Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Svájci busztragédia: még mindig nem tudják a baleset okát

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Valais (Wallis) kantonban; a szerencsétlenségben 28 ember, köztük 22 gyerek meghalt.
10:52 - A svájci hatóságok még csütörtök reggel sem tudták a belga turistabusz súlyos balesetének okát. A svájci lapok szerint az alagút tökéletesen megfelelt az előírásoknak, de feszegették, hogy az előírások megfelelnek-e a balesetbiztonsági szempontoknak.

A Le Temps című, francia nyelvű napilap feltette azt a kérdést, hogy nem kellene-e kisebb sebességhatárt előírni az alagútban a nehézgépjárművek számára, vagy nem kellene-e megváltoztatni az országban azt az általánosan elterjedt építési megoldást, hogy az alagutak falában menetirányra merőleges falú mélyedések vannak kialakítva a gyalogosok menekülőpontjainál. Az autóbusz egy ilyen merőleges falszakasznak hajtott neki.

Svájci busztragédia: hazaszállítják az áldozatokat. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az 1999-re elkészült sidersi alagút (a város francia neve Sierre) a svájci szövetségi közútkezelő hivatal közlése szerint megfelel a műszaki előírásoknak mind a szellőztetés, mind a vészkijáratok, a jelzőrendszer és az energiaellátás szempontjából - írta a lap.

Már korábbi jelentésekben szerepelt: a hatóságok egyértelműen kizárták azt, hogy a szerencsétlenséget bármilyen más járművel való ütközés okozta volna. Kizárták azt is, hogy a katasztrófa úthiba következtében történt, és szinte teljes valószínűséggel állapították meg, hogy az autóbusz sofőrje nem lépte túl a megengedett sebességet. Az utasok biztonsági öve be volt kapcsolva.

Megemlékezések Brüsszelben és Belgiumban a buszbaleset áldozatainak emlékére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A német nyelvű, zürichi Tages-Anzeiger is azt kérdőjelezi meg, hogy az alagutakban ésszerű-e merőleges falú bemélyedéseket építeni, amelyek nem teszik lehetővé az esetleges ütközés utáni továbbhaladást.

A balesetnek 28 halálos áldozata van, köztük 22 gyerek, két belgiumi osztály tanulói. A sebesültek száma 24.

6:47 - Azonosították a belga turistabusz kedd esti balesetének mind a 24 sebesültjét - közölte a belga egészségügyi minisztérium.

Hét gyermek a belgiumi Lommel általános iskolájának a tanulója, közülük kettő állapota súlyos. A másik 17 sebesült gyermek a heverleei Sint-Lambertus iskola diákja. Közülük ugyancsak kettő állapota súlyos.

A lommeli iskola 15 diákja és 2 tanára halt meg a Svájcban történt balesetben. A heverleei oktatási intézmény két tanára és hét növendéke vesztette életét. A balesetben meghalt a két belga buszsofőr is.

Svájci busztragédia: hazaszállítják az áldozatokat. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A buszon 6 felnőtt, ideértve a két sofőrt, és 46 - köztük tíz holland állampolgárságú - gyermek utazott. A holland gyermekek közül heten haltak meg.

A sebesülteket különböző svájci kórházakban ápolják. Csütörtökön a belga kormány  rendkívüli ülésén egyeztetnek a sebesültek hazaszállításának a lehetőségeiről.

Több mint 24 órával a történtek után a hatóságok még mindig sötétben tapogatództak a baleset okait illetően. A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Siders városkánál egy alagútban hatalmas erővel nekiütközött a falnak.

Az illetékesek egyértelműen kizárták azt, hogy a szerencsétlenséget bármilyen más járművel való ütközés okozta. Kizárták azt is, hogy a katasztrófa úthiba következtében történt, és szinte teljes valószínűséggel állapították meg, hogy a belga autóbusz sofőrje nem lépte túl a megengedett sebességet. Az utasok biztonsági öve az eddigi vizsgálatok szerint be volt kapcsolva, a rendkívül erős ütközés miatt azonban az öv nem segített.

Szerdán írtuk:

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Wallis kantonban; a szerencsétlenségben 28 személy, köztük 22 gyermek életét vesztette. Csaknem 24 órával a történtek után a hatóságok még mindig sötétben tapogatództak a baleset okait illetően. A gyermekek 11 és 12 év közöttiek voltak.

A balesetben 24 személy megsérült, többségük ugyancsak gyermek, közülük 3 állapota válságos.

A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Siders városkánál egy alagútban hatalmas erővel nekiütközött a falnak. A busz mindkét sofőrje meghalt a balesetben.

A mentés több száz fős tűzoltó-, rendőr-, illetve mentőszemélyzet bevonásával egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet a Lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak.

A zömmel 12 év körüli gyerekek - egy-egy iskolai osztály két flandriai településről, Lommelből és Heverleeből - síelni voltak Sierre körzetben Val d'Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba.

Svájci busztragédia: hazaszállítják az áldozatokat. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A szerda este közzétett hivatalos mérleg szerint a halottak között 12 belga, illetve 10 holland gyermek volt, életét vesztette továbbá a belga busz két sofőrje, egy tanár, egy segítője, valamint két további felnőtt.

A katasztrófa helyszínének közelében, Sitten városában tartott sajtóértekezleten a hatóságok közölték, hogy a sebesültek közül 22 személyt sikerült azonosítani. A halottak azonosítása folyamatban van, hivatalos közlés szerint közülük 21 belga, 7 pedig holland állampolgár. A sebesültek túlnyomó többsége ugyancsak belga, illetve holland személy, valamint egy lengyel és egy német utas.

A wallisi rendőrfőnök szerda este elismerte, hogy a hatóságok egyelőre nem tudták megállapítani a Belgiumot, Hollandiát és Svájcot egyaránt rendkívüli módon megrázó katasztrófa okát. Közlése szerint az illetékesek egyértelműen kizárták azt, hogy a szerencsétlenséget bármilyen más járművel való ütközés okozta. Kizárták azt is, hogy a katasztrófa úthiba következtében történt, és szinte teljes valószínűséggel állapították meg, hogy a belga autóbusz sofőrje nem lépte túl a megengedett sebességet. Az utasok biztonsági öve az eddigi vizsgálatok szerint be volt kapcsolva, a rendkívül erős ütközés miatt azonban az öv nem segített.

Mindennek alapján a hatóságok a lehetséges okokat illetően szerda este három lehetséges feltételezésből indultak ki, és a további vizsgálat mindenekelőtt ezekben az irányokban folyik. Az első az, hogy az ütközésre műszaki okok miatt került sor. A másik feltételezés szerint a sofőr valamilyen egészségi problémája okozhatta a balesetet. Végül pedig nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a rendkívül súlyos baleset emberi mulasztás következtében történt.

Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. "Tragikus nap ez egész Belgium számára" - állt a kormányfő közleményében. Hasonlóan nyilatkozott Svájc kormányfője, Eveline Widmer-Schlumpf is.

Di Rupo délután a helyszínre utazott. A belga kormány az áldozatok családtagjainak az odautazását is biztosította, a belga légierő két repülőgépét bocsátotta rendelkezésre. A családtagok pszichológusi segítséget is kaptak. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a hozzátartozóknak.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke részvétnyilvánító üzenetet küldött a belga miniszterelnöknek. Ebben kitért arra: a tragikus balesetet különösképpen drámaivá teszi az a körülmény, hogy az áldozatok többsége gyermek. Az uniós vezető gyors felépülést kívánt a balesetben megsérülteknek.

Korábban:

Huszonnégy gyerek megsérült a balesetben.

A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Sierre (Siders) városkánál egy alagútban egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a falnak - jelentette az sda svájci hírügynökség szerda reggel a helyi hatóságokra hivatkozva. A busz mindkét sofőrje meghalt a balesetben.

28 halott egy svájci buszbalesetben. Fotó: MTI (galéria)


A mentés egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet Lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak. 

A zömmel 12 év körüli gyerekek - egy-egy iskolai osztály két  flandriai településről, Lommelből és Heverleeből - síelni voltak  Sierre körzetben Val d'Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba.  

Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot  megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. "Tragikus nap ez  egész Belgium számára" - olvasható a kormányfő közleményében.   

Di Rupo a nap folyamán a helyszínre utazik, miként a belga  kormány az áldozatok családtagjainak az odautazását is biztosítja. A  családtagok délelőtt érkeznek Wallis kantonba pszichológusok  kíséretében. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a  hozzátartozóknak.

Olvasóink írták

 • 11. Kisvadas 2012. március 15. 08:06
  „8.gonzo a belógó betonfal az egy műszaki átjáró és S.O.S. parkoló vége. a hosszabb alagutakban km-ként kialakítottak ilyen sávokat itt tudnak a mentők és a tűzotók is közlekedni baj esetén. a buszsofőrök valoszinüleg tudták mi is az a fal. borzalmas”
 • 10. Hyppolit 2012. március 14. 20:06
  „Reggel óta nem tudok napirendre térni a szörnyű baleset miatt. A képeket ismét megnézve, 8. gonzo, egyet értek Veled. Az ürszelvény leszűkült keresztmetszetét az élnél festhették volna sárga vagy fehér srafozással, nem egy "ritka" megoldás. Arról nem is beszélve, hogy a fal színe éppen sötétszürke, a geometriai változás alig észrevehető szemből. Nem keresek bűnbakot, nyilván a szakemberek a szükséges lépéseket meg fogják tenni, hogy hasonló ne történjen...”
 • 9. lolita 2012. március 14. 18:37
  „Lehet a soför rosszul lett vezetes közben.”
 • 8. gonzo 2012. március 14. 14:22
  „4.pappe,a 14-es képen az a belógó betonfal elég sokat elárul.Fékezés nélkül annak nekiszántani szerintem akár 70-nel is elég.Nem nagyon akarok okoskodni,de elég nagy balesetveszély egy alagútban egy ilyen az algút falából egyszer csak "kiálló" fal.Nyilván mindent megtettek a láthatóságáért,nyilván nem mennek neki naponta,de ott van,külső íven van,belóg(nem az útra-tudom),veszélyes.Szörnyű tragédia.”
 • 7. Tibi1 2012. március 14. 11:38
  „Borzalmas...”
 • 6. CsabaKiraly 2012. március 14. 10:29
  „Rettenetes tragedia ez.”
 • 5. RUDI 2012. március 14. 10:17
  „Szinte szörnyű látvány már ez így kívül állónak is,nagyon szomorú, hogy megtörtént a baleset.Többségük gyerekekkel, ami nagyon fájó. De igazából erről nem sokat lehet írni,hisz fájó mindnyájunknak, hogy ez a baleset meg történt,és sajnos sok halál esettel végződőt.”
 • 4. pappe 2012. március 14. 09:49
  „Borzasztó! Mennyivel mehetett az a busz?”
 • 3. bojtár 2012. március 14. 08:44
  „hät ettöl mentsen meg a jo isten”
 • 2. Hyppolit 2012. március 14. 08:38
  „..ártatlan angyalkák!Szörnyűséges fájdalom lehet, így is borzasztó...”
 • 1. habitus 2012. március 14. 07:45
  „jézusom,ez szörnyü”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió forint értékű elhagyott ékszert adott vissza egy thaiföldi taxisofőr

Egy thaiföldi taxisofőr 450 ezer dollár (99 millió forint) értékű aranyékszert juttatott vissza… Tovább olvasom