Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Szerb ellenőrzés alatt a vasút Észak-Koszovóban

A Szerb Vasutak hétfőn egyoldalúan átvette az ellenőrzést az észak-koszovói vasúti forgalom felett, ezzel kilenc év után visszafoglalta tartományi infrastruktúrájának egy részét.
A Belgrádból irányított akciót anélkül hajtották végre, hogy az ENSZ helyi képviselőivel egyeztettek volna. Braniszlav Risztivojevics, a Szerb Vasutak közvállalat igazgatóbizottságának elnöke szerint az intézkedéssel a szerbiai normáknak megfelelően javítani fognak a szolgáltatás minőségén. Azt ígéri, hogy gyorsabb lesz a közlekedés a koszovói Mitrovica és Belgrád között. Miközben a magyarázatok jórészt a közlekedésre vonatkoznak, az intézkedés arra irányul, hogy a szerb többségű Észak-Koszovót ezzel is gyakorlatilag Szerbiához csatolják.

A koszovói szerb rendőrök "zendülésének" kérdését még mindig nem oldották meg. Továbbra sem engedelmeskednek a koszovói rendőrparancsnokoknak, és csakis a nemzetközi rendőrséget ismerik el. Koszovó csendes megosztását célzó szerb lépésekre visszafogottan reagálnak mind Pristinában, mind Brüsszelben, de az Európai Unióban és az Egyesült Államokban nem hagynak kétséget afelől, hogy Koszovó felosztása nem jöhet számításba.

Koszovó február közepén egyoldalúan kiáltotta ki elszakadását Szerbiától. Belgrád azonban ezt nem hajlandó elfogadni. Az egykori tartományban a lakosok több mint 90 százaléka albán nemzetiségű.

Koszovóban egyébként folytatódnak a szerb tiltakozások, ám már nem olyan hévvel, mint a korábbi napokban. Hétfőn távcsöves puskával rálőttek az ENSZ mitrovicai irodájára, amelyben éppen szerb nemzetiségű személyek tartózkodtak. Senki sem sérült meg. Ismeretlen tettes után indult vizsgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU megfigyelők: Nem volt szabad az orosz voksolás

Nem volt elfogulatlan az orosz elnökválasztás, amelyet Dmitrij Medvegyev nyert meg - közölte hétfőn… Tovább olvasom