Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szaddám Huszein milliókat fizetett Haidernak?

Jörg Haider, a 2008 októberében autóbalesetben meghalt osztrák szélsőjobboldali politikus állítólag dollármilliókat kapott Szaddám Huszein néhai iraki diktátortól.


A Profil című osztrák hírmagazin hétfői számában megjelenő, de internetes kiadásában már a hét végén olvasható cikke szerint a volt diktátor 1,25 millió amerikai dollárt adott Haidernek 2002 májusában tett bagdadi látogatásakor. Haider akkoriban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Karintia szövetségi tartomány miniszterelnöke volt. 2002-ben háromszor is találkozott az iraki diktátorral. Pártbeli barátja, Ewald Stadler ügyvéd 3,75 millió dollárt kapott a 2002 májusi iraki látogatáson.

Az újság szerint Haider és párttársa szolgálataiért kapta a pénzt Bagdadban, ahol mindketten támogatásukról biztosították Szaddám Huszeint, és megígérték neki, hogy Európában pártját fogják politikájának. Az osztrák hírmagazin az iraki belügyminisztérium egyik dokumentumára hivatkozik cikkében. A 2008 májusi keltezésű dokumentum a Szaddám-korszakot feltáró vizsgálat nyomán született. A Profil szerint birtokában van egy arab változat, valamint egy Szíriában készült angol fordítás is. Ez utóbbi a hírmagazin honlapján is olvasható. Stadler a hírt teljes ostobaságnak nevezte és hamisítást emlegetett. Bagdadi látogatásán - hangoztatta - nem is találkozott Szaddám Huszeinnel. Haiderral az utóbbi egy hétben ismét sokat foglalkozott az osztrák média. Szintén a Profil adta hírül augusztus 1-jén, hogy mintegy ötmillió eurót találtak a néhai osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján. A nyomozók a pénz eredete és célja után is vizsgálódnak - írta akkor a magazin.

Haider - akkor már mint a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke - 12 fantomcéget tartott fenn, és ezek bankszámláin találtak rá a pénzre. A titkos számlákon tartott egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt. A Profil megszólaltatta Haider egyik volt - neve elhallgatását kérő - munkatársát, aki arról számolt be, hogy Kadhafi líbiai diktátor alkalmanként illegálisan, 150-200 ezer dollárral támogatta a párt választási kampányait. Az osztrák folyóirat felfedett egy másik, Horvátországba vezető szálat is.

A klagenfurti ügyészség horvátországi ingatlanügyek után nyomoz. Az időközben börtönbüntetését töltő volt horvát védelmi miniszterhelyettes, Vladimir Zagorec egy osztrák cég, a Hypo Group néhány vezetőjével olcsón vásárolt fel ingatlanokat, amelyeket jelentős felárral eladtak magának a Hypónak. A Profil szerint Haider feltehetően ebből is profitálhatott.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 09. 08:31
    „Hulla jó! Könnyű azokról állítani valamit, akik már nem szólalhatnak meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépek megöltek több külföldi katonát Afganisztánban

Pokolgépek megölték a nemzetközi katonai erők öt tagját szombaton Afganisztánban - közölte vasárnap… Tovább olvasom