Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Százezres tüntetés Spanyolországban a megszorítások ellen

Spanyolország mintegy nyolcvan városában szombaton ismét elfoglalták az utcákat a "felháborodottak", hogy tiltakozzanak a gazdasági válság kezelését célzó megszorítások, a korrupció és a munkanélküliség ellen.
Mintegy százezren tüntettek összesen, a legnagyobb számban Madridban, ahol a belvárosi Napkapu (Puerta del Sol) téren több tízezren gyűltek össze. "Demokráciának nevezik, de nem az", "Emberek, ébresztő, vége a sziesztának", "A bankárt megsegítették, a tolvaj büntetlen maradt", "Bennünket ki ment meg?" - ilyen és ehhez hasonló jelszavak voltak olvashatóak a transzparenseken, s a tüntetők a hatósági tiltással dacolva azt tervezik, hogy a következő három napot a Napkapu téren töltik.

A hatóságok este tíz óráig adtak engedélyt a tüntetésre, s kétezer rendőrt vezényeltek az utcákra. A megmozdulások incidensek nélkül zajlottak szombaton késő estig.

Spanyolországban egy évvel ezelőtt jött létre az alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változásokat követelő "felháborodottak mozgalma", s példájuk nyomán hasonló szerveződések alakultak más fejlett országokban. A mozgalom célja az igazi demokrácia, a nagyobb társadalmi igazságosság, a gazdagság egyenlőbb elosztása és a közéleti erkölcs színvonalának emelése. Az első "születésnap" alkalmából "globális tavasz" jelszóval világszerte megmozdulásokat hirdetett szombatra a "felháborodottak" mozgalma.

Más országokban azonban mindössze néhány százan vettek részt a "felháborodottak" tüntetésén.

Párizsban erős rendőri felügyelet mellett pár százan gyűltek össze, hogy valódi demokráciát követeljenek. "Nem elég szavazni. Cselekedjünk!" - hangoztatták a szervezők.

Lisszabonban és hat más portugál városban ugyancsak néhány százan tiltakoztak a megszorítások és a munkanélküliség ellen. Görögországban a központi Szintagma térre szervezett nagygyűlést az Athéni Agora nevű fórum, de alig kétszáz ember vett részt a megmozduláson. Brüsszelben mintegy hétszázan, belgák és Belgiumban élő spanyolok vegyesen, vonultak végig az utcákon.

A Foglald el Londont! mozgalom a Citybe, a Szent Pál térre hívta össze a "felháborodottakat", akik végiglátogattak egy sor bankot és magáncéget, amelyek szerintük a társadalomnak csak egy százalékát képviselik, és "mindmáig hasznot húznak a válságból, amelyet ők robbantottak ki". A tüntetők a brit jegybank épülete mellett felvertek tíz sátrat.

A jövedelmek egyenlőtlen elosztása ellen is tiltakozó mozgalom közleménye szerint a leggazdagabb britek - a népesség 0,005 százaléka - az utóbbi három év alatt 155 milliárd fonttal gyarapította vagyonát. Ez az összeg 30 milliárd fonttal haladja meg a költségvetési deficitet. A "felháborodottak" szerint így soha nem hangzottak még ilyen hamisan azok a felszólítások, hogy mindenkinek takarékoskodnia kell.

Izrael több városában "Adjátok vissza az országot a polgároknak!" felkiáltással százak tüntettek a magas megélhetési költségek és a szociális juttatások megkurtítása miatt. Demonstrációkat tartottak Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Haifában és Eilatban is. "Igazságot akarunk, nem drágaságot!", "Elvenni a szegényektől, hogy odaadják a gazdagoknak, micsoda korrupt ország!" - állt a tüntetők transzparensein.

Az Egyesült Államokban a tervek szerint Detroitban és New Yorkban lesz nagyobb megmozdulás; ez utóbbi helyen egy éve tízezrek követelték, hogy a vállalkozók és a bankárok fizessenek az általuk okozott válságért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjátszotta volna az öngyilkosságot a maffiavezér?

Szimulálásként értékelte az olasz börtönigazgatóság Bernardo Provenzanónak, az életfogytiglani… Tovább olvasom