Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Szakállt növesztett és orvosként bújkált Karadzsics

Szerbia - Elfogták Radovan Karadzsicsot, a népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezetőt. Hágába szállítják a szerb hatóságok, miután a kiadatás törvényi akadályai elhárulnak - közölte a háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerbiai ügyészség vezetője. Közben Belgrádban tüntettek Karadzsics letartóztatása ellen. VIDEÓKKAL!

Vladimir Vukcsevics belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta: a volt boszniai szerb vezetőt az éjszaka folyamán kikérdezték, megállapították a személyazonosságát és ismertették vele a hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát.A szerb rohamrendőröknek kellett feloszlatniuk kedden egy szélsőjobboldali tüntetést Belgrád belvárosában, miután a Radovan Karadzsics volt szerb vezető letartóztatása ellen tiltakozó több tucatnyi ember kövekkel és petárdákkal kezdte el dobálni a rendőröket. A helyi média jelentése szerint senki sem sérült meg az összecsapásban.

A főleg fiatalokból álló, nagyjából ötven fős csoport a környéken lévő kávéházak bútoraival, kövekkel és erős tűzijáték-rakétákkal támadt a tiltakozó akció helyszínén megjelent rohamrendőrökre. A rendfenntartó erőknek sikerült kordonok mögé szorítaniuk a feldühödött tüntetőket. A demonstrálók között ott volt Karadzsics testvére, Luka, és Alekszandar Vusics, a Szerb Radikális Párt vezetője is.

A szerb vezetés Belgrád utcáira több rohamrendőr-egységet is kivezényelt, hogy megakadályozzák az erőszakos demonstrációkat.
"Úgy tudom, egy vizsgálóbíró már meghozta a döntést arról, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy Hágába szállítsuk" - fogalmazott Vukcsevics. A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai főügyész elmondta: a kihallgatás során Karadzsics legtöbbször élt a hallgatáshoz való jogával. A letartóztatás körülményeiről szólva kijelentette: a volt boszniai szerb vezető elfogására irányuló akció hétfőn délután kezdődött, és "a lehető legalacsonyabb biztonsági kockázattal zárult". A hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője korábban azt közölte: Karadzsicsot Belgrád mellett vették őrizetbe. Raszim Ljaljics hozzátette: a körözött politikus Dragan Dabics néven dolgozott egy klinikán a szerb fővárosban. Állítólag olyan sikeresen maszkírozta magát, hogy sem munkaadója, sem pedig bérelt lakásának tulajdonosai nem sejtették, ki is ő valójában.

Orvosként bújkált

Elmondták: a háborús bűnökkel vádolt férfi álnéven élt a szerb főváros Új Belgrád kerületében. A nála talált személyi igazolvány Gragan Dabics nevére szólt.

A gyógyító.
A gyógyító.

A hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője a sajtótótájékoztatón elmondta: Karadzsics egy magánklinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokat alkalmazott. Raszim Ljaljics hozzátette: sikeresen maszkírozta magát a körözött politikus: állítólag sem munkaadója, sem pedig bérelt lakásának tulajdonosai nem sejtették ki is ő valójában.

Ötmilliós vérdíj.
Ötmilliós vérdíj a "doktorra" .

Karadzsicsnak elfogásakor hosszú ősz haja, szakálla és bajsza volt, emellett szemüveget is viselt. Az egykori boszniai szerb vezetőt úgy sikerült elfogniuk, hogy a hatóságok annak a csoportnak a tagjait követték, akik feltételezéseik szerint kapcsolatban állhattak a bujkáló férfival. A szerb hatóságoknak három nap alatt kell dönteniük arról, hogy kiadják-e Karadzsicsot Hágának, a döntés ellen pedig három napig lehet fellebbezni.

EU álláspont

Az Európai Bizottság (EB) jelentős lépésnek tartja, hogy Szerbiában elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt- tudta meg a Független Hírügynökség bizottsági forrásokból. Az EB szerint a siker ugyanakkor nem teljes, hiszen további két háborús bűnös kiadatása továbbra is várat magára, ám Brüsszelben a hétfői letartóztatás jelentős lépésnek ítélik meg.

Olli Rehn bővítési biztos történelmi jelentőségűnek nevezte a háborús bűnökkel vádolt Karadzsics elfogását. "Ez is azt mutatja, hogy az új szerb kormány képes az elkövetők felkutatására, és valóban elkötelezett, hogy teljes mértékben együttműködjön a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel"- fogalmazott a biztos. Jose Manuel Barroso az EB elnöke is üdvözölte Karadzsics elfogását, és úgy vélte: mindez rendkívül fontos Belgrád uniós integrációjához. Az, hogy a volt boszniai szerb vezető elfogása milyen hatással lehet Szerbia EU-s törekvéseire, arról a külügyminiszterek keddi, brüsszeli ülésén születhet döntés. A hétvégén egyébként a hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője még arról beszélt, hogy Szerbiában "az ügyben illetékesek" közül senki sem tudja,hol bujkál a háborús bűnökkel vádolt és a Hágai nemzetközi Törvényszék által körözött három ember.

Raszim Ljaljics a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "nem állítjuk, hogy Ratko Mladics (volt boszniai szerb hadseregparancsnok), Radovan Karadzsics (volt boszniai szerb elnök) és Goran Hadzsics (volt horvátországi szerb vezető) nincs Szerbiában, de 100 százalékosan sem állíthatjuk, hogy ott van." A politikus hozzátette: várják azokat az információkat, amelyek alapján megtalálhatják a körözötteket. A keddi sajtójelentések szerint ugyanakkor Karadzsicsot már egy ideje figyelték és követték mielőtt letartóztatták volna.

Lapszemle

A keddi belgrádi újságok a címlapon számolnak be Radovan Karadzsics elfogásáról, s tele vannak az akció körülményeit illető ellentmondásos találgatásokkal.

A letartóztatásról egyelőre csak egy szűkszavú hivatalos közlemény jelent meg, amelyből annyi derült ki, hogy a szerb biztonsági szolgálatok fogták el a volt boszniai szerb elnököt. A belgrádi belügyminisztérium annyit közölt, hogy munkatársai nem voltak részesei az akciónak. Újabb hivatalos tájékoztatás a kedd délelőtti órákban várható, amikor Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős tanács elnöke és Vladimi Vukcevic, a háborús bűnösökkel foglalkozó szerb különleges ügyész tart sajtóértekezletet.

Ellentmondó belgrádi tudósítások.
Ellentmondó belgrádi tudósítások.


Meg nem nevezett forrásból azonban a Politika és a Press című újság is úgy értesült, hogy a lobogó ősz hajáról ismert Karadzsicsnak elfogásakor festve volt a haja, s hosszú szakállat is viselt. A Press ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az egykori politikus épp a horvát tengerpartra, Splitbe készült, amikor elfogták.

A Vecernje Novostit ezzel szemben valaki arról tájékoztatta, hogy Karadzsicsot a szerb főváros Vracar nevű belső kerületében fogták el, ahol hosszabb ideje bújkált.

Külügyi álláspont

Radovan Karadzic elfogása a szerb kormány világos jelzése az Európai Unió felé, hogy a Boris Tadic vezette kormány valóban elkötelezett, hogy együttműködjön a hágai törvényszékkel - mondta Göncz Kinga külügyminiszter. A jelenleg Brüsszelben tartózkodó magyar külügyminiszter elmondta: az EU és Szerbia közeledésének egyik leglényegesebb kikötése a háborús bűnösök, ezen belül a két legkeresettebb, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető és Ratko Mladic volt hadseregparancsnok kiadatása volt.
A Blic állítja, hogy tartózkodási helyét a Biztonsági Információs Szolgálat már egy hónapja felderítette, s a letartóztatással azért vártak, mert minden kétséget kizáróan meg akarták állapítani a személyazonosságát. Ez a múlt hét péntekére sikerült, majd következett az akció előkészítése, s hétfőn este hét óra körül a letartóztatás.

Az Alo című újság is úgy tudja, hogy az akciót az információs szolgálat, konkrétabban annak a tisztségéről egy-két hete indoklás nélkül leköszönt korábbi vezetője, Rade Bulatovic irányította, s részt vett benne Boris Tadic államfő kabinetfőnöke, Miodrag Rakic.

A Danas című újságot valaki úgy tájékoztatta, hogy az illetékeseknek sikerült új információkat szerezniük azokról, akik segítik a bujkálásban Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregfőparancsnokot. Az értesülések azonban csak rájuk vonatkoznak, s nem a Hága által ugyancsak üldözött tábornokra. Az információkat átadják Serge Brammertznek, a Nemzetközi Törvényszék főügyészének, aki kedden akart Belgrádba látogatni, de Karadzic elfogásának hírére elhalasztotta az útját, hogy Hágából kövesse nyomon a kiadatás körüli fejleményeket.

Korábban: elfogták

Részleteket Radovan Karadzsics elfogásáról és további sorsáról csak az után hoznak nyilvánosságra, hogy késő reggel összeül az ügyészekből, rendőrtisztekből és hírszerzési vezetőkből álló akciócsoport - közölte a szerb háborús bűnösökkel foglalkozó ügyész, Bruno Vedkaric.

Karadzsics ügyvédje azonban annyit elárult, hogy védencét a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el, "valamilyen sapkát húztak a fejére", ezért a vádlott nem is tudja, hogy kik fogták el.

Karadzicot Belgrádban vették őrizetbe
Karadzicot Belgrádban vették őrizetbe

A belgrádi elnöki hivatal közleménye alapján az is biztos, hogy az egykori boszniai vezetőt a szerb biztonsági erők fogták el - a sikerhez azonban az kellett, hogy megalakuljon az új kormány.

Azóta ugyanis érezhetően megváltozott a háborús bűnösökhöz való viszony; azok az illetékesek, akik eddig is pontosan tudhatták, hol rejtőzködik Karadzic - hiszen állami nyugdíjat is kapott - vagy végre továbbították megfelelő helyre az információt, vagy egyszerűen félreálltak, lehetővé téve az elfogását.

Minden bizonnyal kulcsszerepet játszott Karadzsics sorsának megpecsételődésében, hogy leváltották a szerb hírszerzés éléről Rade Bulatovicot, akit új ember, Sasa Vukadinovic váltott. Róla azt kell tudni, hogy ő irányította az egyik szerb maffiabanda, az úgynevezett Jitka klán felszámolását.

S bár az új kormánynak tagja a néhai Slobodan Milosevic által egykor irányított Szocialista Párt is, a jelek szerint a tömörülés vezetőinek is fontosabb immár az ország európai integrációja, mint Karadzic - és remélhetőleg Ratko Mladic - védelme.

Az EU ugyanis alapfeltételnek tartja Szerbia együttműködését a háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékkel - a bíróság főügyészét, Serge Brammertzet már a napokban Belgrádba várják. Ő volt az egyik első, aki üdvözölte Karadzic letartóztatását.

Így már csak két ember van szökésben azok közül, akiket a nemzetközi közösség mindenképpen Hágában akar látni. Az egyikük Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, akit Karadzichoz hasonlóan Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt akarnak felelősségre vonni.

A másik pedig Goran Hadzic, aki a vádak szerint a vukovári horvátok ellen követett el háborús bűnöket.

A "kisebb halak" sorsáról a helyi bíróságok döntenek majd, miután a hágai bíróság mandátuma 2010-ben lejár.

Emberek tízezrei emlékeztek idén is a srebrenicai mészárlás áldozataira

Az őrizetbe vételt hírügynökségi értékelés szerint úgy időzítették, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el: az Európai Unió (EU) tagállamainak külügyminiszterei kedden ülnek össze, hogy megvitassák a kapcsolatok szorosabbra fűzését a Nyugat-barát erők vezette új szerb kormánnyal, s a tervek szerint ugyanezen a napon az új kabinettel való ismerkedés jegyében Belgrádba látogatott volna az NT főügyésze.

Serge Brammertz szerb kollégáitól kapott tájékoztatásra hivatkozva hétfő éjszaka megerősítette és üdvözölte Karadzsics kézre kerítését, de szóvivője útján jelezte: látogatását későbbre halasztja, s Hágából követi figyelemmel a vádlott kiadatásával kapcsolatos fejleményeket.

Karadzsics őrizetbe vétele az egyik fő feltétele - az NT-vel való, Belgrádtól elvárt maradéktalan együttműködés részeként - Szerbia és az EU kapcsolatai szorosabbra fűzésének, amely az új szerb kormánynak egyik fő célkitűzése.

Szarajevóban hétfő éjszaka az utcára sereglett muzulmánok örömujjongásban törtek ki Karadzic elfogásának hírére
Szarajevóban hétfő éjszaka az utcára sereglett muzulmánok örömujjongásban törtek ki Karadzic elfogásának hírére

Az Európai Unió üdvözölte is Karadzsics kézre kerítését. Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfője közleményben mély elégedettségének adott hangot a történtek miatt. Sarkozy szerint Karadzic régóta várt elfogása világosan tanúsítja, hogy az új belgrádi kormány eltökélt az EU felé történő közeledés.

Olli Rehn, az EU bővítési biztosa mérföldkőnek nevezte a történteket Szerbia és az NT együttműködése, illetve nagyon jelentős fejleménynek Szerbia EU-integrációs törekvései szempontjából.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Egyesült Államok szintén üdvözölte Karadzic elfogását. A washingtoni Fehér Ház közleményében úgy vélte: a volt boszniai szerb politikai vezető őrizetbe vétele az igazságszolgáltatás legszebb módja a jugoszláv utódállam által elszenvedett vérengzések áldozatai számára.

13 évig bújkált a boszniai szerb vezető

Az egykori boszniai szerb vezetőt a Nemzetközi Törvényszék népirtással, háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolja, és nemzetközi körözést adott ki ellene.

Karadzsics személye megosztja a balkáni térségben élő nemzeteket: míg a boszniai horvátok és muzulmánok minden kétséget kizáróan a 20. század egyik szörnyetegének tartják a '90-es évek elején történt etnikai tisztogatások miatt, addig sok szerb az 1992-95 közötti boszniai függetlenedési háború hőseként emlékszik rá. A hágai Nemzetközi Törvényszék által ellene összeállított vádirat legsúlyosabb tétele Szarajevó 43 hónapig tartó ostroma, amelyben körülbelül tízezer civil polgár vesztette életét. Szintén kiemelt tétel a vádiratban az 1995 júliusában történt srebrenicai mészárlás, amikor több mint 7000 muzulmán férfi és fiú esett áldozatul a kelet-boszniai városban.

Egy kis életrajz

Radovan Karadzsics 1945-ben született egy szegény montenegrói faluban, Petnijcában. Édesapjával ötéves korában találkozott először, az idősebb Karadzsics ugyanis addig a csetnik tevékenysége miatti börtönbüntetését töltötte. 1964-ben a fiatal Radovan Szarajevóba költözött, ahol pszichológiát tanult az orvosi egyetemen, majd egy évet csalás miatt börtönben töltött (bár ő azt állította, hogy antikommunista tevékenysége miatt kapta a büntetést). Karadzsics 1990-ben alapította meg a nacionalista Szerb Demokrata Pártot (SDS), amelynek célja a helyi szerb közösség egyesítése volt, és amely napjainkig része a boszniai politikai életnek. A függetlenségről 1992-ben tartott népszavazás eredménye jó ürügyet kínált Karadzsicsnak a háború kirobbantására. A referendumon ugyanis - amelyet a szerbek bojkottja mellett tartottak meg - a szavazók elsöprő többsége Bosznia-Hercegovina függetlensége mellett voksolt. Mivel ezt az országban élő szerbek nem voltak hajlandóak elfogadni, a népszavazás után pattanásig feszült helyzetben néhány héten belül kitört a háború, amely egészen 1995-ig tartott. Karadzsics ez idő alatt boszniai államfőként nem lépett fel a háborús bűntettek ellen, a konfliktust lezáró 1995-ös daytoni békeszerződést követően pedig eltűnt a nyilvánosság elől, mielőtt a hatóságok letartóztathatták volna.

Olvasóink írták

 • 12. orgona 2008. július 23. 11:23
  „Ha bünös iteljek el? persze hogy bünös különben nem kellet volna 13-evet varni hogy megtalaljak!Alcazva mindenki szeme elött ott volt,sokan tudtak is rola de egy igazi szerb nem arulja el vezetöjet, rokonat barmit is kövessen el.Ez a mondast tegnap a teveben hallottam.”
 • 11. LEHELKE 2008. július 22. 21:58
  „O.VICTOR! MAGYARORSZAGOT NE VEDD EGY KALAP ALA A BALKANNAL ! MAGYARORSZAGON A MAGYAR POLITIKUSOK 1000 EV ALATT SOHA NEM FORDULTAK EGY NEMZET ELLEN SEM A NAGY KIRALYI MAGYARORSZAGON !! SOHA NEM LETT LEGYILKOLVA SE SVAB, VAGY MUSZLEM, VAGY ROMAN, VAGY SZEKELY VAGY ZSIDO ! EZT CSAK IS A SZERB CSINALTA A MULTBAN ES A JELENBEN IS ! A MI HAZANKBAN EGYUTT TUDOTT ELNI 20 FAJTA NACIO ,NEM UGY MINT MANAPSAG SZLOVAKIABAN, VAGY A NAGY JUGOSZLAVIABAN, VAGY RUMANIABAN !!!! A MAGYAR POLITIKA AZ 1100 EV ALATT NAGYON IS TOLERANS VOLT MINDEN NACIOVAL ES EZ LETT A VESZTUNK ! NEM SZABD LETT VOLNA TUL BARATSAGOS LENNI SENKIVEL !!! A MAGYAR SZENT FOLDET MINDENKI KENYE KEDVE SZERINT SZABDALHATTA ES EZ IGY MEGY A MAI NAPIG !! DE GYILKOLASZAS SOHA NEM VOLT ! CSAK MOST TERJEDT EL GYURCSAN HAZAARULO,NEMZET IRTO JOVOLTABOL !!! A CIGANYOKKAL VAN NALUNK ITT A GOND ! EZEK IS OLYANOK MINT SZERBEK SEMMI ES SENKI NEM JO NEKIK CSAK SAJAT MAGUKAT SZERETIK !! DE MEGLETT A VEGEREDMENYE !!!!”
 • 10. o.viktor 2008. július 22. 17:08
  „először legyn tárgyalás, nyilvános és ne olyan bohócatba illő, mint milosevic esetében
  ha bűnös ítéljék el, és bűnhödjön”
 • 9. orgona 2008. július 22. 16:21
  „Sajnos minden jo megszünik europaban,s amiota nincs halal azota vadabbak,gonoszabbak az emberek!”
 • 8. kendermagos 2008. július 22. 16:07
  „épp ideje volt
  fel kellene akasztani, de sajna az európában nem divat manapság”
 • 7. orgona 2008. július 22. 15:54
  „Karadzsicsnak kötelet a nyakaba mint szaddamnak!Ha valakinek nincs büne az nem bujik el,de szerencsere megtalaltak ,remelhetöen Bin Laden is hamarosan elökerül.”
 • 6. o.viktor 2008. július 22. 14:57
  „örök balkán, mint magyarország”
 • 5. zzz 2008. július 22. 14:37
  „Terce:
  Semmikor, kettős mérce...”
 • 4. grent 2008. július 22. 14:18
  „Bizony kíváncsi volnék én is arra, hogy Georghe Bush mikor felel a hágai bíróság előtt népirtásért...”
 • 3. rob 2008. július 22. 14:18
  „terc!te tényleg beteg vagy!!!olyan sose lesz h a lesz 2sz lesz!”
 • 2. kolléga 2008. július 22. 12:11
  „terce: te beteg vagy.”
 • 1. terce 2008. július 22. 10:10
  „Amerikai és Zsidó vezetőket mikor fognak nemzetközi bíróság elé állítani kedves olvasótársaim ? Ezen kellene elgondolkodni egy kicsit mindenkinek. Ilyen világban élünk... Ideje lenne ha lassan észheztérnének az emberek, mert túl későn lessz már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madeleine szülei már nem gyanúsítottak

Portugália - Madeleine szülei már nem gyanúsítottak kislányuk eltűnési ügyében, és vádat sem emelnek… Tovább olvasom