Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Számokban az igazság? - az iszlámot hidegen hagyja a Mohamed-film

A média tele van olyan hírekkel, miszerint az iszlám világ forrong a Mohamed prófétát gyalázó videofilm miatt.
A média tele van olyan hírekkel, miszerint az iszlám világ forrong a Mohamed prófétát gyalázó videofilm miatt. Egy tudományos szakértő azonban kiszámolta, hányan vonultak világszerte az utcára. Az eredmény több mint meglepő - írja a Die Welt.

Az internet korában egy semmiség nyomán is kitörhet a III. világháború. A muzulmánok szentként tisztelt prófétájáról forgatott visszataszító film fölkerült a YouTube-ra - és máris fejtetőre állt az egész arab világ. Másfél milliárd muzulmán dühöng, üvölti világgá a Nyugat iránti gyűlöletét, és a filmrendező vérét akarja látni. Az iszlámot magát megsértették. Egy gyufa elég volt ahhoz, hogy lángba boruljon a Föld.

Ezt a történetet számos változatban olvashattuk a világsajtóban - most nézzük meg pontosan a számokat. Megkönnyíti a dolgot, hogy Megan Reif, a coloradói egyetem politológusa összeszámolta a tiltakozókat.

Egyiptomban becslések szerint 2500 ember tiltakozott a Mohamedet gyalázó video ellen. Összehasonlításként álljon itt a tény: ebben az arab országban mintegy 80 millió muzulmán él. (A Hoszni Mubarak elnök bukásához vezető tüntetéseken mintegy 250 ezren vettek részt.) Jemenben 2000 ember tiltakozott a Mohamed-video ellen, Szíriában pedig ötszáz. (A szíriaiak jelenleg inkább azzal vannak elfoglalva, hogy más okból kifolyólag mészárolják egymást.)

És Irán? Ebben a hatalmas országban ötezren vonultak az utcára tiltakozni. Más szóval: egy klerikál-fasiszta rezsim, amelynek korábban csak füttyentenie kellett, és tízezrek tüntettek "Marg bar Amrika!" (Halál Amerikára!) jelszót skandálva, ma képtelen ötezernél több megrendelt tüntetőt mozgósítani. Amúgy Iránban mintegy 74 millió iszlám hitű él.

Algériában - írd és mondd - 36 tüntetőt számoltak össze a tudósítások. Indiából pedig, ahol a világ második legnépesebb muzulmán közössége él (az arab államok összessége is csak a harmadik a nemzetközi rangsorban), egyáltalán nem érkeztek hírek tüntetésekről.

Más szóval: a világ muzulmánjainak többségét nem érdekli, nem sérti az inkriminált YouTube-video. A tv-kamerák egy törpe kisebbség megmozdulásait mutatják. Persze egy olyan kisebbségét, amely radikális és kész az erőszakra - ám semmi esetre sem nevezhető reprezentatívnak.

A probléma nem az, hogy az internet korában egy virtuális gyufaszál is elégséges a világ lángra lobbantásához - írta a Die Welt. A problémát sokkal inkább az jelenti, hogy a tv-képsorok saját valóságot hoznak létre, olyan valóságot, amelynek semmi köze sincs az egyszerű (csöppet sem apokaliptikus) realitáshoz. További probléma, hogy nyugati politikusokat a saját hisztériájuk alapvető szabadságjogok megnyirbálására csábít. Így hajlandók megkérdőjelezni a jogot az interneten való uszításhoz, a hülyéskedéshez, közönséges dolgok állításához, valamint idegen és saját vallásuk prófétáinak sértegetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a 2001-es toulouse-i robbantás felelőseit

A II. világháború utáni legsúlyosabb franciaországi ipari katasztrófa után 11 évvel a toulouse-i… Tovább olvasom