniós közvetítés mellett a szerb-koszovói viszony normalizálásáról folytatott kétoldalú kormányfői egyeztetéssorozatot hétfő este újították fel, miután mind a két miniszterelnöki poszton, mind az uniós főképviselői tisztség betöltésében változás történt. A mostani ülés részben a hivatali elődök által elért eredmények értékelése jegyében zajlott.

A miniszterelnökök emellett igyekeztek kijelölni a szerb-koszovói viszony normalizálását célzó további főbb tevékenységi irányokat is, valamint megvitattak olyan időszerű problémákat, mint amilyen a jelentősen megnövekedett koszovói migránstömeg ügye. Ebben a kérdésben együttműködési készségüket hangoztatták.

A Nyugat-Balkánon egyedül a koszovóiaknak van szükségük vízumra az unióba való beutazáshoz. Brüsszel szerint most Pristinának nem a vízumliberalizációt kellene szorgalmaznia, hanem szigorítania kellene az ellenőrzést a szerb-koszovói átkelőknél, és tájékoztatnia kellene a lakosokat arról, mi vár rájuk, ha útra kelnek.

A kétoldalú viszony normalizálásának a legfőbb nehézsége abban áll, hogy minden gyakorlati problémára olyan megoldást, formulát kell találni, amely figyelembe veszi azt: Belgrád hivatalosan máig nem hajlandó elismerni a tőle 2008-ban elszakadt Koszovó önálló államiságát.

Annyit már sikerült elérni a normalizálás rögös útján, hogy Brüsszel hajlandó legyen hivatalos EU-tagjelölti jogállást adni Belgrádnak. A csatlakozási tárgyalásokon azonban még hosszú utat kell bejárni, és több vezető uniós politikus - így például Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke - nem rejti véka alá véleményét: az út végén Szerbiának el kell majd ismernie Koszovót.

Jelenleg azonban az EU nem egységes ebben: öt tagországa - Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia - szintén nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kameruni túszokat ölt meg a Boko Haram

A nigériai iszlamista szervezet annak a busznak a 12 utasát ölte meg, amelyet a szomszédos Kamerun… Tovább olvasom