Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Súlyosabb influenzajárvány várható idén

Régi ellenségünk, az influenza új, még csúnyább arcát mutatja az idén kezdődő szezonban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét.
Az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a "veszélyeztetett csoportokba" tartozók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét - hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián.

"Húsz év óta először történik ilyesmi, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik. Az érkező vírusok teljesen új típusúak, minden bizonnyal komolyabb járványt idézhetnek elő" - hangsúlyozta a genovai egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa. Vélhetően három új törzzsel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.

Világjárvány közeleg?
Világjárvány közeleg?

A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.

Érdemes védőoltást kérni.
Érdemes védőoltást kérni.

Mindennek ellenére a konferencia résztvevői nem győzik hangsúlyozni, hogy azért az influenza közel sem annyira veszélyes betegség, mint sokan hiszik. Európában évente általában 40 ezer halálos áldozatot szed, ez a szám elenyésző például a közlekedési balesetek következtében elhunytakéhoz viszonyítva.

Olvasóink írták

 • 16. egy egészséges ember 2008. szeptember 16. 15:21
  „Honnan a fenéből szedik már igy előre hogy új fajta virus lesz.
  Én még egyszer se oltattam e magam és nem is lettem beteg. Nekem szerencsém van. De ott van dédi papám (90év felett van már) aki már a veszélyeztetett csoportba tartozik és ő se oltatja be magát még soha és nem is szándékozik.”
 • 15. másik 2008. szeptember 16. 15:06
  „én meg sose adattam be magamnak, és mégsem voltam influenzás vagy 8éve már.
  ez egy parttalan vita az érvelők és ellenzők közt”
 • 14. tar67 2008. szeptember 16. 14:12
  „T. mindenki!! Aki közösségbe megy ill. ott dolgozik /ha dolgozik/ az jól teszi ha beoltatja magát. 10 éve minden ősszel megkapom az oltást és nem vagyok beteg.
  Ez nem az oltóanyagok felhalmozásáról szól.”
 • 13. colomano 2008. szeptember 16. 13:22
  „Tisztelt hondás, nem vagyok én igen okos ember. Csak reálisan néztem a dolgokat.
  Ez a 25%, meg tényleg nem reprezentatív.
  Szörnyű is lenne, ha az volna. Mert ugye jelenleg egy olyan gyógyszer sincs, amit ha szükség esetén beadnak, akkor minden 4. ember beteg lesz tőle.”
 • 12. osztógép 2008. szeptember 16. 13:08
  „vegyétek a védőoltást 50ezerért ami gyakorlatilag csak a vírusok 20%-ától véd meg, magyarul sz*rra se jó....pánikkeltés a köbön!!!”
 • 11. 44 2008. szeptember 16. 12:18
  „jaj már megint?
  tessenek mondani világvége mikor lesz? oltóanyag kapható ellene?”
 • 10. Angels777 2008. szeptember 16. 12:11
  „Sok az oltóanyag..... Most majd felvásárolják hajrá média!!!”
 • 9. hondás 2008. szeptember 16. 11:54
  „kedves colomano Te egy igen okos ember lehetsz,....... legalább is számolni jól tudsz.... :)
  de hogy oltástól nem kevesen betegedtek már meg az FIX, lásd a 7. hozzászólásban is ilyen történet van....az eddig 8 hozzászólásból 2 eset tehát az 25%... igaz ez nem reprezentatív mintavétel....

  egyébként tőlem az oltatja be magát aki akarja, végülis tolni kell a gyógyszergyártók szekerét, mert mostanában veszteségesek..... lehet összeesküvés elmélet de én még kinézem belőlük hogy direkt terjesztik el ezeket had fogyjon a gyógyszer, meg oltás meg satöbbi.....”
 • 8. colomano 2008. szeptember 16. 11:04
  „Mondjuk aki egy oltástól beteg lesz - ami ugye legyengített vírus - azt az igaz vírus enyhén szólva is ledönti a lábáról, hetekig...
  Amúgyis kevesen szoktak megbetegedni infuenzába.
  Most is 2,2 millió megbetegedést várnak a kb 460 millió nyugat-európai lakosból. Ez 0,5%.
  Magyarországra vetítve ez kb 50 ezer beteg.
  Ezért nem volt beteg a családod hondás, egyszerű matek. S nem az oltás hibája...”
 • 7. bayer 2008. szeptember 16. 11:03
  „Az influenza a grippe, nem? Gyermekkoromban az volt a leghitványabb betegség, amivel lógni lehetett az iskolából. Most meg, amikor sokkal fejjettebb az egészségügy, mint 30 évvel ezelőtt, rettegni kell a világjárványtól? Hogy is van ez? Egyébként egy kollégám néhány évvel ezelőtt beoltatta magát megelőzésképpen. Olyan beteg lett, mint még soha. Én soha nem kaptam influenza elleni védőoltást és az iskoláskort leszámítva - amikor össze-vissza fertőzik egymást a gyerekek - még nem voltam influenzás. Erről ennyit. Valakinek igen nagy üzlet a védőoltás előállítása.”
 • 6. hondás 2008. szeptember 16. 09:42
  „A főkép sztem kimondottan vicces..... :) ennél jobbat nemigen találhattak volna hozzá....GRAT!!!!! egyébként meg oltassa be magát az akinek 6 anyja van, a nagymamám egyszer oltatta be magát mert a "favágó" háziorvosa rábeszélte, de olyan beteg lett tőle mint még soha, na azóta sem ő, sem az egész család nem oltat :)..... és azóta volt valaki influenzás???? hát persze hogy NEM...”
 • 5. hátnem persze, hát de 2008. szeptember 16. 09:32
  „nem gyanús, hogy minden évben elsütik ezt a influenza járvány sztorit???
  de nyugodtan kajáld meg, és oltasd magad mindenféle méreggel, aztán ne csodálkozz, ha mégis influenzás leszel.
  Mert természetesen épp most olyan törzs fog elterjedni, amire még nincs "csodaszer".
  De gondolom ez a történet sem ismerős...”
 • 4. 2008. szeptember 16. 09:27
  „Nem tudom, hogy kinek tetszik a főoldalon látható kép, de szerintem sem nem vicces, sem nem aranyos. Azonkívül egyáltalán nem azt sugallja a gyerekeknek, hogy az oltástól nem kell félni. Egyébkén szerintem is pánik keltés az egész.”
 • 3. hátnem persze 2008. szeptember 16. 09:26
  „az hogy a who-t tart egy konferenciát és arról hírt adnak szerintem helyén való, mi ebben a pánikkeltés?”
 • 2. hát persze 2008. szeptember 16. 08:52
  „De jó, hogy ezt minden évben el lehet sütni.
  Kezd unalmas lenni ez a mesterséges pánik keltés uraim...”
 • 1. angolbeteg 2008. szeptember 16. 07:54
  „már megint riogatnak? vagy valaki érintett az oltóanyag bizniszben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb támadás egy olajlétesitmény ellen a Niger-deltában

Nigéria - Dél-nigériai militánsok hétfőn bejelentették, hogy egy újabb olajlétesitményt támadtak meg… Tovább olvasom