Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Százhatvan romániai kéregetőt toloncolt haza Franciaország

Hazaérkezett Temesvárra az a roma csoport, akiket a francia hatóságok kéregetés miatt ültettek repülőgépre és küldtek haza Romániába. A 160 személyt zsebpénzzel látták el és családonként egy nagyobb összeget is kaptak, hogy gazdálkodáshoz lássanak. Ez már a harmadik csoport, akit Párizsból hazatoloncoltak.
A román állampolgárok kéregetésből éltek Párizs utcáin, ahonnan a francia hatóságok összeszedték őket. Hazaküldésük előtt a felnőttek fejenként 300 eurót (körülbelül 77 ezer forintot), a kiskorúak pedig 100 eurót (csaknem 26 ezer forintot) kaptak zsebpénzként. Emellett Franciaország családonként 3500 eurót (900 ezer forintot) juttat nekik, ahhoz, hogy háziállatokat vásároljanak, és gazdálkodáshoz fogjanak.

Többen közülük azonban már a temesvári repülőtéren azt mondták az újságíróknak, hogy nincs szándékukban itthon maradni, nemsokára visszatérnek kéregetni. A román hatóságok autóbuszokkal várták őket a reptér előtt. Ezekkel az ország déli és keleti részein levő településekre, szülőfaluikba szállították volna őket, de sokan már nem utaztak tovább. Arra hivatkozva maradtak a bánsági városban, hogy rokonaik vannak ott és mindössze később térnek haza.

Múlt ősszel Franciaország bukaresti nagykövete több olyan roma családot meglátogatott, akiket Párizs korábban hazaküldött és pénzt is juttatott nekik a gazdálkodás megkezdésére. Henri Paul azonban a takaros családi farmok helyett nyomortanyákat talált: a pénzt elköltötték, az abból vásárolt sertéseket, juhokat és teheneket leölték. Sokan pedig már újra visszatértek Párizsba.

Olvasóink írták

  • 2. Atika2 2008. január 29. 19:49
    „Ezek szerint a cigány-probléma mégis valós!? Ha jól értem kizárólag cigányokról van szó!?
    Nem tudom, nálunk miért nem lehet szintén cézottan fellépni ellenük?! Csak arra gondolok, hogy dolgozzanak, ha máshogy nem, hát kényszerből...”
  • 1. Mengele 2008. január 29. 13:08
    „Ezért kellett ezeket is bevenni az unióba. Eddig legalább a határok megállították őket, most maj ellepnek bennünnk és ellpnak mindent !!!!

    Olaszország hasonlóképpen próbálja őket hazatoloncolni de hiába!!!! Majd hülyék lennének dolgozni ha a kéregetésből, meg a lopásból is meglehet élni !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenzaoltás szúrás nélkül

Egy dél-koreai kutatóintézet kedden bejelentette, hogy nyelv alatti szopogatós influenza elleni… Tovább olvasom