Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szerbek tömegeinek áttelepülésétől tartanak Vajdaságban

Vajdaságban sok tízezer szerb áttelepülésétől tartanak a magyar vezetők. Koszovó teljes körű autonómiája ugyan jó mintát adhat a magyarlakta területek önrendelkezéséhez, azonban újabb problémákat is felvet.
Félő, hogy Koszovó végső státusának kikiáltása után az ottani szerbek a Vajdaságba költöznek, ami ismét megváltoztatná a tartomány nemzeti összetételét - nyilatkozta Deutsche Welle Rádiónak Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt megelőzően, hogy Borisz Tadics szerb államfőnél találkozott volna a többi szerbiai párt elnökével, hogy megvitassák: mit cselekedjenek Martti Ahtisaari koszovói rendezési terve kapcsán.

Kasza szerint a koszovói szerbek Vajdaságba költözése a nemzeti kisebbségek arányának további csökkenését és a tartomány többnemzetiségű jellegének végét jelentené. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyomatékosította, hogy pártja kitart követelése mellett, miszerint senki sem változtathatja meg újra a demográfiai arányokat.

A politikus hozzátette, hogy a vajdasági nemzeti kisebbségek nem okolhatók a koszovói állapotokért, a problémát Szerbia vezetőinek és a szerb népnek kell megoldania. Mint mondta: magyarként megérti Szerbiának a Koszovó elvesztése miatt traumáját, mert Magyarország Trianonban területének kétharmadát vesztette el. A magyarok szívében - Kasza szerint - még mindig ott van ez a trauma, amelyet csak a határok nélküli Európai Unió orvosolhat - fejezte be a Deutsche Welle rádiónak adott nyilatkozatát a vajdasági magyar politikus.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navigációs műholdat állított Föld körüli pályára Kína

Kísérleti navigációs és helymeghatározó műholdat állított Föld körüli pályára szombaton Kína, három… Tovább olvasom