Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szabadon engedték Szudánban a brit tanárnő

Megérkezett Londonba kedd reggel az a brit tanárnő, akit azért ítéltek 15 napos börtönbüntetésre, mert engedte, hogy diákjai Mohamednek nevezzenek el egy játékmackót. Az 54 éves tanárnő nyolc napot töltött börtönben, mielőtt a szudáni elnök kegyelmet adott neki hétfőn.
A Gillian Gibbonst szállító repülőgép helyi idő reggel hét óra körül érkezett meg a Heathrow repülőtérre. A tanárnőt a brit parlament felső házának két moszlim tagja kísérte haza, akik azért utaztak az afrikai országba, hogy elérjék szabadon engedését.

A tanárnő hétfőn este indult el Szudánból, és Dubai-on keresztül érkezett a brit fővárosba, a beszámolók szerint szinte az egész utat végigaludva. Megérkezése után nyilatkozva a fáradnak tűnő, de mosolygó tanárnő elmondta: nagyon örül, hogy visszaérkezett Nagy-Britanniába, és alig várja, hogy találkozzon családtagjaival, barátaival, és pihenjen egy nagyot. Elmondása szerint jól bántak vele a börtönben, és mindenki nagyon kedves volt hozzá.

Gibbons sajnálkozását fejezte ki, amiért le kellet hagynia Szudánt, ahol egészen mostanáig csak jó tapasztalatok érték. A tanárnőt múlt héten 15 nap börtönre ítélték istenkáromlás miatt, mert hagyta, hogy a kartúmi brit nemzetközi iskolában tanítványai Mohamed prófétáról nevezzék el az osztály játékmackóját. Az 54 éves tanárnőt szülői panaszok után november 25-én vette őrizetbe a rendőrség, és 29-én döntöttek a büntetéséről. Akár féléves börtönbüntetés, pénzbírság és negyven korbácsütés is lehetett volna büntetése.

A szudáni elnök azután adott kegyelmet a tanárnőnek, hogy hétfőn találkozott a brit parlament felsőházának két moszlim tagjával. Gordon Brown brit kormányfő üdvözölte a szudáni államfő döntését. A miniszterelnök megköszönte Lord Ahmed és Warsi bárónő segítségét. A Lordok Házának két moszlim tagja szombaton érkezett a szudáni fővárosba, hogy elérjék Gillian Gibbons szabadon engedését.

A BBC brit közszolgálati média iszlám szakértője szerint az ügy miatt feszültté vált a viszony az Egyesült Királyság és Szudán között, valamint a nyugat és az iszlám világ között. A keletkezett diplomáciai károk megmaradnak annak ellenére, hogy a két brit képviselő közbelépése enyhítette azokat - tette hozzá a szakértő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szesszel leöntötte és felgyújtotta a lányát

Szesszel leöntötte, majd felgyújtotta az éppen számítógép előtt ülő 16 éves lányát tegnap egy nő az… Tovább olvasom