Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Szabadkereskedelmi megállapodást ajánlott az EU-nak az amerikai alelnök

Az Egyesült Államok minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval.
Az Európai Uniónak (EU) a szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségét, Iránnak pedig a kétoldalú tárgyalás lehetőségét ajánlotta fel Joe Biden amerikai alelnök szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Az informális tanácskozás második napján nagy figyelmet váltott ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a szíriai ellenzék vezetőjének találkozója is, amely megfigyelők szerint fordulathoz vezethet a szíriai válságban.

Az orosz diplomácia vezetője első alkalommal találkozott Mohmed Moáz el-Hatíbbal, az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciója nevű ellenzéki ernyőszervezet vezetőjével, aki a megbeszélés után újságíróknak elmondta, hogy Lavrov további tárgyalásra hívta Moszkvába. Az orosz külügyminiszter kiemelte, nem biztos, hogy párbeszéd alakul ki a szíriai ellenzékkel, de bíztató, hogy Hatíb "reálisan" szemléli a fejleményeket, és alaposabban ismerni kívánja az orosz álláspontot.

A délutáni találkozót megelőzően tartott előadásában Szergej Lavrov határozottan kiállt a szíriai vezetés mellett, és óvott attól, hogy bárki is kívülről próbálja meg elmozdítani Bassár el-Aszad elnököt. Moszkva a katonai beavatkozás gondolatát is elutasítja, és ellenzi az "önkényes, egyoldalú szankciókat" - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a vegyi fegyverek jó kezekben vannak, a szíriai kormány ellenőrzés alatt tartja azokat. Veszélyhelyzet akkor alakulna ki, ha a felkelők szereznék meg a szíriai hadsereg vegyi fegyvereit - mondta Szergej Lavrov.

A vasárnapig tartó háromnapos informális tanácskozásra 90 országból érkeztek részvevők, köztük több mint tucatnyi ország külügyminisztere, nagyjából 10 kormányfő, csaknem 70 védelmi miniszter és több mint 50 vállalatvezető. A szombati nap legnagyobb figyelemmel várt programja Joe Biden előadása volt a második Obama-kormányzat külpolitikai programjáról. Az alelnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok változatlanul Európával áll a legszorosabb szövetségben, de a következő négy évben is nyit az ázsiai-csendes-óceáni térség felé. Ezt azonban nem az európai partnerek rovására, hanem éppen az ő érdekükben is teszi.

Washington minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU-val. Ehhez sok problémát kell megoldani, például egyetértésre kell jutni számos szabvány egységesítéséről, de kellő politikai akarattal célhoz lehet érni - mondta az alelnök, hangsúlyozva, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás "végtelenül gyümölcsöző" lenne mindkét félnek.

Iránról szólva kiemelte, hogy a teheráni vezetés atomprogramja körüli konfliktusban Washington kétoldalú megbeszélésre is hajlandó, ha az iráni vezetés komolyan gondolja, hogy tárgyalásos úton kívánja rendezni az atomprogram ügyét. Joe Biden hangsúlyozta: Washington célja annak megakadályozása, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Az amerikai alelnök Szíriával kapcsolatban kijelentette, hogy Bassár el-Aszad nem alkalmas a szíriai nép vezetésére, ezért távoznia kell. Malival kapcsolatban azt mondta: Amerika a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem részeként támogatja a francia katonai beavatkozást.

Az Egyesült Államok Barack Obama második elnöki periódusában is az amerikai-orosz kapcsolatok javítására törekszik - mondta Joe Biden, fontosnak nevezve a két ország közötti együttműködést. Ugyanakkor utalt arra, hogy egy sor kérdésben eltérnek az álláspontok.

Guido Westerwelle német külügyminiszter üdvözölte a szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó ajánlatot. Úgy vélte, megérett az idő a "közös transzatlanti belső piac" kialakításához. Iránnal kapcsolatban hangsúlyozta: a teheráni vezetésnek el kell fogadnia a közvetlen tárgyalásokra irányuló amerikai ajánlatot.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára előadásában hangsúlyozta: az utóbbi tíz évben az amerikai részarány 63 százalékról 72 százalékra emelkedett a NATO összesített kiadásaiban, miközben a szövetség legtöbb európai tagja jelentősen visszafogta védelmi költségvetését. Ennek a politikának a folytatása vonzó lehetőségnek tűnik "a megszorítások korában", pedig valójában a biztonságot veszélyeztető, rossz döntés. Az Egyesült Államok elköteleződését a NATO mellett csak "komoly európai hozzájárulással lehet biztosítani" - mondta a szervezet főtitkára.

Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli az idei, sorrendben 49. müncheni biztonságpolitikai konferencián. A tanácskozás
a szokásosnál is nagyobb érdeklődés és magasabb szintű részvétel mellett zajlik - mondta a miniszter az MTI-nek telefonon. Hende Csaba a konferencia margóján kétoldalú tárgyalást folytatott többek között Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel. A mintegy félórás megbeszélésen elsősorban nem katonai együttműködésről volt szó, hanem a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy az izraeli kezdeményezésre szervezett találkozón Magyarország nyitottságát hangsúlyozta, Ehud Barak pedig egyebek mellett felvetette, hogy a Lengyelországgal kialakított programok mintájára izraeli fiatalok Budapestre is ellátogathatnának a holokauszt történetének megismerése céljából.

Korábban:

Az Egyesült Államok minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval (EU) - mondta Joe Biden amerikai alelnök szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián a második Obama-kormányzat külpolitikai programját felvázoló beszédében.

Joe Biden hangsúlyozta: az Egyesült Államok a következő négy évben is nyit az ázsiai-csendes-óceáni térség felé, de nem az európai partnerek rovására, hanem éppen az ő érdekükben is. Iránról szólva kiemelte, hogy a teheráni vezetés atomprogramja körüli konfliktusban továbbra is van lehetőség diplomáciai megoldásra. Szíriával kapcsolatban kijelentette, hogy Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell.


Olvasóink írták

 • 4. elemér 2013. február 03. 16:00
  „Az unio csak úgy lehet sikeres ha az a mi szabványunra épül, mint egyesült államok. Ez megoldja a szociális problémákat az eladósodottaknak, nyugdij, bt, stb. Mi támogattuk az uniot a kezdettöl anyagilag, katonailag és poltikailag. Nemlajkoljuk a különcöket.”
 • 3. elemér 2013. február 03. 14:30
  „Azért mert én csak tájékoztatást adok nektek a hiányos hirekböl. Reuters nagyjábol ezt leközölte és Merkel csak bólogatott.”
 • 2. oxana 2013. február 03. 12:40
  „1. Nem is tudom, miért nem téged hívnak Mr. Presidentnek.”
 • 1. elemér 2013. február 03. 10:21
  „Szóval itt arrol van szó, hogy mielött kina és india köt egyezményt mi (usa) akarunk egy szabványt. Nekünk van a lenagyob tapasztalatunk az egyezményekben, tudnillik mi vagyunk a nyugati világ vezetöi. Ott másrol is volt szó, például a piac regulázásárol és a töke felszabaditásárol. Simábban áramlik a pénz usa és unio között. Ez fellenditi a beteg gazdaságot és a tökések kedvét. Aztán meg 75% a NATO költségeit mi financirozzuk. Ez pedig igy nem mehet. Szövetségeseink financirozzák saját védelmüket. Mi nem akarjuk hogy a ruszki ijezgesse öket, és a mi érdekeinket. Mi biztositjuk a békét és egyensujt a világnak, nyugaton, keleten, északon és délen. Mi buktattuk meg a ruszkit, egyesitettük eu.-t, alapitottuk a modern világot és a globalizmust. Az europai ember korlátolt, ostoba és feledékeny.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a választási kampány lázában ég

Huszonkét nappal a parlamenti választások előtt egymást követték az olasz miniszterelnök-jelöltek… Tovább olvasom