Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Szerb választások: Erősödött a dinár a demokraták győzelmére

Szerbia - Szerbiában a Szocialista Párt (SzPSz) lehet a mérleg nyelve: a választások után a két nagy politikai erő is szeretné maga mellett tudni a várhatóan 20 fős szocialista frakciót. Videó.
A Demokrata Párt győzelmének hírére gyógyulásnak indult a szerb dinár miután a parlamenti a választásokat megelőzően negatív rekordokat döntött. A múlt héten 3,5 százalékot gyengült az euróhoz képest. A közvélemény-kutatások ugyanis a radikálisok sikerét jósolták azzal a reális lehetőséggel, hogy kormányra is kerülnek. Erre reagált barométerként a szerb fizetőeszköz, utalva arra: milyen kedvezőtlen következményekkel járna az amúgy is gyengélkedő szerb gazdaságra a radikális vezetésű kormány felállása.

A demokrata párti győzelem azonban a dinárnak csak óvatos erősödését hozta, mert a gazdasági élet szereplői még nem biztosak abban, hogy a demokrata győzelem egyben kormányzást is jelent, ami viszont a reformok folytatását és az Európai Unióhoz való közeledést is hozná, s mindazt, ami az Európa-barát politikával együtt jár. A fejlemények mindazonáltal arra mutatnak, hogy nagyobb esélye van egy demokrata párti vezetésű kabinet megalakításának - szocialista részvétellel vagy külső támogatással - akár kisebbségi kormányként is, mint a radikálisoknak. A gazdasági élet szereplői most kivárnak, de bizakodóak.

Nemcsak országos szinten, hanem a Vajdaságban, de a szerbiai nagyvárosokban is gazdasági előnyök származnak a radikálisok visszaszorításából. Újvidéken véget ér a Szerb Radikális Párt, a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt közös kormányzása. A tartományi székváros még szélesebb kapukat nyithat Európa felé, mint a radikális Maja Gojkovics polgármestereskedése idején. Mellesleg Maja Gojkovics otthagyta a radikálisokat, függetlenként indult a választásokon, s aránylag szép eredményt ért el. Újvidéknek vagy demokrata lesz a polgármestere (nevét még nem közölték), vagy Nenad Csanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga népszerű vezetője lesz az.

A keddi belgrádi lapok elemzéseiben a szakértők "matematikailag lehetségesnek, ám politikailag kevéssé" tartják valószínűnek, hogy a szélsőséges Szerb Radikális Párt (SzRSz), amelynek várhatóan 78 képviselője lesz a 250 fős törvényhozásban meg tudja szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget. A leköszönő miniszterelnök, Vojiszlav Kostunica pártja, a Szerb Demokrata Párt (DSzSz) 30 mandátumra számíthat.


Az SzRSZ és a DSzSz mellé ha beállnak a szocialisták, akkor megvan a szükséges többség. Ám, mivel az SzPSz választási szövetségben indult, az egyik kisebb párt vezetője már be is jelentette: ha a szocialisták a radikálisokkal szövetkeznek, úgy visszahívja három képviselőjét. Noha a vasárnapi voksoláson a legtöbb szavazatot az államfő, Borisz Tadics pártja, a Demokrata Párt (DSz) kapta, egyedül nem tud kormányt alakítani. Várhatóan 102 mandátumot (egyes becslések szerint 103-at) szerzett meg az Európa-barát választási tömörülés. Hozzájuk csatlakozhatnak a liberálisok 13, valamint a kisebbségek -köztük a vajdasági magyarok- képviselői is. Ez a legjobb esetben is 122 mandátumot jelent, a többséghez pedig 126 szavazat kell. Így a DSz-nek égető szüksége van a szocialistákra.

Elemzők szerint az SzPSz, hogy végleg szakítson múltjával (a pártot a volt szerb, majd jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics vezette), és visszatérhessen a szalonképes pártok közé. A szocialisták azt is szeretnék, ha bekerülhetnének az Európai Szocialista Pártba (PES), ehhez azonban "európaivá kell válniuk", erre pedig jó alkalmat adhat, ha a Nyugat-barát erőket támogatják a választások után. Ha szeptemberig mégsem sikerül kormányt alakítaniuk a parlamentbe jutott pártoknak, akkor új választásokat kell kiírni Szerbiában.

Déli szomszédunknál legutóbb tavaly voksoltak, ám Koszovó függetlensége miatt fölbomlott a kormánykoalíció. Emiatt kellett előrehozott választásokat kiírni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rizs helyett biodízel-alapanyagot termeltek Mianmarban

Mianmar - Élelmiszerhiánnyal küzd Mianmar, mert a katonai rezsim a rizstermelés feladására… Tovább olvasom