Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Száz nap: Obama büszke, de nem elégedett

Barack Obama az amerikai televíziós csatornák szerda esti fő műsoridejében, élő adásban beszélt hivatali idejének első 100 napjáról. A BBC csütörtöki írása szerint az új amerikai elnök azt mondta első száz napjáról, hogy boldog és bízik a jövőben, de nem elégedett a jelennel. Obama újságírói kérdésekre is válaszolt a legtöbb tévéhálózat által élő adásban közvetített eseményen.
Obama személyes megítélése szerint sikeres volt a kezdet, de a jövőben természetesen jóval többet kell majd tenni. "Bízom a jövőben, de nem vagyok elégedett a jelennel" - mondta az amerikai elnök. Obama - szavai szerint - nem hitte, hogy frissen beiktatott elnökként a legsúlyosabb recesszióba csöppen a 30-as években lezajlott nagy gazdasági világválság óta.

Az új amerikai elnök hivatali idejének első száz napja után a legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy Obama továbbra is igen népszerű. Az Egyesült Államokban hagyománya van annak, hogy az új elnökök hivatali idejének első száz napja után egyfajta mérleget készítsenek. Elemzők ehhez természetesen hozzáteszik, hogy az ez alapján kirajzolódó kép nem mérvadó, mert egy elnököt - ahogyan mindenki mást is -, a tettei alapján ítélnek meg.

Barack Obama a legtöbb amerikai napilap elemzése szerint erősen kezdte hivatali idejét. Többek közt ígéretet tett a guantanamói terror-tábor bezárására, meghatározta az iraki kivonulás menetrendjét, bővítette az Afganisztánban szolgáló amerikai haderő létszámát, és elődjétől eltérően párbeszédet ajánlott fel az arab világnak, köztük Szíriának és Iránnak. De Obama Kuba felé is nyitott a tárgyalásokra. Ezenkívül otthon elfogadtatta az újabb több száz milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot.

A sajtóhírek szerint Obama népszerűbb, mint a programja. Amit azonban kifejezetten az előnyére írnak Obamának, hogy élesen kikelt az állami segélyben részesített nagyvállalatok vezetőinek magas összegű, közfelháborodást keltő jutalmai ellen. Sokak szerint az új amerikai elnök egyik legnagyobb erénye - főként elődjéhez képest -, hogy Obama képes a belátásra, arra, hogy elismerje hibáit. A televíziós eseményen Barack Obama kérdésekre is válaszolt.

Aktuális politikai kérdésekre adott válaszai közt arról beszélt, hogy a pakisztáni kormányt "nagyon törékenynek" látja, de bizonyos benne, hogy az ázsiai ország atomarzenálja nem kerülhet a szélsőségesek kezébe. A napokban felerősödött iraki erőszakról az amerikai elnök azt mondta, hogy a véres robbantások sajnálatosak, de az incidensek száma jelentősen csökkent tavalyhoz képest - igaz az utóbbi napokban jelentősen kiújult az erőszak Bagdadban. Obama szerint a Bush kormányzat idején alkalmazott, vitatott kihallgatási technikák használata elleni lépései hosszú távon erősebbé, és biztonságosabbá alakítják az Egyesült Államokat.

Kérdésekre válaszolva az új amerikai elnök, Barack Obama azt mondta, hogy kormányának mihamarabb segítenie kell a Chrysler és a General Motors autógyártóknak, majd a kabinetnek gyorsan ki kell vonulni a projektekből. A bevándorlásról szólva Obama azt mondta, hogy a jogszabályok átfogó reformjára van szükség. Obama legfőbb terveinek egyike az egészségügyi rendszer átalakítása, valamint a környezetkímélő ipari technológiák elterjesztése. Barack Obama tavaly a szavazatok 53 százalékát nyerte meg az elnökválasztáson.

A Gallup Intézet legutóbbi mérése szerint az elnök népszerűsége jelenleg 65 százalékos, ami lényegében azonos a beiktatásakor, január 20.-án regisztrált adatokkal.

Olvasóink írták

  • 1. hehe08 2009. április 30. 13:45
    „Van nekünk is egy majmunk (GYF) aki büszke volt a száz napjára meg az elődje is (M.P) amelyik meg adósságba sodorta az országot......
    Úgy látszik, hogy ezek a bábemberek mindenhol feltűnnek........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanús eset Horvátországban is

Egy 22 éves horvát nőnél is fölmerült a sertésinfluenza-megbetegedés gyanúja, ez az első eset a… Tovább olvasom