Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Szabadáras lesz a gyógyszer Kínában

Kínában júniustól felszabadítják a legtöbb gyógyszer árát, hogy nagyobb szerepet adjanak a piaci versenynek a gyógyszeripar területén az egészségügyi kiadások féken tartásának reményében.
A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC), valamint az Egészségügyi és Családtervezési Bizottság kedden közös közleményben jelentette be, hogy a tizenöt éve bevezetett állami ármeghatározó és -ellenőrző rendszert megszüntetik. Az intézkedés a biztosítók által fedezett gyógyszerekre vonatkozik, kivéve a kábítószereket és egyes pszichiátriai gyógyszereket.

A szabályozó hatóságok azt ígérték, hogy ármegfigyelő rendszert létesítenek, és arra összpontosítanak, hogy kiszűrjék és megbüntessék a törvényellenes cselekedeteket. Mindazonáltal szakértők szerint a gyógyszerárak maximalizálásának nem volt jelentősége, mert a hatóságok által megállapított felső szintnél általában sokkal alacsonyabbak voltak a piaci árak.

A kínai fogyasztók azonban így is hosszú ideje panaszkodnak a magas gyógyszerárakra.

A gyógyszeripari cégek és a kórházak kereskedelmi kapcsolatai átláthatatlanok, az egészségügyi szektorban járványos méreteket öltött a korrupció, így a gyógyszerárak liberalizálása aligha tudja teljes egészében kifejteni hatását.

Szakértők szerint valódi változásokat, a gyógyszerárak csökkenését attól lehet várni, ha a biztosítótársaságok nagyobb szerepet kapnak az árak ellenőrzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb afrikai kivándorlók fulladhattak a Földközi-tengerbe

A baleset még vasárnap történhetett a líbiai és a szicíliai partok közötti tengerrészen, amikor több… Tovább olvasom