Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Svájc is csatlakozik a schengeni országokhoz

Svájc hivatalosan is bejelentette, hogy december 12-étől csatlakozik a schengeni tagállamokhoz. Ez azt jelenti, hogy jövő péntektől a svájci határokon megszűnik az utasok ellenőrzése, a repülőtereken azonban csak jövőre egyszerűsödik a belépés.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az utazóknak azonban a határvizsgálat megszűnése után is szükségük lesz az érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra. A 14 éven aluli fiataloknak - mivel nekik még nincs személyigazolványuk - továbbra is önálló útlevelet kell magukkal vinniük.

A változtatások ellenére a határon a jövőben is ellenőrzik az árukat, mivel Svájc sem az EU-nak, sem az EU vámuniónak nem tagja. A vámvizsgálat során biztonsági okokból bármikor elrendelhetik a személyek ellenőrzését is. A svájci hatóságok az országon belül bármikor ellenőrizhetik, hogy a külföldi rendelkezik-e a beutazás és a tartózkodás előírt feltételeivel, például az ottléthez szükséges anyagi fedezettel.

A Külügyminisztérium felhívja az utazók figyelmét, hogy a 90 napot meghaladó tartózkodás, illetve a munkavállalás feltételei Svájc schengeni csatlakozása után sem módosulnak. Ezekről részletes információt a Külügyminisztérium honlapjáról kaphatnak. A schengeni térségben szigetet képez a Liechtensteini Nagyhercegség, amely továbbra sem részese a Schengeni Szerződésnek, de várhatóan 2009 novemberében csatlakozik. Határai úgynevezett schengeni külső határnak minősülnek. Ezért ezeken a határszakaszokon ellenőrzést vezetnek be, kamerákat szerelnek fel, és gyakoribbá teszik az ellenőrzéseket is. A repülőtereken 2009. március 27-től lép életbe az új szabály.

Olvasóink írták

 • 2. Tapmancs 2008. december 02. 08:14
  „Csak szólok, hogy a címlapon lévő térkép nem schengen-t, hanem az EU-t ábrázolja. (Ha már egyszer Schengenről van szó a cikkben.)

  Norvégia tagja a schengeni egyezménynek, az EU-nak nem, az Egyesült Királyság pedig fordítva.”
 • 1. libellula1980 2008. december 02. 08:00
  „Még Svájcról:
  Népszavazásban döntöttek a svájciak arról, hogy továbbra se legalizálják a hasist és a marihuánát, ugyanakkor kiterjesztenék azt a kísérleti programot, amelynek keretében a heroinisták legálisan juthatnak hozzá a szerhez. A lakosság több mint fele mondott igent arra a javaslatra, hogy a gyerekeket molesztálók büntetése életük végéig ne évülhessen el .
  Gyermekgyalázás és nyugdíjkorhatár

  Arról is döntöttek a svájciak, hogy ne évülhessen el a gyerekeket molesztálók büntetése. A svájci lapok szerint a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elévülhetetlenségére leadott 52 százalékos igen szavazat nagy meglepetés volt. A közvélemény-kutatásokból korábban az derült ki, hogy a javaslat elfogadása nem biztos, de a kormány és a parlament is ellenezte a törvény megváltoztatását, elsősorban jogi okokból.

  A vasárnapi népszavazáson az is kiderült, hogy a svájciak 58 százaléka ellenzi a nyugdíj megkezdésének rugalmasságát. Ez a törvény azt tette volna lehetővé, hogy az alacsonyabb jövedelműek 62 és 65 életévük között nyugdíjba mehessenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás a tüntetők által elfoglalt bangkoki repülőtéren

Egy ember meghalt, és húszan megsebesültek, amikor felrobbant egy bomba a kormányellenes tüntetők… Tovább olvasom