Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Szabadlábon a gyilkos roma gyerekek

Szlovákia - Szabadlábon van az a két fiatalkorú roma, akik múlt csütörtökön megöltek egy 53 éves férfit Buzitán.

A település polgármestere fel van háborodva, a rendőrség tehetetlen az ügyben. A rendőrség kénytelen volt elengedni a 12 és 13 éves gyerekeket, akiket azzal vádolnak, hogy meggyilkolták az 53 éves P. Imrét. Beismerő vallomásuk ellenére sem tarthatják fogva őket, mert kiskorúak.

„Az ügy még nincs lezárva. A beismerő vallomás nem elegendő. Előbb a bizonyítékok kiértékelésére, szakértői véleményekre és a gyerekek családi hátterének kivizsgálására van szükség. Csak akkor zárhatjuk le az ügyet, ha 100 százalékos biztonsággal lehet tudni, hogy ők követték el a gyilkosságot" – nyilatkozott Jana Demjanovičová, a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki hozzátette, a rendőrség akkor sem tehet semmit, ha bebizonyosodik a két gyerek bűnössége, mivel kiskorúakról van szó.

A gyanú szerint a két gyerek szeptember 17-re virradóra eddig ismeretlen körülmények között saját házában támadta meg a férfit. Egy ismeretlen tárggyal ütlegelték a fejét, a nyakát, a törzsét és a végtagjait. A férfi súlyos agy- és más sérüléseket szenvedett. Felsőtestén négy vágott sebet is találtak. A halál közvetlen oka az agysérülések következtében történt szívleállás, a légcső és környékének megduzzadása miatti fulladás volt, továbbá az, hogy vért lélegzett be.

„Polgári peres eljárás esetén a bíróság dönthet úgy, hogy a nem büntethető személyeket felügyelet alá helyezi. Erre javaslatot az ügyész tehet, de csak a nyomozás lezárása után, amire a rendőrségnek négy hónap áll rendelkezésre. Ideiglenes megoldást jelenthet az illetékes hivatal kezdeményezése, mely szerint kérvényezik a kiskorúak javító intézetbe helyezését. A bíróságnak ebben az esetben 24 órája van a döntés meghozatalára.

„Az emberek azt kérdezik, miért vannak otthon, ha gyilkoltak? Mit mondjak nekik? Iskolába kellene járniuk, de hogyan viselkedjen az igazgató, a tanárok és a gyerekek ilyen helyzetben? A település legnehezebben kezelhető roma családjáról van szó" – nyilatkozott Mohňanský József, Buzita polgármestere. Az eset ismét felveti a büntethetőség korhatárának örökös vitáját. Egyesek szerint a jelenlegi 14-ről 12 évre kellene csökkenteni, de értesüléseink szerint az igazságügyi minisztérium egyelőre nem tervez ilyen irányú változtatást.

Olvasóink írták

  • 1. AstarothZ 2009. szeptember 23. 10:19
    „Egyszerű: össze kell törni a tojásokat, mielőtt kikelnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barack Obama veszte

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet nyilvánosságra hozott egy új, majdnem kétórás videofelvételt,… Tovább olvasom