Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Súlyosbítja Japán helyzetét a sugárfertőzéstől való félelem

Tovább súlyosbítja a földrengés és szökőár sújtotta Japán helyzetét a sugárfertőzéstől való félelem. A Fukusima-1 japán atomerőműben kedden erősen hullámzott a légköri radioaktivitás szintje. Estére a 4. reaktornál olyan magasra nőtt, hogy lehetetlenné vált a normális, folyamatos munkavégzés az irányítóteremben - jelentette a Kyodo hírügynökség. Az
Az alkalmazottak ki-bejárkálnak a terembe, illetve más helyszínen végzik az ellenőrzést. Az üzemeltető TEPCO cég már napközben elrendelte, hogy az erőmű 750 dolgozója közül csak a minimálisan szükséges 50 maradhat a munkahelyén. Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást először reggel mértek az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály.

Japán a nap folyamán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a reaktorokat körülvevő zárt térből radioaktív gőzt engedtek ki, és hogy a 3. és a 4. blokk között óránként 400 mSv volt a sugárzás, ami hússzorosa annak, amely egy év alatt egyes atomipari dolgozókat és uránbányászokat ér. "Ez magas érték, de egy bizonyos helyhez és egy bizonyos időponthoz kötődik" - fogalmazott közleményében a NAÜ.

Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte: elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amely reggel kigyulladt. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására.

A fővárosban a radioaktivitás szintje tízszerese a normálisnak, de ez nem károsítja az emberi szervezetet - közölte a kormány. A kedd reggeli két robbanás után nyolc órával az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, hogy szerencsére egyelőre nyugati szél fúj a térségben, és a Csendes-óceán fölött szétoszlatja a szennyeződés alkotta felhőket. A pénteki 9-es rengés óta több száz utórengés volt az országban. Közülük két nagyobb kedd este történt Tokiótól 120 kilométerrel délnyugatra, illetve 325 kilométerrel északkeletre, a hétfokú japán skálán mérve 6-os, illetve 6,2-es erősségű.

A legújabb hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a pénteki rengésnek és a cunaminak. Az eltűntek száma 6746, így a halálos áldozatok valóságos száma meghaladhatja a 10 ezret is. 1897 sérült van.

Négy nappal a katasztrófa után élve bukkantak romok alatt egy hetvenéves nőre és egy férfira. Elérheti a 450 ezret azoknak a száma, akik ideiglenes szálláson laknak, és több millió ember kénytelen beérni kevés élelemmel, ivóvízzel, gyér fűtéssel a nulla fokot alig meghaladó hidegben.

A japán fővárosban is mérhető sugárszennyezés és a háborús állapotok miatt a külföldiek elhagyják Tokiót, a japánoknak viszont eszük ágában sincs, sőt nem értik a külföldiek viselkedését - mondta kedden az MTI-nek nyilatkozva Lukács Csaba, a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója. A külföldi nagykövetségek - köztük a magyar külképviselet - tisztségviselői felszólították honfitársaikat, hogy ha tehetik, utazzanak el az országból, de legalább menjenek el Tokióból dél felé. A repülőgép- és a vonatjáratok azonban egyelőre nem képesek elszállítani a rengeteg utazni akarót.

A japán hatóságok 443 Japánban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, de számuk valószínűleg sokkal több. A magyar nagykövetség minden olyan magyarnak küldött értesítést arról, hogy tanácsos elhagynia a fővárost, akivel van valamilyen kapcsolata. A japánok szemmel láthatóan nyugodtan viselik a helyzetet, és nagy állampolgári felelősségtudatról tesznek tanúbizonyságot. A tokiói üzletekben az emberek felvásárolták az élelmiszereket és a létszükségleti cikkeket, viszont miután már benzint sem lehet kapni, a boltokba sem szállítanak árut. Az utcák kihaltak - mondta Lukács Csaba.

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek. Erről a csoport vezetője, Osgyán Dániel számolt be a Japán fővárosból kedden telefonon az MTI-nek. Arról egyeztetnek a japán társegyház képviselőivel, hogy mire van szükség, és a segély hogyan jut el az érintett területre. A csoport szerdán visszaindul Magyarországra. "Annak ellenére, hogy a japánok alapvetően nyugodt emberek, kezd eluralkodni rajtuk a pánik" - mondta Osgyán. Hozzátette: a helyiek folyamatosan nézegetik okostelefonjaikat, figyelik a híreket, érezhető a feszültség.

Az orosz szakértők szerint "az események bármilyen alakulása esetén sem várható jelentős nukleáris kiszóródás", jelenleg kizártnak tekintik, hogy sugárveszély érje az orosz Távol-Keletet, de úgy látják, a japán fél nem teljes körű információkat ad a Fukusima-1 erőműben történtekről. A Roszatom szakértői úgy magyarázták a helyzetet, hogy a földrengés és a cunami hatására kimaradt az áramellátás, és emiatt leálltak az erőmű hűtőrendszerei. Ettől a reaktorokat körülvevő zárt térben nagy mennyiségű pára kondenzálódott, és a nyomás csökkentése érdekében az üzemeltetők a pára kiengedése mellett döntöttek. A nyomás csökkent is, de a kiengedett párában radioaktív részecskék is vannak, s ettől megnőtt a sugárzás az erőmű területén.

Orosz feltételezések szerint az áramkimaradás miatt a műszerek sem működnek megfelelően, s az erőműben dolgozók nem vették észre idejében, hogy a hűtővíz szintje a minimálisan megengedhető alá csökkent. Túlmelegedett több reaktor, és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely immár az épületekben gyülemlett fel, és ez vezetett robbanásokhoz. A reaktorok és a fűtőrudak azonban épségben maradtak.

Olvasóink írták

  • 1. zsukov 2011. március 16. 04:30
    „Jooban járnánk ha 100000 japánt foganánkbe mint 1halom brazilt akik csak EU tagságra várnak azt menni tovább.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Náci jelkép viselése miatt három magyar fiatalt állított elő a rendőrség Kassán

Tiltott önkényuralmi jelkép viseléséért három miskolci középiskolást állított elő a rendőrség Kassán. Tovább olvasom