Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Szabadság az osztrákoknál - Öt vagy hat hét a pihenésre

A szabadság mértéke az osztrákoknál a munkanapok alapján: 25 év szolgálati időig 30 munkanap , a 25. év eltelte után 36 munkanap.

Olvasói kérdés

„Ausztriában dolgozom húsz órára bejelentve. Szeptemberben voltam szabadságon egy hetet. Erre az időre nem kaptam pénzt, persze nyáron megkaptam a 13. havi fizetés rám eső részét. Ez azt az időt takarja? Hány nap szabadság jár egy évben? Tudom, hogy nem életkor után jár, mint itthon."


A fizetett szabadságot és az arra járó Urlaubsentgeltet (üdülési hozzájárulás) nem szabad összetéveszteni az adott ágazatban irányadó kollektív szerződés szabályai szerint fizetendő 13. havi juttatással (Sonderzahlung, Urlaubszuschuss, különleges fizetés, szabadságpénz, üdülési támogatás) és a 14. havi bérrel (Weihnachtsremuneration, karácsonyi pénz, bónusz).

A szabadság mértéke az osztrákoknál a munkanapok alapján: 25 év szolgálati időig 30 munkanap (5 hét), a 25. év eltelte után 36 munkanap (6 hét). A szabadság mértéke a munkavégzési napok alapján Ausztriában: 25 év szolgálati időig 25 munkavégzési nap (5 hét), a 25. év eltelte után 30 munkavégzési nap (6 hét). Az, hogy kinek hogyan számolják, a munkaidőrendtől függ.

A szabadságra jogosultság annak az évnek a végétől számított két esztendő elteltével évül el, amelyben a jogosultság keletkezett. Fennálló munkaviszony alatt a szabadságot nem lehet pénzzel megváltani.

(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek George Zimmermanra

Zimmermanra egy olyan ember, Matthew Apperson lőtt rá Orlando egyik főútján, akivel már volt… Tovább olvasom